Britská kráľovná Alžbeta II. dnes skonala.TASR
StoryEditor

POTVRDENÉ: Zomrela milovaná kráľovná Alžbeta II., naposledy vydýchla na svojom panstve v obklopení rodiny

08.09.2022, 19:30
Kráľovská rodina

Práve v tejto chvíli obletela svet informácia o smrti panovníčky Alžbety II. Počas celého dnešného dňa sa množili informácie, že sa necíti dobre a jej zdravotný stav sa zhoršil. Informoval o tom Buckinghamský palác a na najhoršiu správu čakal s napätím celý svet. To, čo si mnohí doteraz nevedeli predstaviť, sa bohužiaľ stalo skutočnosťou. Británia sa zahalila do smútku. Kráľovná Alžbeta alias Lilibeth dnes, 8. septembra 2022, zomrela vo veku 96 rokov.

Celým menom Alžbeta Alexandra Mary Windsorová dnes naposledy vydýchla v Škótsku v obklopení milovanej rodiny. Obľúbená britská kráľovna Alžbeta II. už v stredu odložila schôdzku so svojimi poradcami, protože jej lekári doporučili odpočinok. Cítila sa slabá a unavená. Deň pred tým pritom panovníčka ešte pilne pracovala. „Jej Veličenstvo po nabitom dni dnes popoludní prijalo odporučenie lekárov, aby si odpočalo,“ uviedol hovorca Buckinghamského paláca pár hodín pred jej skonom. Kráľovná mala v posledných mesiacoch nešpecifikované zdravotné komplikácie, ktoré britské média opisujú ako „problémy s pohybom“. Alžbeta II. preto obmedzila v posledných týždňoch vystúpenia na verejnosti.

Náhlili sa za ňou

Po tom, čo sa stav "Queen Elisabeth" začal zhoršovať, vybrali sa za ňou okamžite na jej panstvo do Škótska syn princ Charles s manželkou Camillou i jej vnuk princ William. Ostatní boli na ceste. Či stihli doraziť do jej skonu nie je zatiaľ známe.

Popularitu si držala

Kráľovná Alžbeta II. bola najdlhšie žijúcim a najdlhšie vládnucim britským panovníkom. Bola tiež najdlhšie pôsobiacou ženskou hlavou štátu v histórii a najstaršou žijúcou panovníčkou na svete, najdlhšie vládnucim súčasným panovníkom a najstaršou a najdlhšie slúžiacou súčasnou hlavou štátu. Alžbeta občas čelila kritike na kráľovskú rodinu, najmä po rozpade manželstiev jej detí v roku 1992 a smrti jej bývalej nevesty Diany, princeznej z Walesu, v roku 1997. Vo Spojenom kráľovstve však podpora pre monarchiu bola a stále zostáva trvale vysoká.

Profesor, ktorý sa o ňu staral do posledného momentu

Osobným lekárom kráľovnej bol profesor Huw Thomas, staral sa o Jej Veličenstvo i kráľovskú rodinu. Vo funkcii pôsobil od roku 2014 a minulý rok bol pasovaný za rytiera. V tom čase Thomas, ktorý je tiež profesorom gastrointestinálnej genetiky na oddelení chirurgie a rakoviny Imperial College London, povedal: "V tejto funkcii som mal za sebou niekoľko rušných rokov, takže som veľmi vďačný za uznanie za moju doterajšiu službu." Podieľal sa aj na pôrode niektorých mladších členov kráľovskej rodiny, vrátane Charlotte v roku 2015 a Louisa v roku 2018.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. máj 2024 14:09