Predseda BSK Juraj Droba. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Daňový bonus viac zoberie, ako pridá

26.05.2022, 19:00

Samosprávam zvýšenie daňového bonusu zoberie taký obrovský balík peňazí, že môžeme zabudnúť na investície a rozvoj.

Osemdesiattri. To je počet poslancov Národnej rady, ktorí svojím hlasovaním v podstate zarezali samosprávy na celom Slovensku. Schválením zvýšenia daňového bonusu pripravili župy, mestá a obce o stovky miliónov eur ročne. Čakajú nás najdrastickejšie škrty a zvyšovanie poplatkov v histórii samospráv. Ani pandémia toľko nevzala ako nový daňový bonus.

Naivne som dúfal v zdravý rozum aspoň u tých poslancov, ktorí sú zároveň starostami alebo primátormi. Nechcelo sa mi veriť, že „atómovka“, ktorej chýbala elementárna dopadová analýza a štandardný pripomienkovací proces, môže byť takto narýchlo schválená. Mýlil som sa. Nepomohlo ani to, že proti návrhu sa postavili všetky samosprávy. Smutné je, že táto zásadná zmena prešla bez akejkoľvek diskusie s tými, ktorých sa to dotkne najviac.

image

Parlament schválil protiinflačný balíček. Matovič vytiahol starý plán, koalícia hovorí o hanbe aj amaterizme

Samosprávam zvýšenie daňového bonusu zoberie taký obrovský balík peňazí, že môžeme zabudnúť na investície a rozvoj. Zo županov, z primátorov a zo starostov budú len údržbári a hasiči. V prípade Bratislavského kraja hovoríme o výpadku 13 až 18 miliónov eur. Prestaneme opravovať cesty, zastavíme rekonštrukcie stredných škôl či domovov sociálnych služieb.

Ohrozené budú najmä najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov. Aby sme vôbec zabezpečili základný chod našich zariadení, budeme musieť zvyšovať poplatky pre klientov v zariadeniach sociálnych služieb. Zvýšia sa aj platby za bývanie na stredoškolských internátoch a nebudeme môcť dofinancovávať ani pedagogických zamestnancov.

Nebudú peniaze na zvyšovanie kapacít v škôlkach, školách, domovoch pre seniorov či zariadeniach sociálnych služieb. Určite bude musieť dôjsť aj k zvýšeniu cien lístkov a pravdepodobne k zníženiu počtu spojov v prímestskej autobusovej doprave. Šetrenie sa, žiaľ, dotkne aj dotácií na šport, kultúru a mládež.

Obce a mestá budú musieť zvýšiť dane z nehnuteľnosti, poplatky za odpad, stočné, škôlky, stravu v škôlkach a školách, družiny, domovy dôchodcov, ceny v MHD, poplatky na športoviskách.

Rodiny síce na jednej strane získajú financie formou zvýšeného daňového bonusu, ale na druhej hneď niekoľkonásobne stratia na zvýšených poplatkoch, ktoré im samosprávy budú nútené účtovať. Nie je teda pravda, že zvýšenie daňového bonusu pomôže rodinám. V skutočnosti to bude mať úplne opačný dosah.

Namiesto medializovanej pomoci rodinám to bude pomoc iná. Bude to debetná finančná operácia, na ktorej konci skončia domácnosti v červených číslach.

 

 

01 - Modified: 2022-05-23 15:52:57 - Feat.: 1 - Title: Matovič: Navrhované zníženie DPH na pohonné látky Únia neumožňuje 02 - Modified: 2022-05-23 19:26:26 - Feat.: 1 - Title: Gröhling: Protestom som chcel vyjadriť podporu učiteľom. Platy by im mal zvýšiť Matovič 03 - Modified: 2022-05-12 14:56:25 - Feat.: 0 - Title: Ekonomické omyly Matoviča a Sulíka
01 - Modified: 2024-04-18 09:46:02 - Feat.: - Title: Samosprávy dostanú v máji celoročný podiel na dani z príjmu firiem, rozhodla Národná rada 02 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 03 - Modified: 2024-04-05 10:12:35 - Feat.: - Title: Rezort vnútra má samosprávam za výdavky počas prílevu cudzincov preplatiť takmer stotisíc eur 04 - Modified: 2024-03-19 12:33:30 - Feat.: - Title: Obce a mestá môžu žiadať o financie na lepšiu ochranu pred kyberútokmi. Dokedy je to možné? 05 - Modified: 2024-03-18 09:05:24 - Feat.: - Title: Vodárenská spoločnosť vníma výzvu samospráv pozitívne, požiadavkami sa bude podrobne zaoberať
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 12:41