Prezident Slovenskej lekárskej komory Pavel Oravec (v strede). FOTO: TASR/Jaroslav Novák 
StoryEditor

Slovenská lekárska komora je na rázcestí

21.09.2023, 17:10

Verejnosť možno prekvapili posledné udalosti na pôde Slovenskej lekárskej komory (SLK). Ako úradujúci prezident SLK ich preto chcem aspoň v skratke objasniť. Naša komora je totiž dôležitá inštitúcia a musí byť jasné, čo a prečo sa v nej deje.

V prvom rade došlo ku úplnej výmene vedenia spoločnosti Lekár, a.s., ktorá je v stopercentnom vlastníctve komory. Dôvodom je dlhodobá neochota vedenia Lekár a.s, poskytovať informácie o dianí vo firme. Osobne si nedovolím nikoho z ničoho obviňovať, ale ako prezident SLK som nemal inú možnosť. Nové vedenie som poveril vykonaním forenzného auditu, pretože som presvedčený, že všetci členovia komory majú právo vedieť, čo sa dialo a deje vo firme Lekár, a.s.

V druhom rade je zrejmé, že som ako prezident SLK (zvolený snemom v októbri 2021) dostal do sporu s časťou funkcionárov SLK, z ktorých mnohí dlhé roky zasadajú v Rade SLK. Intenzita sporu prakticky paralyzuje vedenie komory a je nevyhnutné ho ukončiť. O čo ide?

Ako prezident SLK som od začiatku postupne zisťoval mnohé vážne nedostatky v jej fungovaní. Išlo najmä o registráciu lekárov, vydávanie licencií, alebo súčinnosť pri zdravotníckej informatike s NCZI, alebo UDSZ. Treba vedieť, že SLK nie je iba profesijnou komorou, ale aj orgánom preneseného výkonu štátnej správy. Tým pádom musí dodržiavať zákony a pravidlá, a nemôže si ich svojvoľne vykladať.

Závažnosť prvotných zistení dosiahla takú mieru, že Prezídium SLK 14.februára 2023 odsúhlasilo výkon procesného auditu celkovej činnosti komory. Zabezpečil som jeho výkon a zistenia boli neúprosné. Okrem už spomínaných problémov čelí komora aj závažným nedostatkom v celkovej zmluvnej agende, agende správnych konaní, systémovému zlyhávaniu v sťažnostnej agende a taktiež problému nedostatočnej právnej podpory. A nedávno sa ku tomu pridali aj zistenia nedostatkov v oblasti kybernetickej bezpečnosti a oblasti ochrany osobných údajov. A mnoho iných vecí.

Nejde o banality, sú to vážne veci. Pre časť vedenia SLK (niektorí členovia Rady a Prezídia) to ale neplatí. Títo ľudia nielenže odmietajú nahromadené problémy riešiť, ale dokonca odmietajú aj samotnú ich existenciu. Vraj sme sa v tom nemali „vŕtať“ a všetko by bolo v poriadku.

No nebolo. SLK si nemôže dovoliť ignorovať takéto nedostatky. Dochádza tak ku ohrozeniu samotného zmyslu jej existencie. Je to hazard s faktom, že pôsobíme aj ako orgán preneseného výkonu štátnej správy, ktorá nám je zverená zákonom.

Komora tak isto nemôže hazardovať s dôverou lekárov a ignorovať napríklad sťažnostnú agendu, alebo nezodpovedne riskovať ohrozenie osobných údajov našich členov. Komora tu má byť ako opora pre lekárov a musí mať rešpekt, ktorý sa nedá nikým a ničím spochybniť. A to dnes skrátka neplatí.

Tento stav vnímam ako rázcestie. Máme dve možnosti. Prvá je urýchlené zjednanie nápravy a profesionalizácia komory. Druhú už poznáme z minulosti a je to cesta ignorovania problémov a ich bagatelizovanie.

Rozhodneme sa už na októbrovom sneme SLK, kde požiadam delegátov o vyslovenie dôvery a tým pádom aj o mandát na vyriešenie nahromadených problémov.

A vopred hovorím, že nemám záujem pokračovať vo funkcii prezidenta SLK v situácii, kedy náprava zistených nedostatkov nie je možná.

Autor je prezident Slovenskej lekárskej komory

01 - Modified: 2024-03-27 10:21:16 - Feat.: - Title: Robíme všetko preto, aby sme financie rozdelili spravodlivo, reaguje Dolinková na obavy lekárskej komory 02 - Modified: 2024-03-26 11:25:53 - Feat.: - Title: Lekári sa obávajú nedostatku peňazí pre ambulancie, žiadajú zákonné riešenie poplatkov 03 - Modified: 2024-04-02 12:45:45 - Feat.: - Title: SLK: Nedofinancovanie môže viesť ku kolapsu mnohých ambulancií 04 - Modified: 2024-02-29 08:30:49 - Feat.: - Title: Poznámka: O skúsenostiach v medicíne 05 - Modified: 2024-02-19 10:29:18 - Feat.: - Title: Ohrozené ambulancie. SLK poukazuje na finančnú disproporciu a navrhuje kde šetriť
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
04. máj 2024 05:56