Z kráľovnej kvetov si môžete pripraviť množstvo domácich kozmetických pomocníkov.Dreamstime
StoryEditor

Ruže sa vám postarajú o krásnu pleť. Pripravte si z ich lupienkov domácu kozmetiku

06.07.2022, 06:00
Krása a móda

Okvetné plátky ruže nielen krásne voňajú, ale pomáhajú aj v starostlivosti o krásu.

O ružovej vode ste už zrejme počuli, ale z kráľovnej kvetov si môžete pripraviť oveľa viac domácich kozmetických pomocníkov.

Omladzujúci obklad

Obklad z ruže vráti vašej pleti lesk. Je vhodný pre každý typ pokožky.

Budete potrebovať 1 lyžicu sušených okvetných plátkov ruže, 1 lyžičku ľanových semienok, lyžicu okvetných lístkov fialky, 1/2 lyžičky zemiakového škrobu a 1/2 pohára mlieka. Povarte ľanové semienka v 150 ml vody. Okvetné plátky ruže a fialky zalejte vriacim mliekom a potom pridajte škrob. Zmiešajte obe tekutiny a dobre premiešajte. Namočte do zmesi bavlnený uterák a potom ho priložte na 20 minút na tvár. Následne tvár umyte vlažnou vodou a namažte krémom.

Voňavý peeling

Pomôže vám s odstránením stvrdnutej kože na lakťoch, kolenách a chodidlách.

Zmiešajte dokopy 2 lyžice čerstvých okvetných lístkov ruže, 1 lyžicu prírodného medu a 2 lyžice hnedého cukru. Zmiešajte dohromady všetky suroviny, až vznikne hustá kaša. Potrite si ňou celé telo. Najviac na miestach, kde je koža stvrdnutá. Potom dôkladne celé telo opláchnite vlažnou, nie príliš teplou vodou a použite vyživujúci balzam alebo olej. Výsledky sú zaručené!

Regeneračná maska

Ak chcete oživiť svoju pleť a navrátiť jej lesk, vyskúšajte ružovú omladzujúcu masku.

Maska je vhodná pre každú pleť vrátane citlivej. Asi 4 veľké hrsti čerstvých okvetných plátkov ruže vhoďte do mixéra a rozmixujte. Pridajte lyžičku mlieka, 4 lyžičky ružovej vody, 1 lyžičku mandľového oleja, lyžičku olivového oleja a miešajte tak dlho, až vznikne hustá, súrodá kaša. Potom naneste masku krúživými pohybmi na tvár a nechajte štvrť hodiny pôsobiť. Masku umyte minerálnou vodou a na tvár si naneste krém.

Tonikum z ruží

Toto jednoduché tonikum vyrobené na báze kvetov ruže, je vhodné na čistenie normálnej, mastnej aj zmiešanej pleti.

Aby bol výsledok čo najlepší, potierajte si tonikom tvár a pleť vo výstrihu najmenej 2-krát denne (ráno a večer). Najprv si pripravte 2 hrsti čerstvých alebo sušených okvetných lístkov ruže (najlepšie z vlastnej záhrady bez chemického postreku), 200 ml vody a 20 ml čistého liehu. Zalejte okvetné lístky studenou vodou, zakryte pokrievkou a zohrejte. Zhruba 30 minút, ale nezabudnite, že sa nesmie variť. Potom zložte nádobu zo sporáka a tekutinu sceďte. Odmerajte 100 ml a dajte do čistej fľaštičky. Keď vychladne, prilejte 20 ml liehu a fľaštičku zatvorte. Takto pripravené tonikum môžete uchovať v chladničke až 3 mesiace.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
06. máj 2024 23:34