Tieto benefity prináša písanie do denníka.dreamstime
StoryEditor

Denníky nie sú len pre deti: Neuveríte, s čím všetkým vám môže pomôcť písanie do denníka

30.04.2024, 19:00
Zdravie

Písali ste si v minulosti do denníka? Prečo ste s tým skončili? Pravdepodobne ste si mysleli, že zápisky si píšu len malé deti, no nie je to tak. Písať do denníka si totiž môžu aj dospelí. Dôvodom je najmä fakt, že táto činnosť so sebou prináša veľké množstvo benefitov. Pozrite sa, prečo by ste s ňou mali začať aj vy.

Rozmýšľate nad tým, že si začnete viesť denník? V tejto uponáhľanej dobe vám táto činnosť môže pomôcť zastaviť sa a urobiť si aspoň na chvíľku čas len pre seba. Urobte si preto z písania do denníka rutinu a napíšte na papier, čo ste za deň zažili, po čom túžite, na čo ste hrdé alebo naopak čo vás trápi. Je úplne jedno, koľko toho napíšete, no verte, že vám to postupne zlepši život. Pozrite sa, aké benefity prináša písanie do denníka.   

Konečne zrelaxujete

Najväčším benefitom písania do denníka je najmä fakt, že si vďaka nemu budete môcť oddýchnuť. Ak budete zapisovať svoje myšlienky na papier tesne pred spaním, spomalíte po uponáhľanom dni, zaspíte s čistou mysľou a ráno sa vám tak bude omnoho ľahšie vstávať.

Uľaví sa vám

Ak vás niečo trápi či hnevá, no nechcete to niekomu vešať na nos, zapíšte si to na papier. Takýmto spôsobom sa vyrozprávate bez toho, aby ste ľutovali svoje slová či tón hlasu. Denník vám síce neodpovie a neporadí, ale pomôže vám uľaviť v ťažkej situácii. Samozrejme, do denníka si môžete zapisovať aj pozitívne veci, vďaka ktorým sa zbavíte negatívnych myšlienok a možno prídete na to, že daný deň nebol až tak zlý.  

Nájdete riešenie

Už dlhšie sa zamýšľate nad nejakým problémom, no nedokážete nájsť riešenie? Či už jedná o vzťahové konflikty alebo pracovné záležitosti, mali by ste si to zapísať do denníka. Snažte sa rozobrať problém na malé kúsky, analyzujte každý jeden z nich a navrhnite riešenia. Možno nenájdete to najsprávnejšie riešenie okamžite, no ak sa k zápiskom budete vracať a dopĺňať ich novými informáciami, raz sa riešenie určite nájde.

Zbavíte sa psychických problémov

Vďaka písaniu sa takisto môžete zbaviť psychických problémov, ako je napríklad úzkosť, depresia či trauma. Tým, že budete o svojich problémoch písať na papier, postupne si ich začnete viac uvedomovať, nájdete ich pôvod vzniku a v konečnom dôsledku sa ich zbavíte. Okrem toho vám písanie do denníka môže pomôcť s trémou pred dôležitou skúškou alebo upokojením emócii pred nepríjemnou konverzáciou, ktorá vás čaká.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. máj 2024 10:29