WP
StoryEditor

Titulka Washington Post: Ako sa Slovensko po vražde novinára vzoprelo a vyhodilo svojho premiéra

29.03.2018, 12:17
Autor:
klkl
Hlavný článok webu vplyvného amerického denníka sa venuje situácii na Slovensku.

Situácia na Slovensku aj naďalej rezonuje za oceánom. Politickému vývoju u nás sa v reportáži venuje článok denníka Washington Post (WP) s titulkom „Ako sa Slovensko po vražde novinára vzoprelo a vyhodilo svojho premiéra.“ Tá patrí aktuálne medzi najčítanejšie na ich webe a dokonca je zvýraznená na hlavnej stránke.

Článok popisuje, ako sa atmosféra v malej stredoeurópskej krajine za uplynulý mesiac zmenila a ako pokojné demonštrácie dokázali zosadiť dlhoročného premiéra Roberta Fica.

Protipól k svetu

„Investigatívny reportér na horúcej stope Ficových financií bol zavraždený a desiatky tisíc ľudí, nedávno apatického národa sa začali zaujímať až tak, že vyšli do ulíc. Miesto toho, aby sa po vražde zľakli, novinári sa začali hrabať hlbšie. Občianske opozičné hnutia sa zjavili z ničoho nič. Ústavné brzdy sa spustili,“ popisuje situáciu na Slovensku Washington Post.

Vplyvný americký denník vyzdvihuje pokojný priebeh demonštrácií. Tie podľa neho premenili Slovensko na „protipól k svetovým trendom, ktoré pomáhajú lídrom posúvajúcim hranice pravidiel, noriem a inštitúcií k ich spokojnosti.“

Nechceli sme dopadnúť ako Maďarsko

Washington Post pripomína aj situáciu v stredoeurópskych postkomunistických krajinách, ktoré začínajú čoraz viac pripomínať bývalé štáty jednej strany. Ako príklad uvádza najmä Poľsko a Maďarsko, ktoré sa blížia k autokracii.

„Slovákov, ktorí sa cítia byť súčasťou demokratického západu sa obávali, že by sa k nim ich krajina mohla pridať, protesty posledného mesiaca upokojili, že sa tak nedeje,“ píše Washington Post a cituje organizátora protestov Juraja Šeligu, ktorí hovorí o tom, že sme „nechceli dopadnúť ako Maďarsko.“

Spoločnosť zasiahla až vražda

WP opisuje aj to, ako bol Fico a jeho blízki ľudia v minulosti zapletení do viacerých korupčných káuz, ale na verejnosti to stopu nezanechalo. Až vražda novinára, ktorej najpravdepodobnejším motívom bola práve jeho práca, sa ľudí dotkla na citlivých miestach.

Fico však odmietal pripustiť, že nálady spoločnosti sú oprávnené a obvinil finančníka a filantropa Georgea Sorosa z toho, že protesty na Slovensku riadi. Aj túto časť vývoja spomína vplyvný americký denník.

Ficove výroky dáva do kontrastu s názormi Rada Baťa, poradcu prezidenta Andreja Kisku. „Bolo to mimo reality, mimo sentimentu spoločnosti a celej atmosféry,“ povedal Baťo pre WP.

„Ako symbolický líder krajiny má prezident morálnu autoritu – a využil ju na to, aby Fica dotlačil k dvom možnostiam – novým voľbám alebo personálnym zmenám na úplnom čele,“ píše o Kiskovi WP a dodáva, že Fico síce odstúpil 15. marca, jeho úplný koniec však neprišiel.

Nikam neodchádza

„Neboj sa, ja nikam neodchádzam,“ cituje americký denník Ficov výrok adresovaný prezidentovi tesne po tom, ako mu odovzdal svoju demisiu. Následne prináša aj vysvetlenie – Fico zostáva šéfom najsilnejšej vládnej strany a na čele vlády ho nahradil dovtedajší vicepremiér.

WP pripomína aj to, že slovenská verejnosť je skeptická v otázke možnej zmeny. Dynamika v spoločnosti sa však zmenila, vysvetľuje WP odvolávajúc sa na politológa Grigorija Mesežnikova. „Príklad prišiel minulý týždeň, keď sa nový minister vnútra rozhodol v prvý deň vo funkcii zúčastniť verejnej debaty. Bola to pokorná ukážka od vlády, základnou črtou boli nepriepustnosť a arogancia voči kritike.“

Krajina sa zmenila

Zmenu bolo podľa WP na Slovensku cítiť aj v ďalšie dni. Americký denník upozornil na to, že aj napriek zrušeniu demonštrácie vyšli do ulíc tisíce ľudí na spomienkový pochod organizovaný študentmi. Zmenou si podľa WP prešiel aj postoj celej spoločnosti.

Americký denník to v závere svojho článku demonštruje výpoveďou slovenskej učiteľky jógy. Tá priznáva, že v minulosti sa o politiku nezaujímala, nebola ani len voliť. Vražda novinára v nej, ako aj v ďalších podľa WP prebudila o politiku záujem. Učiteľka z ich článku sa nie len rozhodla prísť na demonštráciu, bez váhania podpísala aj petíciu za predčasné voľby.

01 - Modified: 2023-11-13 13:57:34 - Feat.: - Title: Robert Fico: Markíza je nepriateľské médium. Pozrieme sa na jej monopolné postavenie aj financie 02 - Modified: 2021-12-08 12:45:55 - Feat.: - Title: Sťažovateľ Fico: TA3 odmietla odvysielať reprízu relácie Téma dňa, v ktorej som bol hosťom 03 - Modified: 2021-04-22 14:21:34 - Feat.: - Title: Fico privítal Sorosa na Slovensku. Opäť vytiahol stretnutie Kisku a zaútočil na médiá 04 - Modified: 2020-03-22 06:14:58 - Feat.: - Title: Svetové médiá reagujú na menovanie Matovičovej vlády. Jeho prioritou má byť zastavenie koronavírusu 05 - Modified: 2019-12-13 08:30:55 - Feat.: - Title: Odborníci hodnotia video s Ficom v škôlke: Pellegrini by bol lepší, Smer má však iný problém
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 18:54