StoryEditor

Rozdelenie zisku, účtovanie a zdanenie vo v. o. s. za rok 2003

19.02.2004, 23:00
Verejná obchodná spoločnosť je jednou z foriem obchodnej spoločnosti. Táto forma podnikania je výhodná najmä z dôvodu, že umožňuje začať podnikať bez vlastného kapitálu, pretože pri jej založení nie je povinnosť vkladu do základného imania.

Verejná obchodná spoločnosť (v. o. s.) je jednou z foriem obchodnej spoločnosti. Táto forma podnikania je výhodná najmä z dôvodu, že umožňuje začať podnikať bez vlastného kapitálu, pretože pri jej založení nie je povinnosť vkladu do základného imania. Ďalšou výhodou bolo zdaňovanie dosiahnutých príjmov. Obchodný zákonník ju vo svojej druhej časti, v ktorej sa zaoberá obchodnými spoločnosťami, legislatívne upravuje v § 76 až 92. Podľa Obchodného zákonníka je v. o. s. spoločnosťou, v ktorej aspoň dve osoby podnikajú pod spoločným menom a ručia za záväzky spoločnosti spoločne a nerozdielne celým svojím majetkom. Spoločník, ktorý do spoločnosti pristúpil, ručí aj za záväzky spoločnosti vzniknuté pred jeho pristúpením. Môže však požadovať od ostatných spoločníkov, aby mu poskytli náhradu za poskytnutie tohto plnenia a nahradili náklady s tým spojené. V. o. s. je právnickou osobou, ktorá koná pod svojím menom a na svoju zodpovednosť. Za porušenie záväzkov zodpovedá v. o. s. celým svojím majetkom. Spoločníci v. o. s. ručia za záväzky spoločne a nerozdielne celým svojím majetkom a musia uspokojiť záväzok voči veriteľom v. o. s. v tom prípade, keď spoločnosť na výzvu veriteľa svoj záväzok nesplní.

Obchodné meno spoločnosti musí obsahovať označenie verejná obchodná spoločnosť, ktoré môže byť nahradené skratkou v. o. s. alebo ver. obch. spol. Verejnú obchodnú spoločnosť môžu založiť fyzické a aj právnické osoby. Spoločnosť sa zakladá uzatvorením spoločenskej zmluvy. Práva a povinnosti spoločníkov sa riadia spoločenskou zmluvou. Na jej zmenu je potrebný súhlas všetkých spoločníkov, ak spoločenská zmluva nestanovuje inak. Medzi základné práva spoločníkov patrí právo na podiel na zisku, právo na obchodné vedenie spoločnosti, právo konať v mene spoločnosti a právo na vyrovnávací podiel pri likvidácii spoločnosti.
Verejná obchodná spoločnosť nie je povinná vytvárať základné imanie ani rezervný fond. Spoločníci, zakladajúci verejnú obchodnú spoločnosť, nemajú povinnosť vložiť do spoločnosti vklad. Prípadnú výšku peňažných a nepeňažných vkladov a lehotu ich splatenia určuje spoločenská zmluva. Peňažné a nepeňažné vklady spoločníkov sa stávajú majetkom spoločnosti. Spoločník je povinný splatiť svoj vklad v lehote určenej v spoločenskej zmluve, inak bez zbytočného odkladu po vzniku spoločnosti. Spoločník nie je povinný zvýšiť svoj vklad nad hodnotu dohodnutú v spoločenskej zmluve ani doplniť túto hodnotu v prípade strát, ak spoločenská zmluva neurčuje inak.

Štatutárny orgán
Pri oneskorenom splatení peňažného vkladu je spoločník povinný platiť úrok z omeškania vo výške 20 % z dlžnej sumy, ak spoločenská zmluva neurčuje inak. Spoločenská zmluva musí obsahovať okrem povinných náležitostí na zápis do obchodného registra, ako obchodné meno, sídlo, predmet podnikania, mená spoločníkov, vzájomné právne vzťahy medzi spoločníkmi a určovať, kto je oprávnený konať menom spoločnosti a taktiež účasť na zisku alebo strate spoločnosti. Štatutárnym orgánom verejnej obchodnej spoločnosti je každý zo spoločníkov, pokiaľ spoločenská zmluva neurčuje, že konajú spoločne. Ak sú na konanie v mene spoločnosti vo všetkých jej záležitostiach spoločenskou zmluvou určení len niektorí spoločníci, sú len títo spoločníci jej štatutárnym orgánom. Bez dovolenia ostatných spoločníkov nesmie spoločník podnikať v predmete podnikania spoločnosti, a to ani v prospech iných osôb. Spoločenská zmluva môže zákaz konkurencie upraviť inak. Verejná obchodná spoločnosť je povinná viesť podvojné účtovníctvo od svojho vzniku.

Rozdelenie zisku vo v. o. s.
Každý zo spoločníkov má právo na podiel zo zisku. Zisk sa delí medzi spoločníkov rovným dielom, pokiaľ v spoločenskej zmluve nie je uvedený iný postup rozdelenia zisku. Podiel na zisku, určený na základe ročnej účtovnej závierky, je splatný do troch mesiacov od jej schválenia. Rovnaký postup je i v prípade rozdelenia straty. Ak sa zisk delí medzi spoločníkov rovným dielom, spoločníci majú nárok na úroky z hodnoty svojho splateného vkladu v dohodnutej výške, inak na úroky, za aké poskytujú úvery banky v mieste sídla spoločnosti. Nárok na tieto úroky má prednosť pred nárokom na podiel na zisku a vzniká aj pri strate zistenej ročnou účtovnou závierkou. Vo v. o. s. sa výsledok hospodárenia prevádza spoločníkom v období, v ktorom bol vytvorený ako súčasť uzávierkových operácií, a to tak zisk, ako aj strata.
Nezdanený zisk sa zdaňuje až u spoločníka, ktorým môže byť fyzická alebo právnická osoba. Ak je spoločníkom fyzická osoba, ktorá v spoločnosti pracuje, nemá postavenie zamestnanca a nepoberá príjem zo závislej činnosti (mzdu), ale má nárok na podiel na zisku. V priebehu roka môže z existenčných dôvodov na podiel na zisku čerpať zálohu, ktorá predstavuje pohľadávku spoločnosti voči spoločníkovi. Vyúčtovanie záloh sa uskutoční v rámci účtovnej závierky. Pre spoločníka právnickú osobu je prevedený hospodársky výsledok výnosom z finančnej investície. Zákon v prípade verejnej obchodnej spoločnosti neuvádza žiadne povinné prídely do fondov, napr. tvorby rezervného fondu alebo iných povinných prídelov. Ak spoločenská zmluva neustanovuje inú úpravu, potom sa ešte pred delením zisku pripisujú spoločníkom najskôr úroky z hodnoty splatených vkladov v zmluvnej výške.

Účtovanie rozdelenia hospodárskeho výsledku vo v. o. s.
V účtovníctve v. o. s. sa hospodársky výsledok, zistený ako rozdiel nákladov a výnosov na účte 710 -- Účet ziskov a strát, prevádza spoločníkom prostredníctvom účtu 596 -- Prevod podielov na výsledku hospodárenia spoločníkom so súvzťažným zápisom na účte 364 -- Záväzky voči spoločníkom a členom pri rozdeľovaní zisku alebo účtu 354 -- Pohľadávky voči spoločníkom a členom pri úhrade straty. Po tomto prevode nemá účet 710 zostatok.

Účtovanie nároku spoločníka v. o. s. na úroky z vkladu:
562 -- Úroky
nárok na úroky zo splateného vkladu

365 -- Ostatné záväzky voči spoločníkom
nárok na úroky zo splateného vkladu

Účtovanie rozdelenia zisku vo v. o. s.:
364 -- Záväzky voči spoločníkom pri rozdeľovaní zisku
prevod podielu na zisku

596 -- Prevod podielov na výsledku hospodárenia spoločníkom
prevod podielu na zisku

Účtovanie rozdelenia straty vo v. o. s.:
596 -- Prevod podielov na výsledku hospodárenia spoločníkom
prevod podielu na strate

354 -- Pohľadávka voči spoločníkom pri úhrade straty
prevod podielu na strate


Príklad č. 1
Verejná obchodná spoločnosť dosiahla zisk. Spoločníci si vyplácali zálohu na zisk.
Verejná obchodná spoločnosť ALFA má 3 spoločníkov. Podľa spoločenskej zmluvy si delia zisk rovnakým dielom. Spoločnosť sa zaoberá obchodnou činnosťou. Spoločnosť nemá žiadnych zamestnancov, činnosť vykonávajú spoločníci. Spoločníci rozhodli, že zákonné poistenie bude hradiť v. o. s. V priebehu roku 2003 boli uskutočnené na výsledkových účtoch nasledujúce obraty (údaje sú v tis. Sk):

501 -- Spotreba materiálu
obrat 200
Ks 200

504 -- Predaný tovar
obrat 8 000
Ks 8 000

604 -- Tržby za tovar
obrat 10 500
Ks 10 500

502 -- Spotreba energia
obrat 50
Ks 50

512 -- Cestovné
obrat 240
Ks 240

518 -- Ostatné služby
obrat 250
Ks 250

524 -- Zákonné sociálne poistenie
obrat 200
Ks 200

548 -- Ostatné prevádzkové náklady
obrat 10
Ks 10

531 -- Cestná daň
obrat 20
Ks 20

543 -- Dary
obrat 30
Ks 30

Spoločníci nemôžu byť zamestnancami vo v. o. s. Spoločníci sa dohodli, že na zabezpečenie svojich osobných potrieb v priebehu roku 2002 si budú vyplácať zálohu na zisk v sume 10 000 Sk na spoločníka mesačne.

Účtovanie v priebehu roka:

221 -- Bankové účty
211 -- Pokladnica
obrat 360

355 -- Ostatné pohľadávky voči spoločníkom
obrat 360

Na konci účtovného obdobia v. o. s. zistí hospodársky výsledok:
710 -- Účet ziskov a strát
Prevod konečných stavov: - Prevod konečných stavov: -
501 200 604 10 500
502 50
504 8 000
512 240
518 250
524 200
531 20
543 30
548 10
Spolu: 9 000 Spolu: 10 500
Rozdiel -- zisk k rozdeleniu 1 500
596 1 500
Spolu: 10 500 Spolu: 10 500

Porovnaním nákladov a výnosov sme zistili hospodársky výsledok spoločnosti, a to zisk vo výške 1 500 tis. Sk.
1. V rámci uzávierkových operácii spoločnosť zaúčtuje rozdelenie hospodárskeho výsledku -- zisku spoločníkom:

596 -- Prevod podielov na hospodárskom výsledku spoločníkom
1. 1 500

364 -- Záväzky voči spoločníkom pri rozdeľovaní zisku
1. 1 500

2. Spoločnosť súčasne preúčtuje poskytnuté zálohy na zisk spoločníkom na účet záväzkov voči spoločníkom z rozdelenia zisku.

365 -- Ostatné pohľadávky voči spoločníkom
obrat 360 2. 360

364 -- Záväzky voči spoločníkom pri rozdeľovaní zisku
2. 360 1. 1 500

Na konci účtovného obdobia ostane v účtovníctve v. o. s. záväzok voči spoločníkom z titulu rozdelenia zisku vo výške 1 140 tis. Sk. Každému zo spoločníkov prislúcha v nasledujúcom roku 2003 na výplatu suma 380 tis. Sk.

Účtovanie v nasledujúcom roku 2004:
Pohľadávku z rozdelenia zisku môžu spoločníci použiť viacerými spôsobmi:
a) pohľadávku si nechajú vyplatiť v celej výške

364 -- Záväzky voči spoločníkom pri rozdeľovaní zisku
a) 1 140 zostatok 1 140

221 -- Bankové účty
211 -- Pokladnica
a) 1140

b) spoločníci sa dohodli, že nebudú požadovať vyplatenie zostatku podielu na zisku, ale tento ponechajú v spoločnosti ako ich vklad:
b1) do základného imania.

364 -- Záväzok voči spoločníkom pri rozdeľovaní zisku
b1) 1 140 zostatok 1 140

411 -- Základné imanie
b1) 1 140

b2) do rezervného fondu:

364 -- Záväzok voči spoločníkom pri rozdeľovaní zisku
b2) 1 140 zostatok 1 140

427/1 -- Ostatné fondy rezervný fond
b2) 1 140

Pri účtovaní do rezervného fondu účtujeme na analytický účet účtu 427 -- Ostatné fondy, a nie na účet 421 -- Zákonný rezervný fond, pretože verejná obchodná spoločnosť nemá povinnosť tvoriť rezervný fond. Tvorba rezervného fondu vo verejnej obchodnej spoločnosti je na báze dobrovoľností spoločníkov v. o. s. Môže vyplývať zo stanov v. o. s. alebo súhlasného rozhodnutia všetkých spoločníkov v. o. s.
c) pohľadávku si dajú vyplatiť v čiastočnej výške. Polovicu pohľadávky z rozdelenia zisku si dajú vyplatiť a druhú polovicu nechajú vo v. o. s. ako vklad do rezervného fondu.

364 -- Záväzky voči spoločníkom pri rozdeľovaní zisku
c1) 570 zostatok 1 140
c2) 570

221 -- Bankový účet
211 -- Pokladnica
c2) 570

427/1 -- Ostatné fondy rezervný fond
c2) 570


Príklad č. 2
Verejná obchodná spoločnosť dosiahla zisk. Spoločníci si vyplatili zálohu na zisk väčšiu ako bol dosiahnutý zisk.
Verejná obchodná spoločnosť ALFA TRADE má 3 spoločníkov. Podľa spoločenskej zmluvy si delia zisk rovnakým dielom. Spoločnosť sa zaoberá obchodnou činnosťou. Spoločnosť nemá žiadnych zamestnancov, činnosť vykonávajú spoločníci. Spoločníci rozhodli, že zákonné poistenie bude hradiť v. o. s. V priebehu roku 2003 boli uskutočnené na výsledkových účtoch nasledovné obraty (údaje sú v tis. Sk):

501 -- Spotreba materiálu
obrat 200
Ks 200

504 -- Predaný tovar
obrat 9 000
Ks 9 000

604 -- Tržby za tovar
obrat 10 500
Ks 10 500

502 -- Spotreba energie
obrat 50
Ks 50

512 -- Cestovné
obrat 240
Ks 240

518 -- Ostatné služby
obrat 250
Ks 250

524 -- Zákonné sociálne poistenie
obrat 200
Ks 200

548 -- Ostatné prevádzkové náklady
obrat 10
Ks 10


531 -- Cestná daň
obrat 20
Ks 20

543 -- Dary
obrat 30
Ks 30

Spoločníci nemôžu byť zamestnancami vo verejnej obchodnej spoločnosti. Na zabezpečenie svojich osobných potrieb v priebehu roku 2003 si vyplácali zálohu na zisk v sume 20 000 Sk na spoločníka mesačne.

Účtovanie v priebehu roka:
221 -- Bankové účty
211 -- Pokladnica
obrat 720

355 -- Ostatné pohľadávky voči spoločníkom
obrat 720

Na konci účtovného obdobia v. o. s. zistí hospodársky výsledok:
710 -- Účet ziskov a strát
Prevod konečných stavov: - Prevod konečných stavov: -
501 200 604 10 500
504 9 000
502 50
512 240
518 250
524 200
531 20
543 30
548 10
Spolu: 10 000 Spolu: 10 500
Rozdiel -- zisk k rozdeleniu 500
596 500
Spolu: 10 500 Spolu: 10 500

Porovnaním nákladov a výnosov sme zistili hospodársky výsledok spoločnosti, a to zisk vo výške 500 tis. Sk.
1. V rámci uzávierkových operácií spoločnosť zaúčtuje rozdelenie hospodárskeho výsledku -- zisku spoločníkom:

596 -- Prevod podielov na výsledku hospodárenia spoločníkom
1. 500

364 -- Záväzky voči spoločníkom pri rozdeľovaní zisku
1. 500

2. Spoločnosť súčasne preúčtuje záväzok z rozdelenia zisku voči spoločníkom na účet ostatných pohľadávok voči spoločníkom, na ktorom sú zaúčtované poskytnuté zálohy na zisk spoločníkom:

355 -- Ostatné pohľadávky voči spoločníkom
obrat 720 2. 500

364 -- Záväzky voči spoločníkom pri rozdeľovaní zisku
2. 500 1. 500

Na konci účtovného obdobia ostane v účtovníctve v. o. s. pohľadávka voči spoločníkom z titulu vyššieho poskytnutia záloh ako bol zisk v skutočnosti vytvorený vo výške 220 tis. Sk. Spoločníci sú povinní preplatok záloh na zisk spoločnosti vrátiť.

Účtovanie v nasledujúcom roku 2004:
Vrátený preplatok záloh na zisk spoločnosť zaúčtuje takto:

355 -- Ostatné pohľadávky voči spoločníkom
zostatok 220 1) 220

221 -- Bankové účty
211 -- Pokladnica
1) 220

Príklad č. 3
Verejná obchodná spoločnosť dosiahla stratu. Spoločníci si vyplatili zálohu na zisk.
Verejná obchodná spoločnosť ALFA má 3 spoločníkov. Podľa spoločenskej zmluvy si delia zisk rovnakým dielom. Spoločnosť sa zaoberá obchodnou činnosťou. Spoločnosť nemá žiadnych zamestnancov, činnosť vykonávajú spoločníci. Spoločníci rozhodli, že zákonné poistenie bude hradiť v. o. s. V priebehu roku 2003 boli uskutočnené na výsledkových účtoch nasledujúce obraty (údaje sú v tis. Sk):

501 -- Spotreba materiálu
obrat 300
Ks 300

504 -- Predaný tovar
obrat 9 000
Ks 9 000

604 -- Tržby za tovar
obrat 10 300
Ks 10 300

502 -- Spotreba energie
obrat 150
Ks 150

512 -- Cestovné
obrat 440
Ks 440

518 -- Ostatné služby
obrat 350
Ks 350

524 -- Zákonné sociálne poistenie
obrat 200
Ks 200

548 -- Ostatné prevádzkové náklady
obrat 10
Ks 10

531 -- Cestná daň
obrat 20
Ks 20

543 -- Dary
obrat 30
Ks 30

Spoločníci nemôžu byť zamestnancami vo v. o. s. Na zabezpečenie svojich osobných potrieb v priebehu roku 2003 rozhodli, že si budú vyplácať zálohu na zisk v sume 10 000 Sk na spoločníka mesačne.

Účtovanie v priebehu roka:

221 -- Bankové účty
211 -- Pokladnica
obrat 360

355 -- Ostatné pohľadávky voči spoločníkom
obrat 360

Na konci účtovného obdobia v. o. s. zistí hospodársky výsledok:
710 -- Účet ziskov a strát
Prevod konečných stavov: - Prevod konečných stavov: -
501 300 604 10 300
504 9 000
502 150
512 440
518 350
524 200
531 20
543 30
548 10
Spolu: 10 500 Spolu: 10 300
- - Rozdiel -- strata k rozdeleniu 200
- - 596 200
Spolu: 10 500 Spolu: 10 500

Porovnaním nákladov a výnosov sme zistili hospodársky výsledok spoločnosti a to stratu vo výške 200 tis. Sk.
1. V rámci uzávierkových operácii spoločnosť zaúčtuje rozdelenie hospodárskeho výsledku -- straty voči spoločníkom:

596 -- Prevod podielov na výsledku hospodárenia spoločníkom
1. 200

354 -- Pohľadávky voči spoločníkom pri úhrade straty
1) 200

Na konci účtovného obdobia ostane v účtovníctve v. o. s. pohľadávka voči spoločníkom z titulu poskytnutia záloh na rozdelenie zisku 360 tis. Sk a súčasne pohľadávka z titulu rozdelenia straty v. o. s., a to vo výške 200 tis. Sk. Spoločníci sú povinní poskytnuté zálohy a taktiež pohľadávku z rozdelenia zisku spoločnosti zaplatiť.

Účtovanie v nasledujúcom roku 2004:
Úhradu pohľadávok zaúčtuje verejná obchodná spoločnosť v účtovníctve takto:
1) vrátenie poskytnutých záloh
2) úhrada pohľadávky z rozdelenia straty

355 -- Ostatné pohľadávky voči spoločníkom
zostatok 360 1) 360

221 -- Bankové účty 211 -- Pokladnica
1) 360
2) 200

354 -- Pohľadávky voči spoločníkom pri úhrade straty
zostatok 200 2) 200

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. jún 2024 04:00