Výlet loďou po Dunaji bude určite patriť medzi nezabudnuteľné zážitky.lod.sk
StoryEditor

Plánujete výlet do Bratislavy? Tieto tri miesta si určite zaslúžia vašu pozornosť

02.05.2024, 14:00
Životný štýl

Chystáte sa na výlet do nášho hlavného mesta? Bratislava je atraktívna nielen pre zahraničných turistov, ale jej krásy objavuje aj čoraz viac Slovákov. Niet sa čo čudovať, Bratislava skutočne ponúka široké spektrum toho, čo v nej možno zažiť a vidieť.

Klasika v podobe Bratislavského hradu je povinná jazda, no za zmienku stoja aj tieto tri miesta.

ZOO

Ak vám počas návštevy Bratislavy robia spoločnosť vaše ratolesti, určite by ste nemali vynechať bratislavskú ZOO. Z roka na rok sa práve toto miesto zveľaďuje čím ďalej tým viac a aj pri opakovaných návštevách môžete nájsť vždy niečo nové. Zaujímavosťou pre turistov sú určite komentované kŕmenia zvierat. Časy a zvieratká, ktoré môžete pri komentovaní vidieť, sú zverejnené na stránkach bratislavskej ZOO. Tá sa v týchto dňoch teší aj z prvých narodenín orangutana sumatrianskeho – Cahye, ktorý oslávil svoje prvé narodeniny.

image

V ZOO si prídu na svoje aj tí najmenší.

lod.sk

Plavba loďou

Druhá atrakcia, ktorá určite stojí za pozornosť, je plavba loďou po Dunaji. Aj tú si môžete užiť v spoločnosti svojich detí počas tematických detských plavieb, no my vám určite vrelo odporúčame romantiku vo dvojici. Loď Harmónia vám ponúka nielen nádherné výhľady na mesto priamo z Dunaja, ale aj nezabudnuteľné gastronomické zážitky. Určite nečakajte žiadny fastfood, práve naopak. Renomovaný šéfkuchár sa počas plavby postará o vaše maškrtné jazýčky, a vy si tak so sebou odnesiete nezabudnuteľné zážitky. Ak by ste sa rozhodli nechať vašu polovičku doma a „vyvetrať“ radšej kamarátky, potom sa spoločne vyberte na plavbu spojenú s brunchom. Aj tu na vás čakajú chutné kulinárske špeciality. Spolu s výnimočnou atmosférou a krásnymi panoramatickými výhľadmi na Bratislavu sa môžete cítiť ako na letnej dovolenke. A to aj v máji.

image

Aj takéto výhľady vás čakajú počas plavby po Dunaji.

lod.sk

Danubiana

Len 30 minút z centra Bratislavy na vás čaká jedno z najkrajších múzeí moderného umenia, Danubiana Meulensteen Art Museum. Snúbi sa v ňom kultúra s očarujúcou prírodou, ktorá múzeum obklopuje. Tento polostrov umenia vám ponúka vnútorné expozície diel umelcov z celého sveta. Súčasne sa však môžete prejsť po priľahlom parku, kde čakajú na váš obdiv sochy, ale zaručené máte aj jedinečné výhľady na okolie, v ktorom je Danubiana postavená. Na prehliadku múzea si určite vyčleňte niekoľko hodín. Pri dobrej kávičke v takomto prostredí totiž čas plynie veľmi rýchlo.

image

Nádherná Danubiana vás určite očarí.

Danubiana.sk

Bratislavský hrad

Je to klasika, ktorú azda nikoho nenapadne vynechať. Hneď vedľa neho stojí aj náš parlament čiže sa môžete pokochať aj pohľadom na túto inštitúciu.

Na hrade nájdete barokovú záhradu. Pôvodne bola postavená podľa návrhu architekta Márie Terézie. Poprechádzajte sa medzi striebornými lipami a sochami a odfoťte sa pri centrálnej fontáne. Obnovenú záhradu s krušpánom vytvárajúcim barokové vzory obkolesuje vysoký múr postavený na presných základoch pôvodného múru.

Korunná veža je najstaršou zachovanou časťou hradu. Bola postavená v 13. stor. ako obranná veža staršieho hradu. Meno dostala podľa uhorských korunovačných klenotov, ktoré tu boli s prestávkami uschované v rokoch 1552 – 1783. V rámci návštevy múzea sa dá vyjsť až na jej vrchol, odkiaľ je výhľad na celé mesto.

Klenotnica: V expozícii Klenotnice sú vystavené výnimočné úžitkové predmety, používané najčastejšie pri stolovaní, doplnené o práce dekoratívne či reprezentačné, pochádzajúce predovšetkým zo Slovenska, Rakúska a Nemecka z obdobia od 17. storočia až do prvej polovice 20. storočia.

image

Bratislavský hrad

TASR

Slavín

Slavín predstavuje pamätník sovietskych vojakov, spolu s pietnym miestom. Pochovaných je tu 6845 vojakov Červenej armády padlých počas bojov druhej svetovej vojny. Postavili ho v rokoch 1957-1960, autorom diela je slovenský sochár a architekt Ján Svetlík. Od roku 1962 je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Súčasťou pamätníka je 40 metrov vysoký obelisk, na ktorom stojí sovietsky vojak so vztýčenou vlajkou. 

Priamo v blízkosti sa nachádza pekný park ako stvorený na prechádzku či oddych. V okolí zaujme aj drevený pravoslávny kríž, vojenské bunkre a mierová lúka. Toto miesto patrí medzi najobľúbenejšie vyhliadkové miesto v Bratislave. Výhľad na Bratislavský hrad nesmie chýbať. Celá lokalita spolu s parkom je prístupná celoročne.

image

Slavín

TASR

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. máj 2024 08:45