Joeovi Bidenovi sa podarilo dostať do kresla šéfa Bieleho domu na tretí pokus.Reuters
StoryEditor

Sme pripravení na dialóg s Bidenom

19.01.2021, 23:00
S Bidenom vchádzame do novej etapy transatlantických vzťahov

Inaugurácia nového prezidenta USA je v centre pozornosti celého sveta. Zvolenie Joea Bidena vnímame prakticky v celej Európe pozitívne s presvedčením, že transatlantické vzťahy budú lepšie. Očakávame, že nová americká administratíva prichádza s predvídateľnou zahraničnou politikou.


USA sú prirodzeným spojencom Európy. Naše vzťahy sa po ukončení studenej vojny preklopili z politiky „čo USA môžu urobiť pre Európu“ k politike „čo USA môžu urobiť spolu s Európou ako partnerom“. V 90. rokoch túto misiu napĺňala nová transatlantická agenda, ktorá v praktickej rovine predstavovala strategický dialóg EÚ a USA, zastrešovaného minimálne dvoma samitmi za rok. Obsahovala najkomplexnejší súbor mechanizmov spolupráce: šíriť mier a stabilitu, demokraciu a zabezpečovať rozvoj celého sveta, odpovedať na výzvy globalizácie, prispievať k expanzii svetového obchodu a budovať väzby obyvateľov ponad Atlantik. Sme pripravení na túto skúsenosť nadviazať. Prečo je to potrebné?


Transatlantické spoločenstvo miliardy obyvateľov vytvára spolu tretinu svetového HDP, predstavuje tretinu globálneho obchodu, 60 percent globálnych priamych zahraničných investícií, poskytuje najviac humanitárnej a rozvojovej pomoci sveta. Transatlantický vzťah definuje aj tvar globálnej ekonomiky: EÚ alebo USA sú najväčším obchodným a investičným partnerom takmer vo všetkých ostatných krajinách globálnej ekonomiky. Čo môže byť silnejším argumentom pre nastavenie systémového štruktúrovaného dialógu pre riešenie globálnych trendov, ako sú klimatické zmeny, digitalizácia, migrácia, pandémie, narastanie sociálnych nerovností? Partnerstvo – rešpekt pre hodnoty ako spravodlivosť a otvorenosť, medzinárodný poriadok a pravidlá, multilateralizmus potrebuje. Kedysi bola taká prax, že sa najprv dohodla EÚ s USA a následne boli ich riešenia akceptované globálne. Iste, sú oblasti, kde identický názor nemáme, ako napríklad uchopenie vzťahu s Čínou alebo energetická a obchodná diplomacia. To však nemôže byť neprekonateľnou prekážkou.


Vchádzame do novej etapy transatlantických vzťahov. Joe Biden jasne deklaroval záväzok obnoviť jednotu a rešpekt demokratických noriem a inštitúcií, multilaterálnych a klimatických záväzkov USA. Prirodzene, naše vzťahy budú o riadení očakávaní na oboch stranách Atlantiku. Náznaky sú optimistické, my Európania však musíme byť pripravení na partnerský dialóg, s definovaním svojich jasných spoločných priorít, s cieľom vyhnúť sa tak typickému súťaživému bilateralizmu členských krajín EÚ vo vzťahoch s USA.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 19:28