Vďaka týmto radám dopadne samoopaľovanie na jednotku a nehrozia vám žiadne fľaky.Dreamstime
StoryEditor

Bronz môžete získať aj z tuby: Toto sú základné pravidlá nanášania samoopaľovacích prípravkov

01.10.2022, 15:00
Krása a móda

Chcete si predĺžiť letné opálenie? Tak ako na začiatku sezóny, aj na jej konci vám k bronzovej pokožke môžu pomôcť samoopaľovacie prípravky. Vďaka týmto radám to dopadne na jednotku a nehrozia vám žiadne fľaky ani oranžový nádych.

Krok 1

Začnite peelingom

Viete, prečo mnohé ženy bez skúseností s aplikáciou samoopaľovacích krémov končia s fľakatou pokožkou? Pretože nevedia, že telo treba na umelý bronz dobre pripraviť. A na to vám poslúži jednoznačne peeling. Samoopaľovacie produkty sfarbujú vrchnú vrstvu kože, a ak na nej budete mať suchšie miesta, výsledok vás nepoteší. Zjednotený farebný tón ako od slnka vám zaručí práve telový scrub. Takže šup napustiť si vaňu alebo si dať horúcu sprchu a najskôr sa dobre vypeelingovať. Peeling odstráni okrem odumretých kožných buniek aj prípadný maz a zmyje zvyšky inej kozmetiky z pokožky, ktoré by so samoopaľovákom mohli zle zreagovať. Po sprche sa však dobre poutierajte, pretože len suchá pokožka dokáže dobre prijať „self tan“, ako sa samoopaľovacím prípravkom hovorí.

Náš tip: Akokoľvek vás bude zvádzať oholiť si nohy, aby ste pred aplikáciou samoopaľovacích produktov mali hladkú pokožku, nerobte to. Výsledkom by mohlo byť podráždenie kože.   

Krok 2

Rovnomerná aplikácia

Hoci peeling je podstatný, predsa len je najzásadnejšia časť rovnomerná aplikácia samoopaľovacieho produktu. Na výber máte krémy, mlieka, ale aj peny či spreje. V zásade je jedno, ktorú konzistenciu si vyberiete, pretože dôsledné musíte byť pri všetkých prípravkoch. Aby ste nezabudli na žiadne miesto, postupujte od spodnej časti tela smerom nahor a používajte krúživé pohyby. Môžete si zaobstarať špeciálnu rukavicu, vďaka ktorej sa vám tak nezafarbia ruky. Pri natieraní buďte obzvlášť pozorné na členkoch, kolenách a lakťoch. Jednak sú tieto miesta suchšie a treba na nich samoopaľovák dobre rozotrieť, ale keďže ide o kĺby, poohýbajte končatiny, aby ste skutočne na nejakú časť nezabudli.  

Náš tip: Ak nepoužijete rukavicu, ale budete samoopaľovací prípravok rozotierať rukami, dobre si ich po aplikácii umyte a nezabudnite na okolie nechtov použiť aj kefku. Väčšina samoopaľovacích krémov potrebuje na vsiaknutie len 10 minút. Za ten čas môžete po sebe upratať kúpeľňu a vyčistiť si spomínané ruky.

Krok 3

Starostlivosť o pokožku

Napriek tomu, že máte opálenie len z tuby, iste chcete, aby vám vydržalo čo najdlhšie. Priemerne farba na tele vydrží týždeň, ak si chcete tento čas predĺžiť, tentoraz nepoužívajte peeling, obmedzte dĺžku umývania a vyhnite sa okrem horúcej vody v sprche aj plávaniu či vírivkám. Následne to nepreháňajte ani s drhnutím sa uterákom, len ho jemne prikladajte na kožu, kým sa neosušíte.  

Ako funguje samoopaľovanie?

  • Zázračná zložka samoopaľovacích krémov sa volá DHA alebo dihydroxyacetón či glycerón. Na vrchnej vrstve pokožky reaguje s kožnými bunkami a zafarbí len tie, nejde do hĺbky.
  • Efekt bronzovej pokožky sa prejaví naplno po 6 až 10 hodinách. Aj preto sa odporúča nanášať samoopaľováky na večer. A ráno sa zobudíte opálené.
  • Samotná látka DHA je bezfarebná, preto môže byť niektorý produkt priesvitný a iný mať bielu, žltú či hnedú farbu. Na výsledný efekt to nemá vplyv. Avšak zafarbené prípravky vám dávajú možnosť prehľadne kontrolovať, ktoré časti tela ste už natreli.

Tvár opálená z tuby

Ak prídete na chuť samoopaľovacím prípravkom na telo, zrejme budete chcieť farebne dorovnať aj tvár. Alebo naopak, telo si budete opaľovať prirodzene, ale tvár si mnohé ženy pred slnečnými lúčmi chránia kvôli vráskam či pigmentovýcm škvrnám a „self tan“ je následne možnosťou, ako farbu zjednotiť so zvyškom. Platí tu hlavná zásada, a to nepoužívať výrobok určený na pokožku tela, ale špeciálne vyvinutý pre pleť tváre. Niektoré výrobky sa môžu aplikovať od hlavy po päty.  Aj tu dodržiavajte postupnosť:

  1. Odlíčte sa a vyčistite pleť: Nejde len o zvyšky mejkapu a líčidiel, z tváre potrebujete zmyť aj kožný maz či pot.
  2. Použite peeling: Ide o rovnakú zásadu ako pri aplikácii na telo, týmto krokom minimalizujete fľakatosť.
  3. Aplikácia samoopaľovacieho krému: Nanášajte ho rovnako ako na telo krúživými pohybmi a nezabudnite na oblasť krku. Pod čeľusťou ho rozotrite dostratena.    

Nevyšlo to? Nevadí, tu je záchrana!

Ak nie ste spokojné s finálnym efektom, napríklad ste ostali po nanesení samoopaľovacieho prípravku fľakaté, tu sú rady, ako sa ho rýchlo zbaviť a nečakať týždeň.

Teplý kúpeľ a peeling: Ak platí, že pre dlhšiu radosť z umelého opálenia sa nemáte sprchovať dlho a v príliš horúcej vode, tak pri potrebe zbaviť sa ho to presne urobte! Alebo si napustite horúcu vaňu a polhodinku sa v nej vymáčajte. V oboch prípadoch použite aj celotelový peeling.

Citrón, ocot a jedlá sóda: Všetky tri tieto ingrediencie sú dobre známe bielidlá, rovnaký efekt budú mať aj na kožu. Naneste ich na väčší vatový tampón a potierajte nimi pokožku. Samoopaľovací prípravok sa pod nimi bude doslova rozpúšťať. V prípade jedlej sódy z nej pripravte za pomoci obyčajnej vody najskôr kašu, aby sa lepšie natierala.

Čistiace obrúsky: Chcete sa toho fľakatého bronzu rýchlo zbaviť a žiadne babské triky z kuchyne vás nezaujímajú? Tak siahnite po obyčajných vlhčených obrúskoch a poriadne sa nimi poutierajte. Ideálne, ak máte po ruke tie pre deti, ktoré sú o to viac šetrné pre pokožku a príjemne voňajú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. máj 2024 10:08