Tieto ťažkosti vás môžu trápiť v chladných mesiacoch.dreamstime
StoryEditor

Nemá vaše telo rado zimu? Takto dokáže chladné počasie ovplyvniť zdravie a celkovú pohodu

23.12.2022, 07:00
Zdravie

Zima a studené počasie so sebou okrem snehu či zľadovatených ciest prináša aj neduhy v podobe nádchy a prechladnutia. Síce sa u vás ani jeden z týchto problémov neobjavil, no vy máte pocit, že vaše telo nemá rado zimu? Je to možné. Pozrite sa, ako toto ročné obdobie dokáže ovplyvniť vaše psychické či fyzické zdravie.

Niektoré z vás zimu milujú, iné sa nevedia dočkať horúcich letných dní. Áno, chladné mesiace roka sú sami o sebe záťažou pre organizmus či pokožku. Často vás preto môže trápiť nádcha či prechladnutie. Toto ročné obdobie však dokáže vyvolať aj iné bolesti alebo neduhy a ovplyvniť celkovú pohodu. Zažívate niektoré z nich aj vy?

Oblizovanie pier

Pri mínusových teplotách a silnom vetre má mnoho ľudí tendenciu neustále si oblizovať pery. Síce je to inštinktívny zimný zvyk, ktorý nevedomky robíte aj vy, no mali by ste vedieť, že vám nepomáha, ale škodí. Sliny rýchlo zasychajú a takisto obsahujú určité enzýmy, ktoré pery ešte viac dráždia. Aby ste netrpeli suchosťou, začervenaním či šúpaním kože, mali by ste radšej používať hydratačný balzam.

Bolesť zubov

Zuby vás môžu trápiť v lete aj v zime. Ak však patríte k ženám, ktoré majú citlivé zuby, odhalené krčky alebo zapálené ďasná, hrozí vám, že vás v chladnom počasí z ničoho nič začnú bolieť a budete musieť bežať k lekárovi. Spôsobuje to najmä studený vzduch, na ktorý zuby reagujú rovnako, ako keby ste sa napili ľadového nápoja.

image

V zime môžete trpieť bolesťami zubov či silnými migrénami.

dreamstime

Silné a časté migrény

Trápia vás posledné týždne časté a silné migrény? Či tomu uveríte alebo nie, aj toto musíte pripísať najchladnejším mesiacom roka. V zime totiž nemáte k dispozícii dostatok slnečného svitu, ktorý organizmu pomáha vytvárať vitamín D a jeho nedostatok je hlavným spúšťačom migrény. Ďalším problémom môžu byť aj teplotné výkyvy, a teda prechod z vnútorných do vonkajších priestorov, či dehydratácia.

Vyčerpanosť či priberanie na váhe

Zima dokáže aj vyčerpať, obrať o energiu a úplne narušiť váš spánok. Takisto časté výkyvy počasia neprispievajú ani motivácii k cvičeniu. Často preto trávite večery v posteli pred televízorom a cez víkendy si pospíte dlhšie než je treba.  To všetko súvisí s vašimi vnútornými hodina, ktoré sú úplne vykoľajené. Výsledkom toho tak môže byť letargia, zvyšovanie hmotnosti, otupenosť či zmeny nálad

Ako naučiť telo znášať zimu?

V zimných mesiacoch by ste sa mali snažiť získať čo najviac vitamínu D, a to prostredníctvom stravy či doplnkov, vďaka ktorým sa váš psychický či fyzický stav rozhodne zlepší. Zabúdať by ste však nemali ani na dostatočný pitný režim, pohyb či detox.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 13:02