Vychovávajte deti bez kriku a zákazov.dreamstime
StoryEditor

Výchova detí bez zákazov a kriku: Neuveríte, ako vám takýto prístup môže zlepšiť život

24.03.2024, 17:00
Vzťahy

Zvyšujete niekedy na deti hlas, vyhrážate sa im či zakazujete len preto, že si myslíte, že je to najvhodnejšie správanie v tej danej chvíli? Samozrejme, ak vám občas prasknú nervy, pretože deti neposlúchajú, je to v poriadku, no ak sa to deje často, mali by ste to zmeniť. Pozrite sa, ako vychovávať bez zákazov a kriku.

Život s deťmi vám prináša všemožné situácie, ktoré nie sú vždy len úsmevné a šťastné, ale aj náročné. Aj keď sa možno svoje deti snažíte vychovávať čo najlepšie a robíte všetko pre to, aby ste boli spokojné vy aj oni, môže sa stať, že sa ocitne v situácii, pri ktorej vám prasknú nervy a začnete kričať, vyhrážať sa či zakazovať. Mali by ste však vedieť, že sa to dá aj bez toho. Pozrite sa, ako na to.

Nekričte a nezakazujte

Určite sa vám často stáva, že vás deti neposlúchajú, ignorujú a nepočúvajú. Aby ste boli v budúcnosti hrdé na to, ako ste ich vychovali, budete musieť prestať so zákazmi, krikom či vyhrážaním. Ak budete od vášho dieťaťa niečo chcieť, no ono bude protestovať, zabudnite na príkazy, ale v prvom rade sa s ním o tom porozprávajte a vypočujte si jeho názor. Ak vás dieťa nepočúva alebo si napríklad nechce obliecť čiapku, nevyhrážajte sa, ale vysvetlite mu dopad toho, čo sa stane, ak si čiapku naozaj nevezme. Ak sa rozhodne, že čiapku necháva doma, rozhodne neskôr príde na to, že to nebol najlepší nápad. Takisto sa môže stať, že vám v niektorej situácii prasknú nervy a vybuchnete hnevom. Skúste sa najprv upokojiť a až potom s dieťaťom komunikujte s chladnou hlavou.

Bude to trvať dlho, no stojí to za to

Síce to znie zložito a spočiatku sa vám bude zdať, že to nefunguje, verte, že ak budete trpezlivé a nepoľavíte, po čase deti pochopia, že vzdorovať nie je správne. Takýmto spôsobom totiž disciplíne neučíte len svoje deti, ale aj seba. Skúste preto svojich potomkov naučiť používať vlastný rozum, nechajte ich vyplakať sa a nezakazujte im veci, ktoré s danou situáciou absolútne nesúvisia.   

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 06:19