StoryEditor

Islamský štát? To nie je skutočný dôvod, prečo chcú Saudi inváziu do Sýrie

13.02.2016, 18:45

Správy, že Saudská Arábia vyslala vojakov a lietadlá do Turecku kvôli možnej pozemnej invázii v Sýrii, prilievajú olej do tohto konfliktu a rozbíjajú jemné nádeje na prímerie. 

"Turecko a Saudská Arábia by mohli spustiť pozemnú operáciu (proti IS)," uviedol turecký minister zahraničných vecí Mevlut Čavušoglu. Je to dôkazom, že tieto dva štáty, ktoré sami seba považujú za "ťažkú váhu", koordinujú svoju politiku v Sýrii, kde momentálne oba veľmi zaostávajú. Situáciu takto komentuje Kim Sengupta na portáli Independent.

Prípadná invázia by však podľa Sengupta mala v skutočnosti len málo do činenia s IS a oveľa viac s tým, že sunitskí povstalci, ktorých Ankara aj Rijád podporujú, rýchlo podliehajú tlaku Asadových vojsk podporovaných divokými ruskými náletmi. Do toho sa ešte mieša rozhorčenie Turecka nad rastúcim vplyvom Kurdov v tejto oblasti.

Keď saudský minister obrany a následník trónu princ Mohammed bin Salman prednedávnom prezentoval vojenské plány jeho krajiny na summite Spojenými štátmi vedenej koalície proti IS v sídle NATO v Bruseli, nezmienil vyslanie vojakov a lietadiel do Turecka.

Na inom medzinárodnom stretnutí ohľadne Sýrie v Mníchove podľa ministrov zahraničia USA Johna Kerryho a Ruska Sergeja Lavrova, malo byť v Sýrii do týždňa prímerie. Neubehlo ani 24 hodín a sýrsky prezident Bašár Asad vyhlásil, že sa chystá dobyť celú krajinu.

Ani Saudi ani Turci, zdá sa, neveria, že v dohľadnej dobe zavládne mier a zúfalo sa snažia obnoviť rovnováhu síl v Sýrii.

To však podľa Sengupta prinesie neodmysliteľné riziká. Sunitské štáty Perzského zálivu už dlhú dobu bojujú vo vojnách v zastúpení proti ich nezmieriteľným šíitskym nepriateľom, najmä proti Iránu, najaktuálnejší je konflikt v Jemene. Sily vedené Saudmi, pravdepodobne posilnené zo Spojených Arabských Emirátov a Bahrajnu, by sa v Sýrii ocitli prvýkrát  na rovnakom bojisku ako Iránci a šíitske milície.

Turci chcú zasiahnuť proti YPG, organizácii sýrskych Kurdov a spojencov tureckých Kurdov. Napriek tomu, že YPG je najúspešnejším bojovým zoskupením, ktoré Spojené štáty proti IS majú a bohato ho podporujú náletmi. Za čo turecký prezident USA obvinil, že prispievajú k vytvoreniu "mora krvi". Čo ešte znásobuje zúrivosť Ankary je, že s Kurdmi budujú úzke vzťahy aj Rusi.

Zaslanie saudských vojakov a lietadiel do Turecka automaticky ešte neznamená, že invázia je na spadnutie. Ale nedá sa vylúčiť, že čoraz zúfalejší Turci a Saudi podniknú kroky, ktoré spravia z doterajšej sýrskej krízy len milú predepizódu katastrofy. 

01 - Modified: 2008-02-07 09:35:01 - Feat.: 0 - Title: Je nutné pripraviť nový zákon o spolkoch, tvrdí Kaliňák
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 01:28