Patricia Janečková podľahla zákernej chorobe.archív Mafra
StoryEditor

Manžel po Patricii Janečkovej zverejnil parte a prehovoril o jej posledných minútach

04.10.2023, 08:01
Celebrity

V pondelok zasiahla Slovensko aj Česko veľmi smutná správa. Po ťažkom boji s rakovinou v nedeľu naposledy vydýchla speváčka, sopranistka a umelkyňa Patricia Janečková († 25)​. Iba pred tromi mesiacmi sa vydala. Teraz jej smútiaci manžel prehovoril.

Slová, ktoré posiela Vlastimil Burda do neba svojej nebohej manželke, mladučkej speváčke Patríci Janečkovej, trhajú srdce. Okrem toho, že zverejnil termín poslednej rozlúčky, poďakoval za prejavené sústrasti od všetkých ľudí, ktorí Patríciu milovali a priznal aj obrovskú bolesť, ktorá ho v súčasnosti sužuje.

„Túto srdcervúcu bolesť len čiastočne zmierňuje pocit, skôr viera, že Paťke je už lepšie. Zaslúži si totiž len to najlepšie. Bojovala statočne, pokorne, skromne a dokonca s vtipom a jej krásnym úsmevom. Bola silná ako málokto. Nikdy sa počas zákernej choroby na nič nesťažovala. Zvládla aj to, čo občas nezvládnu ani zdraví a nakoniec zvíťazila. Neodišla sama. Bola, je a bude naďalej úprimne milovaná, obdivovaná, inšpiratívna a nezabudnuteľná. Som šťastný, že som ju mohol sprevádzať a ísť s ňou až do samého nového začiatku. Nebolo to ľahké, ale nádherné. Ďakujem za teba, Pati,“ vyznal sa plný lásky.

image

Patrícia Janečková s manželom.

archív Mafra

Vo veku 25 rokov zomrela v nedeľu muzikálová a operná speváčka Patricia Burda Janečková pochádzajúca zo Slovenska. V roku 2010 len ako 12-ročná zvíťazila v televíznej česko-slovenskej súťaži, neskôr zažiarila aj na svetových pódiách.

Pred rokom si ľahla na operačný stôl a zdalo sa, že všetko dopadlo  podľa plánov. Hudobníčka ukázala ako sa jej rany hoja. Pred zákrokm absolvovala štrnásť chemoterpaii, ale masektómia bola aj tak nevyhnutná. Pre mnohé ženy je tento zásah nepredstaviteľný a nie je žiadnym prekvapením, že špeciálne tento operačný výkon nesú mnohé veľmi ťažko. No Patrícia na sociálnej sieti pôsobila vyrovane. Ešte v deň operácie informovala svojich fanúšikov, že ide na operačnú sálu. Zákrok absolvovala v Brne, kde sa jej snažili lekári všemožne pomôcť.

Janečková sa narodila v Nemecku slovenským rodičom, vyrastala a žila v Ostrave, kde absolvovala operný spev na Janáčkovom konzervatóriu. Vystupovala na festivaloch v Česku i zahraničí. Ako sólistka účinkovala s mnohými českými a slovenskými symfonickými a komornými orchestrami a pôsobila v Moravskosliezskom Národnom divadle.

Prvýkrát očarila verejnosť už ako 12-ročná a dokonalým spevom ovládla súťaž Talentmánia. Hneď po víťazstve vydala vlastný debutový album.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 18:03