Návrh zamedzí platbám štátnych inštitúcií na účty firiem s rizikovým správaním. FOTO: TASR
StoryEditor

Skvalitňujeme fungovanie Štátnej pokladnice

29.11.2022, 17:10

Novela zákona o Štátnej pokladnici zamedzí vyplácaniu peňazí na účty firiem s rizikovým správaním či schránkovým firmám.

Je úplne pochopiteľné, že v súčasnej kadencii domácej a európskej legislatívy nie je možné do dôsledkov sledovať úplne každý návrh, ktorý Národná rada schváli. O to viac sa však treba venovať práve systémovým návrhom, ktoré menia podstatu fungovania a správania inštitúcií na Slovensku.

V uplynulých mesiacoch sa ministerstvo financií intenzívne venovalo návrhu zákona o Štátnej pokladnici, ktorý v budúcnosti upozorní a následne zamedzí platbám štátnych inštitúcií na účty firiem s rizikovým správaním.

Keby bol takýto systém fungoval v minulosti, istotne by sa bolo zabránilo podvodným odpočtom DPH, zneužívaniu európskych fondov, ale napríklad aj vyplácaniu pomoci z úradov práce firmám správajúcim sa podvodne.

Základným východiskom je predpoklad, že každá finančná transakcia, pri ktorej sú prevádzané verejné financie, bude kontrolovaná vzhľadom na riziká vyplývajúce z charakteristiky subjektu alebo z jeho správania.

Takto bude možné identifikovať transakcie, ktoré smerujú napríklad k subjektom, ktoré majú podlžnosti na daniach alebo odvodoch, k subjektom, ktoré majú rizikové ukazovatele hospodárenia, ktorých zahraniční konatelia pôsobia v desiatkach firiem alebo je u nich nižšia miera istoty reálnosti výkonu reálnej ekonomickej činnosti – takzvané schránkové firmy.

image

Čo znamená, že Rozpočtová rada dala za pravdu Matovičovi

Pri písaní tohto návrhu zákona sme vychádzali najmä z predpokladu, že eliminácia finančných rizík v orgánoch verejnej správy je limitovaná možnosťami a kapacitami jednotlivých organizácií. Situácia obmedzených limitov verejnej správy nezriedka dospieva do štádia daňových, subvenčných a iných finančných podvodov, ktoré vyplývajú z nedostatočnej kapacity dôkladne preveriť platby za služby, dotácie či iné finančné operácie. A preto sme sa ich rozhodli vyhodnocovať cez Štátnu pokladnicu, ktorá je základným platobným mechanizmom štátu pre všetky ostatné štátne inštitúcie a organizácie.

Ambícia, ktorú sme si dali, je systémová, aj keby sa zavedeným postupom v Štátnej pokladnici v rámci vyhodnocovania rizík platieb na účty podnikateľov v budúcnosti nepodarilo úplne eliminovať všetky platby pre subjekty s rizikovým finančným správaním, je to aj tak dobrý systémový krok smerom k revitalizácii pojmu „zdravé verejné financie“. Tie sú postavené aj na pilieri minimalizácie zneužitia a, naopak, smerom k využitiu redistribúcie dostupných finančných statkov pre tých, ktorí ich potrebujú.

Autor je štátny tajomník Ministerstva financií.

01 - Modified: 2022-10-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nenechajme sa vyprovokovať útokom cez energie 02 - Modified: 2022-08-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sankcie fungujú a musia pokračovať
01 - Modified: 2024-04-19 11:20:58 - Feat.: - Title: Nealko nápoje s pridaným cukrom budú podliehať novej dani. Návrh je v pripomienkovom konaní 02 - Modified: 2024-04-18 14:43:35 - Feat.: - Title: Poukážky z programu Zelená domácnostiam vydá Slovenská inovačná a energetická agentúra v najbližších týždňoch 03 - Modified: 2024-04-15 11:08:29 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada hodnotí novú prognózu rezortu financií ako realistickú 04 - Modified: 2024-04-12 19:23:35 - Feat.: - Title: Rast príjmov tento rok spomalí, oproti rozpočtu budú nižšie o 200 miliónov. Časť pohltia nové opatrenia 05 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 17:50