Vďaka ikigai môžete mať šťastný a harmonický život.dreamstime
StoryEditor

Nájdite svoje životné šťastie vďaka ikigai. Vďaka tejto metóde zistíte aj to, aká práca je pre vás vhodná

06.05.2024, 08:00
Životný štýl

Ikigai je metóda, ktorá vám pomôže nájsť harmóniu a šťastie vo všetkých oblastiach svojho života. Jej pôvod je známy už niekoľko stáročí a pochádza priamo z Japonska. Práve tam žije mnoho ľudí, ktorí sa dožívajú neštandardne vysokého veku. Určite za to môže zdravá životospráva, ale aj to, že našli skutočný zmysel svojho života. A to práve vďaka ikigai.

Hoci ikigai nemá doslovný preklad, môžeme ho chápať ako nájdenie zmyslu života či radosti zo života. Tak či onak, je to filozofia, vďaka ktorej sa naučíte žiť v harmónii a v naplnení.

Na ostrove storočných

Okinawa je japonský ostrov, na ktorom žije najviac storočných ľudí na svete. To sa samozrejme stalo predmetom záujmu rôznych vedcov a tak tomuto nenápadnému ostrovu venovali o niečo viac pozornosti. Pravdou je, že jeho obyvatelia dbajú na zdravý životný štýl a celkovú životosprávu, no dôležitým faktorom je aj nachádzanie zmyslu života. Toho, ktorý je ich motiváciou, hnacím motorom a zároveň naplnením.

Nájdite svoje ikigai

Objaviť svoje ikigai je jednoduchšie než by sa vám mohlo zdať. Kľúčom je, nájsť odpovede na štyri hlavné otázky. K odpovedi však musíte dospieť a to nie za pár minút. Niekedy to trvá celé týždne či mesiace, kým budete vedieť správnu odpoveď, pochádzajúcu z vášho vnútra. Je nevyhnutné spoznať samého seba. A to je niekedy veľmi náročné. Pri hľadaní ideálnej práce, ktorá vás naplní je to však zásadné. Ako prvú nájdite odpoveď na otázku: Čo mám rád? Najlepšie bude, ak si urobíte zoznam toho, čo vás robí šťastným. Je to komunikácia s ľuďmi? Vyrábanie nejakých produktov? Alebo naopak radšej pracujete osamote, v tichu a tvoríte? Často môžete zistiť to, čo máte radi na základe toho, čo radi nemáte. Aj to je cesta. Druhou, nemenej dôležitou otázkou, na ktorú musíte nájsť odpoveď je tá, v čom ste dobrý? Máte dar reči? Viete krásne spievať, tancovať, kresliť? Alebo ste naopak veľmi precízny a organizovaný? A čo vás uživí? Je síce pekné, že viete krásne spievať, no uživí vás to? Uživí vás výroba krásnych pletených vecí? Aby ste našli svoje ikigai, základy musia byť pevné. Štvrtou otázkou je: Čo je potrebné? Bude mať to, čo budete robiť osoh pre vás, pre spoločnosť, alebo pre svet? Bude vás to napĺňať? Je dôležité úprimne si odpovedať aj na túto otázku. Až keď budú všetky tieto oblasti navzájom prepojené a v harmónii, pocítite spokojnosť a bude na dobrej ceste k nájdeniu svojho ikigai.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. máj 2024 05:46