Portál Tut.by rozsiahlo pokrýval protesty proti režimu Alexandra Lukašenka až do úradného zákazu činnosti v roku 2021.
StoryEditor

Bieloruský súd zamietol odvolanie dvoch členiek vedenia portálu Tut.by

31.07.2023, 14:24
Autor:
ČTKČTK

Obe odsúdili na 12 rokov z daňových únikov, z podnecovania nenávisti a z vyzývania na uvalenie sankcií na Bielorusko. Portál rozsiahlo pokrýval protesty proti režimu Alexandra Lukašenka.

Bieloruský najvyšší súd dnes zamietol odvolanie voči 12-ročnému trestu väzenia pre dve členky vedenia nezávislého portálu Tut.by. Vypočutie sa odohralo za zatvorenými dverami, informoval server Zerkalo.io, ktorý je nástupcom Tut.by.

Šéfredaktorka portálu, 45-ročná Maryna Zolatavová, a jeho generálna riaditeľka, 50-ročná Ljudmila Čekinová, boli odsúdení na 12 rokov väzenia tento rok v marci. Obe ženy boli pôvodne obvinené z daňových únikov a neskôr tiež z podnecovania nenávisti a z vyzývania na uvalenie sankcií na Bielorusko.

Spolu s nimi boli odsúdené aj právne zástupkyne serveru a dve redaktorky, ktoré sa však bieloruskej polícii nepodarilo zatknúť. Zerkalo.io píše, že boli umiestnené na zoznam hľadaných osôb.

Tut.by fungoval viac ako dvadsať rokov a bol najpopulárnejším internetovým médiom v Bielorusku s viac ako 3,3 miliónmi čitateľov. Portál rozsiahlo pokrýval protesty proti režimu Alexandra Lukašenka až do úradného zákazu činnosti v roku 2021. Od toho istého roku boli Čekinová a Zolatavová vo väzbe. Mnoho novinárov z Tut.by utieklo z Bieloruska a založilo nový portál Zerkalo.io. Ten bieloruské úrady tento rok v júni označili za "extrémistické" zoskupenie.

menuLevel = 2, menuRoute = news/archiv-clankov, menuAlias = archiv-clankov, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
14. máj 2024 16:22