Doprajte svojej pleti probiotiká.dreamstime
StoryEditor

Probiotiká: pomôžu nie len zdraviu a tráveniu, ale prospejú aj vašej pleti

08.02.2023, 10:00
Krása a móda

Probiotiká: pomôžu nie len zdraviu a tráveniu, ale prospejú aj vašej pleti. Máte pocit, že robíte pre svoju pleť maximum? Dopĺňate jej pravidelne poriadnu dávku vitamínu C, nevynechávate žiadnu z hydratačných zložiek, no predsa len je tu ešte niečo, vďaka čomu môže byť ešte krajšia. Tým zázrakom pre vašu pleť sú probiotiká. Tie si síce častokrát spájame najmä so zdravým tráviaceho traktu a čriev, no verte či nie, ak budú aj súčasťou kozmetických prípravkov, urobíte len a len dobre.

Probiotiká sú vhodné pre všetky typy pleti, no ocení ich predovšetkým pleť citlivá. Pôsobia upokojujúco na pokožku ktorá má sklony k začervenaniu a tiež posilňuje prirodzenú bariérovú funkciu kože.

Na povrchu

Je nutné si uvedomiť, že na povrchu vašej pleti sa nachádza veľmi dôležitý kožný mikrobiom. Je to akási ochranná vrstva baktérii, no tie môžu byť škodlivé aj prospešné. Ak sa rozhodnete pre kozmetiku, ktorá obsahuje práve probiotiká, ich úlohou je podporiť predovšetkým tvorbu tých baktérií, ktoré na vašu pleť pôsobia pozitívne. Ak je všetko v rovnováhe, vaša pleť je jasná, hydratovaná a samozrejme, bez nepekných pupienkov.

Probiotiká v kozmetike

Do kozmetických produktov sa samozrejme nepoužívajú rovnaké baktérie ako nájdete napríklad v tých potravinách, ktoré sú na ne bohaté. V tomto prípade sa do produktov nemôžu dostať zložky, ktoré sú „živé“ ako napríklad v niektorých druhoch jogurtov, acidofilných mliek či kefíru.Aj napriek tomu sú však aj tieto mŕtve probiotiká pre pleť prospešné, pretože sú bohaté napríklad na peptidy a iné látky, ktoré na pleť pôsobia blahodarne. Tieto prospešné látky sa z probiotických organizmov získavajú riadenou fermentáciou.

Vynikajúce prebiotiká

Ak uvidíte produkt, ktorý v sebe ukrýva prebiotiká, určite po ňom siahnite. Je to de facto potrava práve pre tie baktérie, ktoré na vašej koži plnia ochrannú funkciu. Ak im teda doprajete dostatok toho, čo ich rozmnožovaniu prospieva, budú rásť a bude tak zabezpečená maximálna ochrana vašej pokožky. Chránia ju pred patogénmi či voľnými radikálmi a zvyšujú jej bariérové funkcie.

Z vnútra aj z vonku

Probiotiká a prebiotiká priaznivo pôsobia na celkovú odolnosť a zdravie organizmu aj pleti samotnej. Nezabudnite preto prijímať dostatok pestrej stravy, ktorá je bohatá práve na tieto zložky, alebo ich suplementujte pomocou doplnkov stravy. V kozmetike probiotiká aj prebiotiká nájdete v krémoch, sérach, ale aj maskách na tvár.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 21:17