Richard Sulík. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Vy ste vždy na strane podnikateľov (komentár Richarda Sulíka)

06.05.2024, 16:19

S touto „výčitkou“ sa stretávam, odkedy SaS existuje – vy ste propodnikateľská strana, vy sa tých podnikateľov zastávate, vy chcete, aby sa im darilo... fuj!

Priznávam, je to presne tak. My chceme, aby sa podnikateľom darilo, preto sme na ich strane a snažíme sa ich podporiť. Avšak, ctení kritici, zamysleli ste sa, prečo to robíme? Prečo chceme, aby sa podnikateľom darilo? Prečo chceme, aby zarábali ešte viac? Má to dva dôvody:

Prvý dôvod je ten, že ak sa bude dariť podnikateľom, nebudú prepúšťať svojich zamestnancov. Práve naopak, budú ich chcieť zamestnať viac, lebo budú chcieť zvýšiť svoje zisky. To je dokonca ich hlavná činnosť – dosahovať zisky, čím viac, tým lepšie.

Ak ale budú chcieť zamestnať viac ľudí, tak to znamená, že stúpne dopyt po pracovnej sile. Ak stúpne dopyt, tak automaticky stúpa čo? Správne, stúpa cena, v tomto prípade mzda. A to je presne to, čo chceme - aby zamestnancom rástli mzdy. Mzdy totiž nerastú, lebo politici si to želajú alebo zvýšia minimálnu mzdu.

Mzdy rastú preto, lebo rastie dopyt po pracovnej sile. Ak by toto nebola pravda, tak by podnikatelia platili každému len minimálnu mzdu. A prečo ju neplatia? Lebo každý čo trochu niečo ovláda, by išiel „o dúm dál“.

Druhý dôvod, prečo chcem, aby sa podnikateľom darilo, je ten, že to pritiahne ďalších do podnikania. Veď ak to je také ľahké a tí vykorisťovatelia hnusní len zarábajú a zarábajú a kúpia si nového mercedesa, tak potom môže predsa každý jeden zamestnanec začať podnikať.

Niektorí zistia, že to predsa len také ľahké nie je, niektorí budú len frflať na tých hnusných zamestnávateľov, ale ich pracovný deň, kedy o 16tej padla, im je svätý a nie sú ochotní navyše ani len prstom pohnúť. A niektorí to skúsia a budú úspešní. A čím viac budú podnikatelia zarábať, tým viac ľudí to s podnikaním skúsi. Tomu sa hovorí konkurencia a sloboda v podnikaní.

Politici vedia spraviť dve veci. Po prvé, vedia zlepšiť podmienky podnikania pre tých, čo už podnikajú a po druhé, vedia odstrániť bariéry pre tých, ktorí podnikanie zvažujú. Obidve robí SaS dlhodobo a dôsledne. Je to síce náročnejšie a menej ľúbivé ako sľubovať lacnejší benzín, ale za to účinnejšie.

01 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 04 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 05 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka)
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
06. máj 2024 16:19