Láska sa môže rýchlo zmeniť v nenávisť.
StoryEditor

Prečo majú láska a nenávisť k sebe tak blízko? Obe sú emócie vysokého vzrušenia. Efekt sa môže rýchlo zmeniť z pozitívneho na negatívny

27.10.2022, 11:42
Vzťahy

Máš nejaký vzťah s ľuďmi, ktorých miluješ aj nenávidíš? Psyhológia v pozadí vzťahu lásky a nenávisti nie je taká komplikovaná. Prečo dokážeme niekoho milovať a zároveň nenávidieť. Prečo sa hovorí, že tieto dva city majú k sebe extrémne blízko. Vedci majú na tento emocionálny boj odpoveď.

Môžete milovať človeka a zároveň nenávidieť jeho správanie a toto je druh vzťahu lásky a nenávisti, do ktorého sa ponoríme.

Zdá sa, že vzťah medzi láskou a nenávisťou je veľmi bežný a podľa Dr. Berit Brogaardovej z Psychology Today sú si láska a nenávisť viac podobné ako protiklady. Často nenávidíme správanie ľudí, ktorých milujeme, ale prečo?

Brogaard poznamenáva, že najbežnejšie scenáre, keď niekoho milujeme a nenávidíme súčasne, sú, keď našu lásku neopätuje. Je ťažké milovať niekoho, kto vás nemiluje, a nedostatok opätovania našej lásky často znamená, že dospejeme k záveru, že tá druhá osoba je chybná.

Veľa spoločného času škodí

Ale vzťah medzi láskou a nenávisťou vzniká aj vtedy, keď je láska opätovaná. Je prirodzené, že vás unavuje niekto, s kým trávite veľa času, napriek tomu, že ho milujete. Dialo sa tak v manželstvách počas pandémie – ak budete musieť tráviť všetok čas so svojím manželským partnerom, vzdáte sa veľkej časti svojej osobnej autonómie, najmä ak máte silné nezhody s tým, ako umývať riad, ako zorganizovať skrinky a čo si pozrieť.

Nenávisť koexistuje s láskou

Tráviť všetok čas s jednou osobou, partnerom môže byť nezdravé. Základným faktom vzťahov, ako poznamenáva Brogaard, je, že nastanú chvíle, keď budete musieť obetovať svoje potreby a preferencie prianiam a potrebám iných. Rodičia to robia pre svoje deti. Robíme to pre našich blízkych. Brogaard odporúča nájsť strednú cestu, kde ak chce vaša žena pozerať tri filmy a vy chcete pozerať jeden, pozeráte spolu dva.

Nenávisť koexistuje s láskou ako prirodzená reakcia na tieto nie príliš lichotivé časti druhých, keď ich lepšie poznáte, no faktom je, že ľudí, ktorých nenávidíte, dobre poznáte a často a silno na nich myslíte, ak ich nenávidíte. Je menej pravdepodobné, že niekoho budete milovať alebo nenávidieť, ak naňho často nemyslíte, takže len to, že sa vaša pozornosť upriamuje na osobu, znamená, že s ňou máte vzťah.

 

Ambivalencia je pocit, keď sa láska mieša s nenávisťou. Vo funkčnom vzťahu podľa Brogaarda láska prevažuje nad nenávisťou, ale všetci vieme, že nie vždy to tak funguje. Vždy máme ambivalentné pocity, keď súperia dve emócie alebo túžby. Napríklad sme smutní, keď starý rodič alebo rodič s Alzheimerovou chorobou alebo demenciou zomrie, ale do istej miery sme šťastní, že už nemusia trpieť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. máj 2024 22:04