StoryEditor

INVESTÍCIA DO VZDELANIA JE INVESTÍCIU DO BOHATSTVA KRAJINY

29.03.2007, 00:00

Zatiaľ nie je u nás bežné, že školy majú veľkých sponzorov, vy však už niekoľko rokov podporujete školu pre mimoriadne nadané deti. Prečo? Máte tam vlastné deti?
-- Jedným zo základných pilierov našej nadácie je podpora vzdelávania, talentov, výnimočnosti. Sme presvedčení, že investícia do vzdelania je investíciou do bohatstva krajiny. Pre vývoj slovenskej spoločnosti je nesmierne dôležité, aby bola schopná vychovávať čo najviac vzdelaných, aktívnych a šikovných ľudí. Projekt alternatívnej starostlivosti o nadané deti je priamym vyjadrením tejto filozofie, a aj preto sme jeho prirodzeným partnerom.

Ako ste sa dozvedeli o tomto projekte?
-- Spolupráca s projektom pani Laznibatovej sa začala pred viac ako 4 rokmi, keď sme založili Nadáciu Penta. Hľadali sme projekty, ktoré by čo najviac zodpovedali orientácii našej nadácie. Projekt nadaných detí nás inšpiroval, a tak sme z vlastnej iniciatívy oslovili jeho autorku.

Akým spôsobom podporujete školu?
-- Podporujeme celoslovenskú sieť tried pre mimoriadne nadané deti formou grantových aktivít, ale aj samostatne bratislavskú školu, ktorá je strešnou inštitúciou a koordinátorkou projektu. Doteraz sme vyhodnotili dva ročníky grantu, do ktorého sa zapojilo 22 škôl, ktoré spolu zaslali 50 projektov a rozdelili si finančnú odmenu vo výške 660 000 Sk, bratislavskú školu sme doteraz podporili sumou 2,3 milióna Sk.

Máte aj osobné kontakty s deťmi? Navštevujete niekedy školu, aby ste videli, ako sa vaše peniaze zúročujú?
-- Áno, snažíme sa školu aj navštevovať. Ak ste v nej ešte neboli, už pri prvej návšteve zistíte, že táto škola je iná. Má veľmi pozitívnu energiu, ktorá sála nielen z detí a učiteľov, ale aj z atmosféry, ktorá tam vládne. S deťmi sa stretávame cez rôzne akcie alebo dni otvorených dverí. Každoročne nám robia kultúrny program pri príležitosti odovzdávania cien študentom ekonómie pod názvom Cena Penty. Môžeme povedať, že nadácia a škola sa stali prirodzenými partnermi.

Podporujete aj iné školy?
-- Máme aj ďalšie projekty. Najdlhšie spolupracujeme s Ekonomickou univerzitou v Bratislave. Spoločne tento rok vyhlásime už deviaty ročník Ceny Penty za vynikajúce študijné výsledky. Ďalším dlhodobým projektom nadácie je súťaž písania esejí Vízia 2025, v spolupráci s viacerými vysokými školami, ktorá je určená všetkým vysokoškolákom na Slovensku a v Česku. Práve teraz prebieha jej štvrtý ročník. Posledným dlhodobým projektom je výučba predmetu Základy ekonómie v žurnalistickej praxi na Katedre žurnalistiky na Univerzite Komenského v spolupráci s katedrou a ekonomickým týždenníkom Trend.

Má nadácia aj nové aktivity?
-- Začíname spoluprácu s agentúrou ARRA, ktorá sa zaoberá najmä hodnotením kvality vysokých škôl na Slovensku. Zároveň pripravujeme projekt podpory zahraničných študijných pobytov pre vysokoškolákov. Okrem toho sa sústredíme aj na podporu základných a stredných škôl v regiónoch, kde pôsobíme. No a poslednou novou aktivitou nadácie je spolupráca a podpora Slovenského paraolympijského výboru.

Slovenský paraolympijský výbor je však predsa len iný ako sú priority nadácie.
-- Áno aj nie. Je pravda, že to nie je priamo projekt v oblasti vzdelávania a školstva. Je to však projekt podpory nadania, talentu a chuti niečo dosiahnuť. Slovenských paraolympionikov považujeme za výnimočných ľudí, ktorí vôľou a schopnosťami dokázali prekonať nepriazeň osudu. Sme presvedčení, že táto ich výnimočnosť môže byť vzorom a príkladom pre celú spoločnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vzdelavanie, menuAlias = vzdelavanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. júl 2024 13:09