StoryEditor

Dag Daniš: Obamove vojny? Čistá katastrofa

08.10.2014, 07:08
Autor:
Dag DanišDag Daniš

Odkedy začali Američania intenzívne bombardovať pozície Islamského štátu v Iraku a Sýrii, situácia sa vyvinula takto. V Iraku sa islamisti prebojovali na dostrel k predmestiam Bagdadu. V Sýrii sa islamisti prebili do mesta Kobané a sú na dostrel od Turecka. A od hraníc NATO. Koniec hlásenia. 

O novej Obamovej vojne vieme v tejto fáze s istotou povedať dve veci. Je drahá (deň náletov stojí 10 miliónov dolárov). A extrémne neúčinná. Hrdlorezi z Islamského štátu neustupujú, ale rastú a postupujú. Celkom svižne. 
Dôvod je známy – Obamova vojenská stratégia nefunguje. Presnejšie: Obama nijakú vojenskú stratégiu nemá. Hrá sa na mierotvorcu. A celkom zabudol na starú americkú poučku: ak chceš mier, tak ti nesmie zvlhnúť pušný prach. A presne toto sa stalo Američanom a Obamovej vláde. Zvlhol jej pušný prach. Američania ušli z Iraku. Potom ušli z Afganistanu. A teraz sa im začína rozpadávať „svetový poriadok“. Zákonite. 

Spojeným štátom vojny v 21. storočí zjavne nevychádzajú. Pretože v nich lietajú z extrému do extrému. 
Po roku 2001 Spojené štáty veľmi rozhodne a rýchlo obsadili Afganistan. A krátko nato aj Irak. Dvorné médiá to nazývali „kampaň proti terorizmu“, namierená na „oslobodenie“ Afganistanu a Iraku. V skutočnosti to však boli klasické dobyvačné vojny, namierené na ovládnutie Afganistanu a Iraku – aby neboli rivalmi, ale novými spojencami. Starý poriadok bol násilím odstránený. A... A nový neprišiel. Američania neboli ochotní posilniť okupačné armády a vynútiť si stabilitu vojenskou silou (ako sa to na dobytých územiach robí). Namiesto toho si zvolili Obamu. A opačný extrém. Rýchly ústup. Výsledok: v oslabenom Iraku a oslabenej Sýrii sa sformovala mimoriadne silná a mimoriadne brutálna teroristická skupina, ktorá je 100-krát nebezpečnejšia ako baasistický (sekulárny) režim Saddáma. Vznikla ako priamy dôsledok amerického polovičatého zasahovania.

Totiž: keby Američania vôbec nezasahovali, Sýriu by pevne kontroloval Assad. Irak by ovládali baasisti alebo šiítsky Irán. A sunnitskí extrémisti z Islamského štátu by sa koncentrovali akurát tak v celách... A ak by Američania zasahovali naplno a vojensky dôsledne, sunnitskí extrémisti by boli pod kontrolou. Raketový rozmach Islamského štátu umožnila len jediná vec – polovičaté zasahovanie a následný útek Spojených štátov. 

A čo je smutné, rovnako ako príčina vyzerá aj „riešenie“ – Obama naordinoval opatrné letecké útoky. Hoci nikam nevedú. Zmyslom bojového letectva je kryť pozemný postup armády. Nie kontrolovať krajinu zo vzduchu. Takto to nefunguje. Obama to skúsil. A pohorel. Aj v Líbyi. Aj v Iraku a Sýrii. A ukázal, že Spojené štáty nedokážu chrániť svojich „nových“ spojencov. 
Ak v tejto situácii existuje poctivé a principiálne riešenie, tak len jedno: pozemná invázia a likvidácia Islamského štátu v Iraku. S tým, že Assad dostane zelenú, aby urobil to isté v Sýrii... Jednoducho, Američania by sa mali vrátiť na miesto činu. A upratať po sebe. 

01 - Modified: 2006-11-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: AKCIE
01 - Modified: 2018-03-02 13:13:44 - Feat.: - Title: Dag Daniš: Som stále viac presvedčený, že za vraždou Kuciaka je medzinárodné kriminálne prostredie 02 - Modified: 2018-03-02 11:19:42 - Feat.: - Title: Dag Daniš: Som stále viac presvedčený, že za vraždou Kuciaka je medzinárodné kriminálne prostredie 03 - Modified: 2016-11-20 17:16:32 - Feat.: - Title: Obama sa stretol s Putinom. Hovorili o Ukrajine a Sýrii 04 - Modified: 2016-06-09 18:46:48 - Feat.: - Title: Sanders sa stretol s Obamom, americký prezident krátko na to podporil Clintonovú 05 - Modified: 2016-04-24 18:13:04 - Feat.: - Title: Vždy si bola mojou dôverníčkou. Obama ďakoval Merkelovej za spojenectvo
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 14:51