Alensa, s.r.o.
StoryEditor

Pozor na nástrahy počasia pre váš zrak: Máme 3 tipy, ako ich zvládnuť!

14.03.2024, 00:00
PR Články

Prechodné obdobie zimy a jari býva pre náš zrak veľmi zradné. Počasie je ako na hojdačke a dáva zabrať našej pleti, ale taktiež aj očiam. Ranné hmly, šero, občasné mrholenie a dážď, alebo prechody z vlhka a vetra do tepla. To všetko je pre zrak namáhavé vrátane prvých jarných lúčov, ktoré sú čím ďalej silnejšie. Nepodceňujte preto dôkladnú starostlivosť ani ochranu, ku ktorej patrí aj nosenie kvalitných okuliarov i kontaktných šošoviek.

Tip 1: Oči pravidelne zvlhčujte

Medzi zimným a jarným obdobím býva počasie ešte veľmi zradné, ale so stúpajúcimi teplotami nás láka tráviť stále viac a viac času vonku. Na rad prichádza odzimovanie chalupy i záhrady, prvé výlety na bicykli, ale aj upratovanie domácnosti. Pri kyprení záhonov a zastrihávaní vetvičiek dávajte pozor, aby vám do oka nespadol kúsok cudzieho telesa, alebo aby ste si oči nedotkli špinavými očami. Pri čistení interiéru si zase dajte pozor na chemikálie.

Poveternostné podmienky môžu zase spôsobiť väčšie vysušenie a podráždenie očí a prvý peľ z prebúdzajúcej sa prírody alergické reakcie. „Pokiaľ vás budú oči nepríjemne páliť alebo svrbieť, je dobré mať po ruke vždy očné kvapky. Suché a podráždené oči sa prejavujú predovšetkým večer. Môžete cítiť, že sú vaše oči po celom dni unavené a neraz aj začervenané. Medzi ďalšie príznaky patria opuchy a rozmazané videnie. Pri dlhotrvajúcich ťažkostiach navštívte lekára,“ odporúča Kristýna Štěbetáková, optometristka spoločnosti Alensa.sk, online predajca kontaktných šošoviek, dioptrických a slnečných okuliarov.

A aké kvapky sú vhodné? „Vyhľadávajte tie, ktoré obsahujú hyaluronát sodný. Jeho prednosťou je, že viaže vodu, chová sa ako lubrikant, má analgetický účinok a podporuje hojenie tkanín. K dispozícii sú roztoky, očné kvapky a očné spreje obsahujúce hyaluronát sodný,“ radí ďalej Štěbetáková.

image
Alensa, s.r.o.

Tip 2: Vyskúšajte jednodňové šošovky

Kontaktné šošovky nosí na Slovensku 5 až 8 % populácie. Pokiaľ patríte k nim, alebo o tom uvažujete, dbajte na zvýšenú hygienu. Najmä v období, kedy sú vaše oči citlivejšie, alebo môžu mať alergickú reakciu. „Ak máte pocit, že vaše oči sú s končiacou sa zimou a skorým príchodom jari viac citlivé, vyskúšajte jednodňové šošovky. Tie sú k tomu hygienickejším variantom kontaktných šošoviek, pretože máte každý deň nový pár a v prípade akejkoľvek nehody prípadne vyhodíte šošovku na jeden deň a ihneď nasadíte novú,“ vysvetľuje ďalej optometristka Kristýna Štěbetáková z Alensa.sk.

Vybrať si teraz môžete nové jednodňové kontaktné šošovky Alcon Dailies Total1*, ktoré prinášajú úplne nový smer vo vývoji kontaktných šošoviek. Unikátna technológia výroby kombinuje silikon-hydrogel s vysokou priepustnosťou pre kyslík a klasický hydrogel s vysokým obsahom vody tak, aby ste z nich získali to najlepšie. Šošovky Alcon Dailies Total1* tak po celý deň podporia slzný film a minimalizujú tým symptómy suchosti a únavy očí. Budú skvelou voľbou v období alergií, ale aj na cestovanie. Tieto šošovky sú podľa tých, ktorí ich nosia tak pohodlné, že ich v očiach necítite.  Môžete si ich kúpiť jednak na e-shope Alensa.sk, ale taktiež si  ich môžete objednať do optík Alensa na takzvanú reaplikáciu šošoviek s odborníkom, kde dostanete skúšobné balenie takýchto šošoviek, aby ste zistili, či vám naozaj sedia.

image
Alensa, s.r.o.

Tip 3: Nasaďte slnečné okuliare aj pod mrakom

Každé ostré svetlo je pre zrak nepríjemné, ale najviac mu škodí slnečné žiarenie a to v podobe takzvaného ultrafialového žiarenia. Napriek tomu, že s príchodom jari je obloha často ešte pod mrakom, neznamená to, že lúče naše oči neohrozujú. „Slnečné okuliare by mali chrániť proti UVA i UVB žiareniu. Odporúčaný je filter UV 400. Optimálne sú okuliare s bočnou ochranou, ktoré chránia taktiež pred odrazenými lúčmi. Slnečné okuliare je vhodné používať pri akomkoľvek pohybe vonku za denného svetla, pretože UV žiarenie preniká aj cez mraky. Obzvlášť to platí pre deti a ľudí s očnými ochoreniami,“ popisuje Kristýna Štěbetáková.

Preto by ste mali nosiť ochranu očí v podobe slnečných okuliarov celoročne. Skvelou voľbou sú samozafarbovacie sklá, alebo polarizované sklá, ktoré sú vhodné aj na šoférovanie a v lete k vode. UV ochranu si však môžete dopriať aj na číre okuliarové šošovky bez zafarbenia. Niektoré typy okuliarových šošoviek už UV filter totiž obsahujú.

Dailies TOTAL1* (30 šošoviek)

Tak pohodlné, že ich v očiach necítite.

Cena: od 25,29 Eur

Dostupnosť: https://www.alensa.sk/

* Kontaktné šošovky Alcon Dailies Total1 sú zdravotnícke prostriedky pre korekciu refrakčných vád, čítajte príbalový leták. ©Alcon 2022

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 09:06