StoryEditor

Otázky a odpovede k ročnému zúčtovaniu zdravotného poistenia

30.05.2006, 00:00


Tlačivá na zúčtovanie

Aké je číslo všeobecne záväzného predpisu, ktorým vydalo ministerstvo zdravotníctva vzor tlačiva pre ročné zúčtovanie?
- Vykonávacím predpisom zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení je Vyhláška MZ SR č. 239/2006 Z. z. zo dňa 4. apríla 2006, ktorá je účinná od 27. 4. 2006 o podrobnostiach o vykazovaní preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie, o ročnom zúčtovaní poistného a povinnostiach pri ročnom zúčtovaní poistného a o vzoroch tlačív ročného zúčtovania poistného na verejné zdravotné poistenie. Takže vykonávací predpis je platný a účinný.

Kolísavé príjmy

Ak má zamestnanec kolísavé príjmy čo je v roku maximálny základ, mesačný 47 475 Sk a ročný ? Alebo sa berie ako základ len na jednotlivé mesiace alebo 12 mesiacov spolu? Kto doplatí vtedy za zamestnávateľa, ak bude nedoplatok a zamestnanec bol u viacerých zamestnávateľov? V jednotlivých mesiacoch to bolo v poriadku, ale spolu celý rok môže byť nedoplatok? Ako sa určí, ktorý zamestnávateľ ma aký podiel na nedoplatku zamestnávateľa?
- Ak mal zamestnanec viacerých zamestnávateľov a u niektorého mal tzv. kolísavé príjmy, je povinný si vykonať ročné zúčtovanie poistného. Tento zamestnanec však nemusí ročné zúčtovanie robiť sám, ale má možnosť (právo) požiadať niektorého zo svojich (posledných) zamestnávateľov o vykonanie ročného zúčtovania. Žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania však je povinný zamestnávateľovi predložiť v zákonom určenej lehote - do 15. mája 2006.
Pokiaľ ide o pojem tzv. kolísavé príjmy, sú to príjmy, v niektorom kalendárnom mesiaci 2005 alebo mesiacoch neprevyšujúce sumu 43 095 Sk a v inom mesiaci (alebo mesiacoch) túto sumu prevyšujúce, pričom na počte mesiacov (v akom pomere sú príjmy prevyšujúce k neprevyšujúcim) nezáleží.
Výsledný preplatok alebo nedoplatok vyjde tak pre zamestnanca, ako aj pre každého zamestnávateľa, osobitne presne z výpočtu, ktorý sa urobí na príslušnom tlačive ročného zúčtovania poistného.

Preddavky konateľa

V roku 2005 som bol konateľ spoločnosti a zároveň mám uzatvorený pracovnoprávny vzťah v spoločnosti. V máji som mal vyplatenú odmenu 14 000 Sk a v októbri 6 000 Sk. Mal som platiť preddavky v máji zo 14 000 Sk a v októbri zo 6 000 Sk?
- V období 1. 1. 2005 až 31. 8. 2005 sa konateľ spoločnosti považoval na účel zákona o zdravotnom poistení za samostatne zárobkovo činnú osobu (SZČO). Od 1. 9. 2005 sa konateľ považuje za zamestnanca, pokiaľ má z tejto činnosti príjem. Konateľom spoločnosti vzniká povinnosť vykonať ročné zúčtovanie. Vo vašom prípade, keďže ste boli zároveň aj zamestnancom, nemali ste určenú minimálnu výšku preddavku. Príjem z odmeny, ktorú ste dostali v máji, je potrebné uviesť v ročnom zúčtovaní a následne odviesť poistné. V októbri bol zamestnávateľ povinný nahlásiť vás do zdravotnej poisťovne ako zamestnanca a odviesť poistné za zamestnanca (4 %) a zamestnávateľa (10 %). Pri ročnom zúčtovaní budete teda vypĺňať tlačivo typu S a priložíte k nemu listy SA a SB. Pokiaľ ste boli konateľom v rovnakej spoločnosti, ako ste boli zamestnaný, stačí vyplniť jeden list SA, v ktorom uvediete príjem zo zamestnania spolu s odmenou, ktorú ste dostali v októbri ako konateľ. Ak ste konateľom v inej spoločnosti, ako ste zamestnaný, je potrebné vyplniť dva listy SA, v každom uvediete príjem zvlášť. V liste SB uvediete príjem z odmeny, ktorú ste dostali v máji.
Zorka Čechová

Čo s preplatkom

Za január 2005 som zaplatila preddavok 700 Sk, lebo v roku 2004 som mala preplatok. Potom som zaplatila 11 x 910 Sk. Koľko si mám započítať zaplatené preddavky za rok 2005? Zaujíma ma len ten preplatok, čo s ním?
- Do kolónky č. 26 - úhrn zaplatených preddavkov napíšete skutočne zaplatené preddavky za rok 2005, teda 700 + 11 x 910. V konečnom dôsledku sa to však vyrovná, pretože v riadku 57 - ostatné neuhradené preddavky si započítate preplatok z roku 2004.
MVDr. Katarína Vysočániová

Pracujúca invalidná dôchodkyňa

Som pracujúca invalidná dôchodkyňa a mám dve rovnocenné zamestnania, ktoré majú spolu úväzok 42 hodín týždenne. Takže poberám invalidný dôchodok a príjem z obidvoch zamestnaní je približne 7 000 Sk mesačne. Musím robiť zúčtovanie zdravotných odvodov?
- V prípade, že poistenec štátu (dôchodca) pracuje ako zamestnanec na riadnu pracovnú zmluvu a úhrn jeho príjmov zo zamestnania presiahol od 1. 9. do 31. 12. 2005 polovicu úhrnu minimálnych miezd, pričom mesačný príjem v každom mesiaci bol nižší ako 43 095, prípadne v každom mesiaci bol vyšší ako 43 095 Sk, ročné zúčtovanie preddavkov nie je povinný podať. Prestáva byť poistencom štátu, pretože nespĺňa podmienku § 11, ods. 9 zákona 580/2004 Z. z., považuje sa len za zamestnanca.
MVDr. Katarína Vysočániová

Materská dovolenka a zúčtovanie

Celý rok 2005 som bola SZČO, ale zároveň som od augusta nastúpila na materskú dovolenku bez prerušenia živnosti. Ktoré tlačivá na ročné vyúčtovanie zdravotného poistenia musím vyplniť?
- SZČO podáva ročné zúčtovanie na tlačive typu B. Je potrebné predložiť rozhodnutie o poberaní materského príspevku alebo rodičovského príspevku a rodný list dieťaťa. Po predložení týchto dokladov od 1. 9. 2005 do 31. 12. 2005 ste nemali povinnosť uhrádzať preddavky na poistné, pokiaľ váš príjem neprevýšil polovicu úhrnu minimálnych miezd (13 000 Sk), platiteľom za vás bol štát. V prípade, že ste mali za obdobie od 1. 9. do 31. 12. príjem zo živnosti vyšší ako je polovica úhrnu minimálnych miezd (13 000 Sk), započítate tieto preddavky do ročného zúčtovania.
Zorka Čechová

SZČO a zároveň dôchodca

SZČO a zároveň dôchodca má vykonať ročné zúčtovanie na tlačive S + list SB. Vo vyhláške je pritom uvedené, že používa tlačivo B podľa bodu d) - v čase, keď sa považoval za osobu podľa § 11 ods. 8 písm. a) až i) a súčasne sa považoval za SZČO. Takže SZČO platila odvody za rok 2005 podľa vymeriavacieho základu z daňového priznania - spolu vo výške 12 394 Sk - jeho vymeriavací základ presahuje sumu 13 000 Sk (t. j. riadok 36 na tlačive typu B je nula). Zároveň poberal starobný dôchodok. Je správne použitie tlačiva B alebo má použiť tlačivo S, list SB?

- SZČO a zároveň dôchodca, ktorý nemá ďalší príjem, vykonáva ročné zúčtovanie na tlačive typu B. V prípade, ktorý ste uviedli, je položka 36 nula.
Zorka Čechová

Živnosť popri zamestnaní

Som zamestnaný a môj plat neprekročil hranicu 43 095 Sk ani jeden mesiac v roku 2005. Zároveň mám živnosť popri zamestnaní, na ktorú som v roku 2005 nefakturoval nič ("spala"). Som povinný podať ročné zúčtovanie zdravotných odvodov?
- Podľa zákona 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení § 19 sa povinnosť podať ročné zúčtovanie nevzťahuje na poistenca, ktorý: a) počas predchádzajúceho kalendárneho roka nebol SZČO a súčasne 1. v čase, keď bol poistencom, za ktorého platí poistné štát a nebol zamestnancom, úhrn jeho vymeriavacích základov nepresiahol 1/2 úhrnu minimálnych miezd, 2. v čase, keď bol platiteľom podľa § 11 ods. 2 (samoplatiteľ) a jeho príjem nepresiahol 1/2 úhrnu minimálnych miezd, 3. v čase, keď bol zamestnancom, jeho príjmy vo všetkých mesiacoch u všetkých zamestnávateľov jednotlivo nepresiahli trojnásobok priemernej mesačnej mzdy (43 095 Sk) a nemal príjmy podliehajúce dani z príjmov okrem vyňatých príjmov, b) počas predchádzajúceho kalendárneho roka nebol SZČO a súčasne počas celého predchádzajúceho roka bol zamestnancom a jeho príjmy vo všetkých mesiacoch u všetkých zamestnávateľov jednotlivo presiahli trojnásobok priemernej mesačnej mzdy (43 095 Sk) a nemal príjmy podliehajúce dani z príjmov okrem vyňatých príjmov. Všetci ostatní poistenci sú povinní podať ročné zúčtovanie preddavkov, pričom nezáleží na výške príjmu. Vo vašom prípade máte povinnosť podať ročné zúčtovanie, a to na tlačive typu S, ku ktorému priložíte listy SA a SB.
Zorka Čechová

Vymeriavací základ

Vstupuje do vymeriavacieho základu na platenie preddavkov na zdravotné poistenie vyplatené odstupné, odchodné podľa platnej podnikovej kolektívnej zmluvy? Toto odstupné, odchodné je vyššie ako podľa § 76 ZP. V zákone o zdravotnom poistení je pri § 13 ods. 4a) odvolávka - napríklad § 76 ZP.
- Podľa novely zákona 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení, § 13, ods. 4 a) sa do vymeriavacieho základu odstupné a odchodné nezapočítava. Odvolávka 44 a, uvedená v zákone, vysvetľuje výšku odstupného podľa Zákonníka práce ako príklad, ale patria tam všetky typy odstupného či odchodného.
Danica Velgosová

Mesiac práceneschopnosti

Má povinnosť vykonať ročné zúčtovanie zdravotného poistenia zamestnanec, ktorý bol u nás zamestnaný počas celého roka, v žiadnom mesiaci jeho príjem nepresiahol sumu maximálneho vymeriavacieho základu, ale z dôvodu celomesačnej práceneschopnosti nemal v niektorých mesiacoch žiaden vymeriavací základ na platenie zdravotného poistenia?
- Takýto zamestnanec nie je povinný podať ročné zúčtovanie preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie.
MVDr. Katarína Vysočániová

Výkaz o preddavkoch

Ktorý typ výkazu o preddavkoch poistného mám vyplniť, ak som od 1. 1. 2005 do 31. 4. 2005 mala živnosť a potom som bola dobrovoľne poistená až do konca roka?
Zrejme máte na mysli podanie ročného zúčtovania preddavkov na poistné. Keďže ste boli v roku 2005 SZČO, máte povinnosť podať ročné zúčtovanie preddavkov, a to na tlačive Typ S, k tomu prikladáte List SB a List SC.
MVDr. Katarína Vysočániová

Preplatok poistného

Som SZČO, v roku 2004 som mala preplatok na zdravotnom poistení, ten sa započítal v nasledujúcom mesiaci, čiže v januári 2005 som neplatila nič. Mám tento preplatok započítať ako zaplatené preddavky za rok 2005?
- Ako SZČO použijete pri ročnom zúčtovaní tlačivo typu B. V riadku 26 tlačiva typu B uvediete úhrn zaplatených preddavkov, bez platby za december 2004 uskutočnenej v januári 2005, no vrátane platby za december 2005, uskutočnenej v januári 2006 (napr. 12 x 910 = 10 920 Sk). V riadku 28 tlačiva typu B uvediete svoje výdavky spojené s preddavkami na zdravotné poistenie, skutočne zaplatené v roku 2005, vrátane platby za december 2004 uskutočnenej v januári 2005, bez platby za december 2005 uskutočnenej v januári 2006.
Diana Vilkovská

Dividendy

Okrem príjmov zo závislej činnosti som mal príjem 2 000 Sk vo forme dividend. Mám povinnosť uviesť tento príjem v ročnom zúčtovaní poistného?
- Dividendy nie sú predmetom ročného zúčtovania poistného.
Slávka Siváková

Sprostredkovateľská činnosť

Na našom personálnom oddelení mi povedali, že musím podať zúčtovanie sám, keďže som vykonával aj sprostredkovateľskú činnosť istý čas popri zamestnaní. Aké formuláre potrebujem vypĺňať? Nemohol by som vynechať tú sprostredkovateľskú činnosť, keďže som mal z nej len minimálny zisk ?
- Keďže ste vykonávali sprostredkovateľskú činnosť, boli ste považovaný ako obchodný zástupca za SZČO, a preto si musíte podať sám ročné zúčtovanie preddavkov do 30. júna. Vyplníte tlačivo typ S a list SA a SB. Návod na vyplňovanie tlačív nájdete na stránke www.porada.sk v sekcii PoradaBlog.
MVDr. Katarína Vysočániová

Výkaz o preddavkoch

Ktorý typ výkazu o preddavkoch poistného mám vyplniť, ak som od 1. 1. 2005 do 31. 4. 2005 mala živnosť a potom som bola dobrovoľne poistená až do konca roka ?
- Zrejme máte na mysli podanie ročného zúčtovania preddavkov na poistné. Keďže ste boli v roku 2005 SZČO, máte povinnosť podať ročné zúčtovanie preddavkov, a to na tlačive Typ S, k tomu prikladáte List SB a List SC.
MVDr. Katarína Vysočániová

Preplatok poistného

Som SZČO, v roku 2004 som mala preplatok na zdravotnom poistení, ten sa započítal v nasledujúcom mesiaci, čiže v januári 2005 som neplatila nič. Mám tento preplatok započítať ako zaplatené preddavky za rok 2005?
- Ako SZČO použijete pri ročnom zúčtovaní, tlačivo typu B. V riadku 26 tlačiva typu B - uvediete úhrn zaplatených preddavkov, bez platby za december 2004 uskutočnenej v januári 2005, no vrátane platby za december 2005, uskutočnenej v januári 2006 (napr. 12 x 910 = 10 920 Sk) V riadku 28 tlačiva typu B uvediete svoje výdavky spojené s preddavkami na zdravotné poistenie, skutočne zaplatené v roku 2005, vrátane platby za december 2004 uskutočnenej v januári 2005, bez platby za december 2005 uskutočnenej v januári 2006.
Diana Vilkovská

Traja zamestnávatelia

V roku 2005 som mala troch zamestnávateľov, ani u jedného som nemala príjem 43 095 Sk. Mám podať ročné zúčtovanie poistného?
- Zamestnanec, ktorý mal v roku 2005 postupne alebo súčasne dve a viac zamestnaní, nebol SZČO a nemal žiadne príjmy podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov a nebol ani samoplatiteľom, môže požiadať o vykonanie ročného zúčtovania svojho zamestnávateľa, u ktorého bol zamestnancom v roku 2005 naposledy.
Takýto poistenec nemusí podať ročné zúčtovanie ak:
a) každý mesiac v každom zamestnaní jeho príjem zo zamestnania bol najviac vo výške 3-násobku priemernej mzdy 43 095 Sk
b) bol zamestnancom po celý rok 2005 a každý mesiac v každom zamestnaní jeho príjem zo zamestnania bol najmenej vo výške 3-násobku priemernej mzdy 43 095Sk
Takýto poistenec musí podať ročné zúčtovanie ak:
a) mal aspoň jeden mesiac v niektorom zamestnaní, v ktorom jeho príjem zo zamestnania bol nižší ako 43 095 Sk a súčasne mal aspoň jeden mesiac v niektorom zamestnaní, v ktorom jeho príjem zo zamestnania bol vyšší ako 43 095 Sk
b) mal po celý čas trvania zamestnaní vo všetkých zamestnaniach príjem zo zamestnania najmenej 43 095 Sk, avšak zamestnancom nebol celý rok, mal aspoň jeden mesiac, v ktorom nemal príjem.
Diana Vilkovská

Kto dáva potvrdenie?

Potvrdenie o podaní ročného zúčtovania 2005 podávajú všetci, aj zamestnanci?
- Podľa zákona 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení § 19 sa povinnosť podať ročné zúčtovanie nevzťahuje na poistenca, ktorý :
a) počas predchádzajúceho kalendárneho roka nebo SZČO a súčasne
1. v čase, keď bol poistencom, za ktorého platí poistné štát a nebol zamestnancom, úhrn jeho vymeriavacích základov nepresiahol 1/2 úhrnu minimálnych miezd
2. v čase, keď bol platiteľom podľa §11 ods. 2 (samoplatiteľ) a jeho príjem nepresiahol 1/2 úhrnu minimálnych miezd
3. v čase, keď bol zamestnancom, jeho príjmy vo všetkých mesiacoch u všetkých zamestnávateľov jednotlivo nepresiahli trojnásobok priemernej mesačnej mzdy (43 095 Sk) a nemal príjmy podliehajúce dani z príjmov okrem vyňatých príjmov
b) počas predchádzajúceho kalendárneho roka nebol SZČO a súčasne počas celého predchádzajúceho roka bol zamestnancom a jeho príjmy vo všetkých mesiacoch u všetkých zamestnávateľov jednotlivo presiahli trojnásobok priemernej mesačnej mzdy (43 095 Sk) a nemal príjmy podliehajúce dani z príjmov okrem vyňatých príjmov. Všetci ostatní poistenci sú povinní podať ročné zúčtovanie preddavkov.
MVDr. Katarína Vysočániová

Mám živnostenský list

Musím podať ročné zúčtovanie verejného zdravotného poistenia, ak vlastním živnostenský list, nepodnikám naň, mám iba príjem zo závislej činnosti a nie som v zdravotnej poisťovni prihlásený ako SZČO.
- Ročné zúčtovanie poistného je povinný vykonať zamestnanec, ktorý v roku 2005 bol čo len jediný deň prihlásený do zdravotnej poisťovni ako samostatne zárobková osoba. Pritom je jedno, či dosiahol nejaký príjem, či dosiahol kladný základ dane z podnikania alebo či mal stratu. Pokiaľ ste vedený na základe obchodnej zmluvy, resp. zmluvy o sprostredkovaní podľa Obchodného zákonníka, ste pre účely zákona o zdravotnom poistení boli v roku 2005 považovaný za SZČO (samostatne zárobkovo činnú osobu). Povinnosť podávať ročné zúčtovanie má každý poistenec, ktorý bol v roku 2005 hoci len jediný deň SZČO. Keďže u vás v rozhodujúcom období dochádza k súbehu so zamestnaním, ročné zúčtovanie podávate na tlačive typu S, s prílohami List SA (zamestnávateľ + zamestnanec), a List SB (SZČO).
Slávka Siváková

Príjem z prenájmu

Som povinná podať si ročné zúčtovanie zdravotného poistenia, ak som zamestnaná, ale mám aj príjem z prenájmu?
- Príjem z prenájmu sa nezohľadňuje v ročnom zúčtovaní a ani sa nezarátava do vymeriavacieho základu na odvod poistného na zdravotné poistenie, nie je príjmom podľa § 6 č. 595/2003 Z. z. zákona o dani z príjmov. Zamestnanec, ktorý mal v roku 2005 len jedno zamestnanie (nepodnikal, nemal žiadne príjmy podľa § 6 zákona o dani z príjmov a nebol ani samoplatiteľom) podáva ročné zúčtovanie len: - ak mal aspoň 1 mesiac v roku 2005 príjem zo zamestnania vyšší ako 43 095 Sk a súčasne mal aspoň 1 mesiac v roku 2005 príjem zo zamestnania nižší ako 43 095 Sk, teda mal kolísavý príjem nad alebo pod 3-násobok priemernej mzdy. Ročné zúčtovanie sa podáva na tlačive typu A.
Slávka Siváková

Starobný dôchodca

Som starobný dôchodca a zároveň SZČO. V marci roku 2005 som však živnosť ukončil a dodanil svoje pohľadávky, z čoho mi vznikol základ dane vyšší ako 1 000 000 Sk. Preddavky som platil 3 910 Sk. Je to správne keď som si vypočítal nedoplatok vo výške 70 000 Sk ? A na akom type tlačiva si mám to zúčtovanie spraviť?
- Je zrejmé, že výpočet nie je správny a nie je uvedená celková suma zaplatených preddavkov ani výdavky na zdravotné poistenie, ktoré ste si uplatnili v daňovom priznaní. Celková suma po zrátaní 70 000 + 3 910 prevyšuje maximálny odvod za rok 2005 : 72 408 Sk. Chýba aj podstatná informácia o vymeriavacom základe. V prípade, že ste boli počas roka 2005 len SZČO, podávate ročné zúčtovanie na tlačive typu B.
Danka Sopková

Študent vysokej školy

Mám povinnosť podať ročné zúčtovanie, ak som do konca júna 2005 bol denným študentom vysokej školy a mal som dve zmluvy o vykonávaní brigádnickej práce tiež do konca júna 2005? Od 1. júla 2005 do konca septembra 2005 som bol nezamestnaný. A od 1. októbra 2005 som zamestnaný.
- Povinnosť podať ročné zúčtovanie máte len v prípade, ak ste v období od 9 - do 12/2005 mali ako nezamestnaný príjem, ktorý presiahol polovicu úhrnu minimálnych miezd - 13 000 Sk alebo váš príjem od 1. októbra 2005 v zamestnaní niektorý mesiac presiahol sumu 43 095 Sk.
Diana Vilkovská

Základ dane

V ročnom zúčtovaní B sa základ dane uvádza z daňového priznania riadka 9 alebo riadka 59, ktorý je upravený o položky znižujúce a zvyšujúce základ dane?
Ako základ dane je potrebné uviesť riadok 9 z daňového priznania.
Zorka Čechová

Nezamestnaný

Na akom tlačive si mám urobiť ročné zúčtovanie, keď do mája roku 2005 som bol evidovaný na úrade práce a potom som sa stal SZČO?
- Ročné zúčtovanie budete podávať na tlačive typu B.
Zorka Čechová

Tlačivá do poisťovne

Tlačivá na zúčtovanie musia byť originálne alebo môžu byť stiahnuté aj z internetu? Má zamestnávateľ, ktorý vykonával ročné zúčtovanie poistného za zamestnancov, doručiť vyplnené tlačivá do zdravotnej poisťovne, alebo ostávajú založené vo firme? Čo sa má vypĺňať v doklade o výške príjmu a preddavkov na poistné v stĺpci - minimálny základ: (ide o zamestnancov s bežným príjmom 10 -15 000, iba v niektorom mesiaci nad 43 095 Sk)?
- Tlačivá môžu byť stiahnuté z internetu. Vyplnené tlačivá za zamestnancov treba doručiť do zdravotnej poisťovne, prípadné nedoplatky je potrebné zaplatiť do 30. 9. 2006. Minimálny základ (kolónka 42) znamená minimálna mzda alebo jej alikvotná časť - táto kolónka sa vypĺňa v prípade, ak v kolónke č. 33 je suma menšia ako 78 000 Sk. Ročné zúčtovanie sa robí za zamestnancov, ktorí mali kolísavé príjmy, teda niektoré mesiace ich príjem bol nižší ako 43 095 Sk a iné vyšší ako 43 095 Sk.
MVDr. Katarína Vysočániová

Aký typ tlačiva mám podať, ak som SZČO a zároveň aj zamestnanec a zároveň som vykonával činnosť na dohodu?
- Keďže ste v roku 2005 mali uzatvorený pracovný pomer a zároveň ste boli aj SZČO, ročné zúčtovanie podávate sám, a to na tlačive typu S, s prílohami List SA - za zamestnanca a zamestnávateľa (pre každého zamestnávateľa somostatný list) a List SB za SZČO. Pri spracovaní ročného zúčtovania budete potrebovať daňové priznanie za rok 2005. K tlačivám ročného zúčtovania je potrebné priložiť doklady o výške príjmu a o preddavkoch na poistné od zamestnávateľa. Z dohody o vykonaní práce zamestnanci odvody na zdravotné poistenie neplatia bez ohľadu na výšku príjmu, nie je preto potrebné zahrnúť tento príjem do ročného zúčtovania.
Slávka Siváková

Príspevok

Moja manželka poberá príspevok z titulu starostlivosti o svoju mamu, ktorá je zdravotne ťažko postihnutá osoba vo výške okolo 4 700 Sk mesačne a je to jej jediný príjem. Je povinná podať ročné zúčtovanie?
- Pokiaľ nie je zamestnaná ani SZČO a nemala v období 1. 9. - 31.12. 2005 príjem rovný alebo vyšší ako 13 000 Sk, ročné zúčtovanie nepodáva. Príspevok za opatrovanie sa nepovažuje za zdaniteľný príjem pre odvod poistného.
MVDr. Katarína Vysočániová

Zamestnanec, konateľ a samoplatiteľ

Od 1. 1. do 18. 11. 2005 som bol zamestnanec a zároveň konateľ, príjem som nemal z konateľa. Od 19. 11. 2005 som samoplatiteľ, aký typ ročného zúčtovania dávam, či v ročnom si mám doplatiť dobu samoplatiteľa?
- Ročné zúčtovanie podávate na tlačive typu S, ku ktorému priložíte listy SA a SB (prípadne aj SC). Od 1. 9. 2005 sa konateľ považuje za zamestnanca v prípade, že dostáva z tejto činnosti odmenu. V takom prípade ho zamestnávateľ prihlási v tom mesiaci, v ktorom dostal odmenu. V prípade, že ste odmenu z tejto činnosti nepoberali, ako konateľ vypĺňate len tlačivo SB za obdobie od 1. 1. 5 do 31. 8. 2005. Ako zamestnanec vypĺňate list SA, v ktorom uvádzate príjmy zo zamestnania. Ako samoplatiteľ (dobrovoľne nezamestnaná osoba) ste boli povinný prihlásiť sa do zdravotnej poisťovne a odvádzať preddavky na poistné vo výške minimálne 575 Sk mesačne. Ak ste mali v tomto období príjem vyšší ako je polovica úhrnu minimálnej mzdy (3 250 Sk mesačne), podávate ročné zúčtovanie aj z tohto príjmu, a to na liste typu SC. Tento list vyplníte aj v prípade, že ste ako samoplatiteľ neodvádzali minimálne preddavky vo výške 575 Sk mesačne.
Zorka Čechová

Polovičný úväzok

Od roku 2004 som študentom vysokej školy, na ktorú som nastúpil hneď po skočení strednej školy, ale nenahlásil som to poisťovni. Od roku 2005 popri tom pracujem na polovičný úväzok, ale zamestnávateľ to taktiež neohlásil poisťovni. Požiadal som o ročné zúčtovanie. Čo v tomto prípade je ešte potrebne urobiť?
- Podľa zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení je poistenec povinný oznámiť príslušnej zdravotnej poisťovni najneskôr do ôsmich dní každú zmenu a všetky skutočnosti rozhodujúce na vznik alebo zánik povinnosti štátu platiť za neho poistné (§ 11 ods. 8 - 10). To sa týka aj začatia a ukončenia pracovného pomeru. V roku 2005, v období od 1/2005 - do 8/2005, mal oznamovaciu povinnosť v súvislosti so zamestnaním samotný zamestnanec, od 1. 9. 2005 má túto oznamovaciu povinnosť zamestnávateľ. Ak ste tak dodnes neurobili, je potrebné čo najskôr oznámiť svojej zdravotnej poisťovni všetky vzniknuté skutočnosti. Ak ste v roku 2005 neboli SZČO, dobrovoľne nezamestnaný a ani ste nemali žiadne príjmy podľa § 6 zákona o dani z príjmov, povinnosť podať ročné zúčtovanie máte len v prípade, ak váš príjem zo zamestnania niektorý mesiac v roku 2005 presiahol sumu 3-násobku priemernej mzdy, čiže 43 095 Sk.
Diana Vilkovská

Príjmy z Českej republiky

V roku 2005 som mala príjmy celý rok zo závislej činnosti z Českej republiky, mám povinnosť podať ročné zúčtovanie?
- Dôležité je, či ste boli počas roka 2005 poistencom Siderie ZP, a. s., alebo ste boli počas celého roka poistencom českej zdravotnej poisťovne. Pri zamestnaní v zahraničí v EÚ bolo potrebné k nám doručiť kópiu pracovnej zmluvy a vrátiť preukaz poistenca, pretože ste boli poistencom v štáte, v ktorom ste pracovali. Pokiaľ ste od 1. 9. 2005 do 31. 12. 2005 nemali vyšší príjem ako 13 000 Sk, zúčtovanie nepodávate.
Slávka Siváková

Tlačivo B

Do 31. 3. 2005 som mala živnosť, ktorú som ukončila. Potom mám príjem až do decembra 2005 zo závislej činnosti z Českej republiky, aký typ ročného zúčtovania podávam?
- Pokiaľ ste boli do 31. 3. 2005 samostatne zárobkovo činná osoba, bez zdravotného postihnutia, vykonávate ročné zúčtovanie poistného na tlačive typu B. Predpokladajme, že ste v Českej republike mali uzatvorený riadny pracovný pomer, a doručili ste kópiu pracovnej zmluvy a vrátili ste preukaz poistenca, pretože ste boli poistencom v štáte, v ktorom ste pracovali a odvádzali zdravotné poistenie. V tomto prípade, nepodávate ročné zúčtovanie poistného za obdobie 4 - 12/2005.
Slávka Siváková

Študent

Som študent denného štúdia na vysokej škole, promócie mám v júni. V období po štátniciach až do septembra 2006 nechcem byť zamestnaný. Zamestnať sa chcem až od septembra. Prosím o radu, dokedy som poistencom štátu a čo musím urobiť v súvislosti so zdravotným poistením, aby som nič neporušil a bol nepretržite riadne zdravotne poistený?
- Štát je platiteľom za študenta do ukončenia štúdia - dňa zloženia štátnej záverečnej skúšky. Z toho vyplýva, že dňom konania štátnej záverečnej skúšky prestávate byť študentom, do 8 dní je potrebné oznámiť túto skutočnosť v zdravotnej poisťovni. Pokiaľ sa zamestnáte až v septembri 2006, do tohto dátumu budete dobrovoľne nezamestnaný a budete odvádzať preddavky na poistné vo výške 634 Sk mesačne (v prípade, že sa zaevidujete na ÚP, platiteľom poistného bude štát). V každom prípade je potrebné navštíviť naše pracovisko, doniesť doklad o ukončení štúdia, v prípade, že sa zaevidujete na úrade práce, rozhodnutie o evidencii, v prípade dobrovoľnej nezamestnanosti vypíšete tlačivo Oznámenie poistenca.
MVDr. Katarína Vysočániová

Dôchodca pracujúci na dohodu

Dôchodca - poberateľ starobného dôchodku pracoval v roku 2005 na dohodu o
vykonaní práce, ktorá bola uzavretá od 20. 9. 2005 do 26. 9. 2005 na 15 hodín a
bola mu vyplatená odmena 3 000 Sk a potom ten istý dôchodca od 5. 12. 2005
do 23. 12. 2005 na 45 hodín a bola mu vyplatená odmena 9 000 Sk. Musí požiadať o
ročné zúčtovanie poistného? Ako sa počíta jeho príjem - 3 250 x 4 mesiace,
t. j. 13 000 Sk, alebo 2 x 3 250 = 6 500 Sk?
- Tento poistenec bol starobným dôchodcom celé obdobie 9 -12/2005, tak sa polovica úhrnu minimálnych miezd počíta za celé toto obdobie, 3 250 x 4 = 13 000 Sk. Jeho príjem bol nižší ako 13 000 Sk, nemusí vykonať ročné zúčtovanie poistného na zdravotné poistenie.
Poznámka:
Ak by bol poistenec starobným dôchodcom (poistencom štátu) napríklad od 1. 12. 2005, aby splnil podmienku poistenca štátu, jeho príjem by nemohol presiahnuť sumu polovicu úhrnu minimálnych miezd za obdobie, keď bol poistencom štátu. Teda za 12/2005 by to bola suma 6 500 : 2 = 3 250 Sk.
Ak by jeho príjem túto sumu presiahol, štát by za neho poistné nezaplatil.

Práca na dohodu

Môj pracovný pomer trvá od mája 2005, kde mi zrážajú preddavky na zdravotné poistenie. V apríli som mala dohodu, odmena bola vyplatená vo výške 6 400 Sk. Predtým som bola evidovaná na úrade práce. V zamestnaní som ani v jednom mesiaci nedosiahla príjem vo výške 43 095 Sk. Som si povinná vykonať ročné zúčtovanie zdravotného poistenia?
- Ročné zúčtovanie nie ste povinná podať, pretože príjem z dohody sa u zamestnancov nezapočítava do vymeriavacieho základu na odvod poistného a váš príjem zo závislej činnosti nepresiahol v žiadnom mesiaci 43 095 Sk. Do mája 2005 (evidovaná na ÚP) bol za vás platiteľom štát bez ohľadu na výšku možného príjmu.
MVDr. Katarína Vysočániová

Zdravotne ťažko postihnutý

Zamestnávame starobnú dôchodkyňu na ročnú pracovnú zmluvu. Od 1. 9. 2005 je zdravotne ťažko postihnutá - má zníženú sadzbu odvodov na zdravotné poistenie. Má povinnosť podať ročné zúčtovanie? Jej mesačný príjem zo zamestnania je 10 000 Sk.
- Ak zamestnankyňa - dôchodkyňa pracovala celý rok u jedného zamestnávateľa a v každom mesiaci jej príjem nepresiahol 43 095 Sk, ale bol vyšší ako je polovica minimálnej mzdy (3250 Sk), ročné zúčtovanie podať nemusí - ak sa po zmene sadzby odvádzali znížené preddavky (5 + 2 %).
MVDr. Katarína Vysočániová

Nezamestnaná

V roku 2005 som bola do 11. 5. 2005 evidovaná na úrade práce, od 12. 5. 2005 poberám rodičovský príspevok a od 25. 1. 2005 mám zmluvu na dôchodkové sporenie, základ dane som mala 43 000 Sk. Aký typ ročného zúčtovania podávam? Doba poberania rodičovského príspevku sa mi zohľadní?
- Na základe obchodnej zmluvy, respektíve zmluvy o sprostredkovaní podľa § 652 až § 672 Obchodného zákonníka, ste ako sprostredkovateľka dôchodkového sporenia na účely zákona o zdravotnom poistení boli v roku 2005 považovaná za SZČO. Preto máte povinnosť podávať ročné zúčtovanie, a to na tlačive typu B.
Diana Vilkovská

Zaplatené preddavky

Pracovník pracoval u jedného zamestnávateľa do 31. 8. 2005, štyri dni bol dobrovoľne nezamestnaný a zaplatil si poistné sám. Od 5. septembra 2005 do konca roka pracuje u druhého zamestnávateľa. Podal si žiadosť o ročné zúčtovanie. Môžem mu ročné zúčtovanie vykonať aj napriek tomu, že si sám zaplatil poistné? Musím zohľadniť aj tie zaplatené preddavky a čo si mám od neho vypýtať?
- Podľa zákona 580/2004 Z. z.o zdravotnom poistení § 19 ročné zúčtovanie preddavkov:
(1) Poistenec je povinný vykonať ročné zúčtovanie poistného za predchádzajúci kalendárny rok a podať ho v príslušnej zdravotnej poisťovni do konca marca nasledujúceho kalendárneho roka. Povinnosť sa nevzťahuje na poistenca, ktorý
a) počas predchádzajúceho kalendárneho roka nebol samostatne zárobkovo činnou osobou a súčasne
1. v čase, keď bol poistencom, za ktorého platí poistné štát, a nebol zamestnancom, úhrn jeho vymeriavacích základov podľa § 13 ods. 1 až 8 nepresiahol 1/2 úhrnu minimálnych miezd
2. v čase, keď bol platiteľom podľa § 11 ods. 2, jeho príjem podľa § 13 ods. 7 nepresiahol 1/2 úhrnu minimálnych miezd a
3. v čase, keď bol zamestnancom, jeho príjmy podľa § 13 ods. 1 až 4 vo všetkých mesiacoch u všetkých zamestnávateľov jednotlivo nepresiahli trojnásobok priemernej mesačnej mzdy a nemal príjmy podliehajúce dani z príjmov podľa osobitného predpisu okrem vyňatých príjmov
b) počas predchádzajúceho kalendárneho roka nebol samostatne zárobkovo činnou osobou a súčasne počas celého predchádzajúceho kalendárneho roka bol zamestnancom a jeho príjmy podľa § 13 ods. 1 až 4 vo všetkých mesiacoch u všetkých zamestnávateľov jednotlivo presiahli trojnásobok priemernej mesačnej mzdy a nemal príjmy podliehajúce dani z príjmov podľa osobitného predpisu okrem vyňatých príjmov. Pokiaľ zamestnanec spĺňa podmienky a) 2 a 3, b), nemusí podať ročné zúčtovanie preddavkov na poistné. V prípade, že tieto podmienky nespĺňa, robí si zúčtovanie sám, pretože nebol počas celého rozhodujúceho obdobia iba zamestnancom, podá ho na tlačive typu S, prikladá listy SA pre každého zamestnávateľa osobitne a list SC, pričom od oboch zamestnávateľov potrebuje potvrdenie o výške príjmu.
MVDr. Katarína Vysočániová

Na otázky odpovedali odborníci z poisťovne Sideria


Ročné zúčtovanie

Máme zamestnanca, ktorý poberá invalidný dôchodok od roku 2004, ale až v septembri 2005 nám oznámil, že je invalid na 60 %. Od septembra odvádzame do zdravotnej poisťovne 5 % + 2 %. Ako máme postupovať pri ročnom zúčtovaní?
Zamestnanec nemal kolísavé príjmy. Máme vôbec podať ročné zúčtovanie, a keď áno, ako máme postupovať pri vyplňovaní?
- Skutočnosť, či zamestnanec bol alebo nebol osobou so zdravotným postihnutím, nie je právnym dôvodom na vykonanie alebo nevykonanie ročného zúčtovania poistného na zdravotné poistenie. Jediným dôvodom na vykonanie ročného zúčtovania poistného zamestnancom (resp. za dodržania zákonom ustanovených podmienok jeho zamestnávateľom) sú kolísavé príjmy zamestnanca v roku 2005. Ak (ako aj uvádzate vo vašom podaní) zamestnanec kolísavé príjmy počas celého roka nemal (za každý kalendárny mesiac mal príjem do sumy 43 095 Sk, alebo za každý kalendárny mesiac mal príjem nad 43 095 Sk), na vykonanie ročného zúčtovania poistného nie je dôvod.

Výška preddavku

Ako si vypočíta preddavok SZČO - poistenec štátu, ktorý nesplnil podmienku § 11 ods. 9? Preddavok môže byť aj nižší ako minimálny 966 Sk?
- Nie je rozhodujúce, či SZČO - poistenec štátu splnil alebo nesplnil podmienku § 11 ods. 9. V tlačive B odd. IX si vypočítava preddavky od 1. 7. 2006, pričom výsledok tohto výpočtu nepovyšujeme na minimálny preddavok 966 Sk v roku 2006. Nemôže, pretože musíme dodržať ust. § 16 ods. 8 písm. c) (nemá stanovený minimálny preddavok).

Invalidný dôchodca

Samostatne zárobkovo činná osoba sa od 1. 12. 2005 stala invalidným dôchodcom, zmenila sa sadzba. Predkladá zúčtovanie typu X. Je potrebné vyplniť tlačivo X + XB, alebo len tlačivo XB?
- Vždy sa vyplňuje X a XB.

Typ tlačiva

Kde nájdem a ktorý typ tlačiva je pre SZČO pre ročné zúčtovanie?
- Tlačivo typu B je určené pre SZČO. Tento typ tlačiva platí len pre "čisté" SZČO, to znamená, že celý rok nemal SZČO žiadne iné príjmy (zo zamestnania). Tlačivá a pokyny k ročnému zúčtovaniu nájdete na stránke ministerstva zdravotníctva www.mzsr.sk. Prehľadné pokyny a tlačivá sú aj na našej internetovej stránke.

Dôchodca

Ako vyplniť minimálny vymeriavací základ v tlačive typu B, odd. IV, ak SZČO - dôchodca splnil podmienku § 11 ods. 9?
- Ak SZČO - starobný dôchodca v období 9 -12/2005 splnil podmienku § 11 ods. 9, v tlačive typu B v oddiele VI za mesiace 9 -12/2005 bude minimálny vymeriavací základ nula. V tomto období totiž SZČO nemusí platiť poistné a platí ho za neho štát. Rovnako dodržiavame § 13 ods. 18 zákona o zdravotnom poistení. Ak má v tomto období preddavky zaplatené, zohľadnia sa mu pri výpočte konečnej sumy zúčtovania (preplatku alebo nedoplatku), rovnako ako suma vypočítaná v pol. 36, ktorá sa do vymeriavacieho základu na účely zúčtovanie nezapočítava.

Nulový príjem

Je povinná si robiť ročné zúčtovanie SZČO, ktorá mala nulový príjem za rok 2005?
- Áno, každá osoba, ktorá bola čo i len jeden deň v roku 2005 SZČO bez ohľadu na výšku príjmu, je povinná si robiť ročné zúčtovanie.

Preddavky

Čo je potrebné vypísať na tlačive typu B, konkrétne riadok 26?
- Na tlačive typu B sa v položke 26 (nie riadku) uvádza úhrn preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie za kalendárny rok 2005 zaplatených do dňa vykonania ročného zúčtovania poistného, teda aj preddavkov zaplatených oneskorene.

SZČO a zamestnanec

Som SZČO a zároveň zamestnanec. Pochopil som, že musím vyplniť a poslať tlačivo S. Je to skutočne tak? Kde si môžem to tlačivo stiahnuť?
- SZČO a zároveň zamestnanec vyplní tlačivo typu S a k tomu priloží listy SA a list SB. Vzhľadom na to, že predmetom ročného zúčtovania bude aj príjem SZČO, aj príjem zamestnanca, od zamestnávateľa si musíte vyžiadať doklad o výške príjmu a preddavkoch. Tlačivá na ročné zúčtovanie nájdete na internetovej stránke www.health.gov.sk.

Sprostredkovateľská činnosť

Aký typ tlačiva podáva zamestnanec a SZČO z titulu vykonávania sprostredkovateľskej činnosti? Môže použiť S + SA, SB, alebo S + SA, SD?
- Zamestnanec a SZČO (zo sprostredkovania) podáva tlačivo typu S s listami SA a SB. Tlačivo SD je len pre samoplatiteľa (platiteľa podľa § 11 ods. 2). Tlačivá DB a SD sa vylučujú, pretože ak je niekto SZČO, nemôže byť samoplatiteľom, a naopak. Ak má zamestnanec príjem zo sprostredkovania na účely zdravotného poistenia, je považovaný za SZČO, a nie za samoplatiteľa. V takomto prípade nejde o príjem zamestnanca podľa § 13 ods. 5, pretože o takýto príjem a tlačivo SD by išlo len s podmienkou, že zamestnanec nie je súčasne aj SZČO.

Súdny znalec

Aký typ tlačiva podáva zamestnanec a SZČO - súdny znalec? Môže použiť S + SA, SB, alebo S + SA, SD ?
- Ide o súbeh zamestnanie a SZČO s rozdielom oproti predchádzajúcej odpovedi, že ak súdny znalec nebol od 1. 1. 2005 do 31. 8. 2005 prihlásený ako SZČO, pretože nemal iné príjmy ako v konaní pred štátnymi orgánmi, musí sa od 1. 9. 2005 za SZČO prihlásiť. Tu vznikajú dve možnosti - zamestnanec a SZČO - súdny znalec od 1. 1. 2005 (alebo ešte skôr), ako aj zamestnanec a SZČO - súdny znalec od 1. 9. 2005. V prvom prípade bude do zúčtovania vstupovať príjem SZČO za celý rok, pričom za obdobie 1 - 8/2005 si do vymeriavacieho základu nezapočíta príjmy z konaní pred štátnymi orgánmi. V druhom prípade nás príjmy znalca za 1 - 8/2005 nezaujímajú (pretože by nemal mať iné príjmy ako z konania pred štátnymi orgánmi) a za 9 -12/2005 vstupujú všetky príjmy (už ich nerozdeľujeme) do vymeriavacieho základu na účely zdravotného poistenia. Tlačivo S a listy SA, SB.

Dvaja zamestnávatelia

Poistenec bol celý rok 2005 zamestnancom dvoch zamestnávateľov (príjmy 480 000 a 180 000) a zároveň bol celý rok členom dozornej rady v inej firme, kde bol za činnosť v dozornej rade mesačne odmeňovaný sumou 6 500 Sk. Od 9/2005 je považovaný v spoločnosti, kde je členom dozornej rady, za zamestnanca (§ 11 ods. 3 písm. h)) a odvádza za neho preddavky táto spoločnosť. Musí sa príjem z odmeny člena dozornej rady za obdobie 1/2005 - 08/2005 zarátať do vymeriavacieho základu zamestnanca? Použije teda tlačivo S s prílohami 3xSA?
- Za 1- 8/2005 členovia štatutárnych orgánov sa v zákone o zdravotnom poistení vôbec nenachádzali a ich príjmy z tohto dôvodu poisťovňu nezaujímajú. Od 9/2005 sú v čase, keď v spoločnosti poberajú zdaniteľný príjem, považovaní za zamestnancov. Teda príjem člena dozornej rady len za 9 - 12/2005 sa do úhrnu príjmov zamestnanca započítava a voľba tlačív je správna.

Osobný asistent postihnutého

Musím si urobiť ročné zúčtovanie zdravotného poistenia, ak mám okrem príjmu zo zamestnania (mesačný vymeriavací základ 13 000) aj príjem ako osobný asistent osoby ZTPS (asi 126-tis. ročne)? Nastali zmeny v roku 2006, pokiaľ ide o príjem z osobnej asistencie? Musí sa z tohto príjmu platiť odvod aj do zdravotnej poisťovne?
- Podľa § 11 ods. 8 písm. n) a ods. 10 zákona č. 580/2004 Z. z. v znení účinnom od 1. 9. 2005 je platiteľom poistného na zdravotné poistenie štát za fyzickú osobu, ktorá poskytuje osobnú asistenciu osobe, ak súčasne nie je zamestnancom ani SZČO, a ak v tomto období (v tomto kalendárnom roku sú to 4 mesiace - september až december) jej príjem, ktorý podlieha dani z príjmov podľa § 5 a § 6 ZDP (okrem príjmov z prenájmov a príjmov, z ktorých sa daň vyberá zrážkou), nedosiahne 1/2 úhrnu minimálnych miezd (13 000 Sk).
Vzhľadom na skutočnosť, že popri asistenčnej službe ste aj zamestnancom, preddavky na poistné z príjmov dosiahnutých z osobnej asistencie neodvádzate, avšak poistné aj z týchto príjmov (pretože sú zdaňované podľa § 6 zákona o daniach z príjmov) musíte zaplatiť v rámci ročného zúčtovania. Použijete tlačivo typ S a k nemu priložíte list SA (zamestnanec) a list SD (asistent). V tlačive SD budete uvádzať len príjmy z asistenie za mesiace 9 - 12/2005.
Ustanovenie § 11 ods. 10 v časti, kde zákon o zdravotnom poistení hovorí o "vyňatých príjmoch", sa na vás za rok 2005 nevzťahuje.

Spoločník a zamestnanec

Ak je spoločník a zároveň zamestnanec, alebo konateľ a zamestnanec, je povinný podať ročné zúčtovanie?
- Konateľ bol do 31. 8. 2005 považovaný za SZČO a od 1. 9. 2005 bol zamestnancom v čase, keď za činnosť konateľa dostával odmenu považovanú za príjem zo závislej činnosti. Zo zákona vyplýva, že ste povinný urobiť si ročné zúčtovanie na tlačive - S + SA, SB. Ak je konateľ v tej istej spoločnosti zároveň aj zamestnancom, výška odmeny za konateľstvo sa rozdelí a odmena vyplatená za obdobie 1 - 8/2005 bude považovaná za príjem SZČO (list SB) a odmena vyplatená za 9 - 12/2005 sa pripočíta k príjmu zamestnanca (list SA).
Spoločník s. r. o. bol počas roku 2005 považovaný za zamestnanca vtedy, ak bol za prácu v spoločnosti odmeňovaný formou, ktorá sa podľa osobitného predpisu považovala za príjem zo závislej činnosti. To znamená, že ročné zúčtovanie budete robiť za podmienok, ktoré platia pre zamestnancov. Ak ste boli zamestnancom v tej spoločnosti, v ktorej ste aj spoločníkom, príjmy, ktoré ste dosiahli ako spoločník s. r. o., sa vám do ročného zúčtovania zarátajú spolu s vyplatenou mzdou (tlačivo A), ak ste spoločníkom s príjmom v inej spoločnosti a zamestnancom opäť v inej spoločnosti, môžete si ročné zúčtovanie urobiť sám (vyžiadate si doklad o príjmoch a preddavkoch od oboch zamestnávateľov) na tlačive S, ku ktorému priložíte list SA (v tomto príklade dvakrát - 1-krát spoločník-zamestnanec, 1-krát zamestnanec), ale môžete aj požiadať svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania (máte povinnosť predložiť doklad o príjme od toho zamestnávateľa, ktorého o vykonanie RZ nepožiadate).

Zamestnanec a podnikateľ

V roku 2005 som bol zamestnancom. Do 31. 8. som pracoval v súkromnej firme a od 1. 9. som učiteľ. Zároveň som bol však aj SZČO popri zamestnaní. Ako postupovať, aké tlačivá budem potrebovať?
- Pretože ste samostatne zárobkovo činnou osobou, ročné zúčtovanie si musíte urobiť sám. Použijete tlačivo typu S, k tomu priložíte list SA (za zamestnanca - toľko listov SA, koľko ste mali zamestnaní v priebehu roka 2005) a list SB (za SZČO). Od jednotlivých zamestnávateľov si musíte vyžiadať doklad o príjmoch a preddavkoch.

Príjmy od dvoch zamestnávateľov

Poistenec je celý rok zamestnanec, mal dvoch zamestnávateľov, ale u jedného z nich prekročil jeden mesiac maximálny vymeriavací základ. Musí podať ročné zúčtovanie zdravotného poistenia, aké použije tlačivá?
- Zamestnanec musí podať ročné zúčtovanie. O jeho vykonanie môže požiadať ktoréhokoľvek súčasného zamestnávateľa. Od toho zamestnávateľa, ktorého nepožiada o zúčtovanie, si vyžiada doklad o príjmoch a preddavkoch. Príjmy sa mu spočítajú a tento súčet by mal tvoriť jeho vymeriavací základ (rozhodujúce je, či súčet príjmov prekročil 517 140 Sk alebo nie, ak prekročil, budú sa príjmy od jednotlivých zamestnávateľov prepočítavať cez Kmax, ak neprekročil, koeficientmi prepočty sa nerobia. Použije tlačivo S a dve tlačivá SA pre každého zamestnávateľa samostatne.

Konateľ a zamestnanec

Aké tlačivo majú použiť konatelia, ktorí boli do 31. 8. 2005 ako SZČO a od 1. 9. 2005 ako zamestnanci?
- Pokiaľ sa im v priebehu roka 2005 nezmenila sadzba poistného a pokiaľ úhrn ich vymeriavacích základov bol za rok 2005 vyšší ako 78 000 Sk použijú tlačivo typu S s listami SA a SB.
Pokiaľ sa im v priebehu roka 2005 zmenila sadzba poistného alebo úhrn ich vymeriavacích základov bol nižší ako 78 000 Sk, použili by tlačivo typu X s listami XA a XB.

Dôchodca

Dôchodca - poberateľ starobného dôchodku pracoval v roku 2005 na dohodu o vykonaní práce, ktorá bola uzavretá od 20. 9. 2005 do 26. 9. 2005, 15 hodín a bola mu vyplatená odmena 3 000 Sk a potom ten istý dôchodca od 5.1 2. 2005 do 23. 12. 2005 45 hodín a bola mu vyplatená odmena 9 000 Sk. Musí požiadať o ročné zúčtovanie zdravotného? Ako sa počíta jeho príjem - 3 250 x 4 mesiace, t. j. 13 000 Sk, alebo 2x3 250 = 6 500 Sk?
- Za poistenca podľa § 11 od. 8 písm. b) (poberateľa dôchodku) platí poistné štát. Podľa § 11 ods. 9 písm. c) štát je platiteľom poistného za takúto osobu aj vtedy, keď nie je zamestnancom ani SZČO a v období, v ktorom sa považuje za poistenca podľa § 11 ods. 8 písm. b) jej príjem podliehajúci dani z príjmu (podľa § 5 a 6 zákona o daniach z príjmu) nepresahuje 1/2 úhrnu minimálnych miezd. Toľko zákon 580/2004 Z. z. Konkrétne k danému príkladu: ak takýto poistenec mal v období od 1. 9. 2005 do 31. 12. 2009 úhrn príjmov 12 000 Sk, je jasné, že polovicu úhrnu minimálnych miezd za obdobie 9 -12/2005 (6 500 x 4 : 2 = 13 000) nepresiahol, ročné zúčtovanie robiť nemusí a poistné naďalej za neho platí štát.
Posudzovať treba nie mesiace, v ktorých bol príjem vyplácaný, ale úhrn príjmov za obdobie, kedy bol poistenec poistencom podľa § 11 ods. 8 písm. b) (v konkrétnom prípade ide o poistenca štátu po celé obdobie od 1. 9. 2005 do 31. 12. 2005). Ak budeme robiť zúčtovanie za rok 2006 (samozrejme, ak sa nezmenia podmienky zákona), budeme posudzovať sumu 12 x 6 900 : 2 = 41 400 Sk. Pri posudzovaní poberateľa dôchodku, ktorým ním bol celý rok, budeme pracovať s úhrnom jeho príjmov za celý rok, nielen za mesiace, v ktorých bol tento príjem vyplatený.

Materská dovolenka

Počas roku 2005, t. j. od 1. 1. 2005 do 31. 12. 2005, som bola na materskej dovolenke a jediný môj príjem bol rodičovský príspevok. Som povinná vykonať ročné zúčtovanie poistného za rok 2005?
- Ak ste počas celého roka boli poistencom, za ktorého platí poistné štát a v období od 1. 9. 2005 do 31.12. 2005 úhrn vašich vymeriavacích základov nepresiahol polovicu úhrnu minimálnych miezd (t.j. 13 000 Sk z dohôd o vykonaní práce), ročné zúčtovanie nemusíte vykonať.

Kto robí zúčtovanie?

Starobný dôchodca má v mesiacoch november a december príjem 10 000 Sk z dohody o vykonaní práce. Suma 10 000 sa prepočítava alikvotne na dva mesiace - november a december (10 000 : 2 = 5 000) a takisto sa posudzuje 1/2 minimálnej mzdy za tie dva mesiace, to znamená, že si zúčtovanie dôchodca robí?
- Nie je rozhodujúce, či poistenec štátu dostal príjem z dohody za dva mesiace alebo štyri, rozhodujúce je, či bol poistencom štátu - dôchodcom dva mesiace alebo štyri. Predpokladáme, že ide o dôchodcu, ktorý je dôchodcom celé obdobie od 9/2005 do 12/2005. Alikvotne by sme mu prepočítavali na dva mesiace len vtedy, ak by sa stal dôchodcom od 1. 11. 2005, a teda posudzovaná minimálna suma by bola nie 13 000 Sk, ale 6 500 Sk a ak zarobil 10 000 Sk, zúčtovanie by musel robiť (ak by sa stal dôchodcom od 1. 10. 2005, posudzovala by sa suma 9 750 Sk). Teda alikvotne neprepočítavame jeho príjem, ale jeho polovicu úhrnu minimálnych miezd podľa obdobia, počas ktorého bol poistencom podľa § 11 ods. 8 písm. a) až i) a k), podľa ktorej potom zisťujeme, či je alebo nie je povinný robiť zúčtovanie.

Poistenec štátu

Prečo má zamestnávateľ robiť ročné zúčtovanie aj takým zamestnancom, ktorí boli aj poistencami štátu a súčasne zamestnancami?
- Takýmto zamestnancom môžu robiť ročné zúčtovanie ich zamestnávatelia, ak ich zamestnanci o vykonanie ročného zúčtovania požiadajú. Ak však bol poistenec počas obdobia od septembra do decembra 2005 iba poistencom štátu (nebol zamestnancom) a ak v tomto období úhrn jeho príjmov zdaniteľných podľa § 5 alebo § 6 zákona č. 395/2003 Z. z. o daniach z príjmov (napr. príjmy z dohôd alebo príjmy z autorských honorárov) presiahol polovicu úhrnu minimálnych miezd, musia si urobiť ročné zúčtovanie sami (aj keby v čase zúčtovania boli zamestnancami).

Nový klient poisťovne

Mám povinnosť vykonať ročné zúčtovanie za rok 2005, ak som klientom VšZP len od 1. 1. 2006?
- Informáciu, kto si musí/nemusí podať ročné zúčtovanie, si môžete prečítať na našej webovej stránke v časti PRE PLATITEĽOV - Ročné zúčtovanie poistného. V prípade, že si budete ročné zúčtovanie robiť sám alebo váš zamestnávateľ, oznámenie o ročnom zúčtovaní budete podávať tej poisťovni, v ktorej ste boli klientom do 31. 12. 2005. Ak si budete robiť ročné zúčtovanie sám, pretože ste samostatne zárobkovo činná osoba, musíte v súlade s § 20 ods. 1 písm. c) zákona o zdravotnom poistení súčasnej zdravotnej poisťovni predložiť tlačivo Odpis z ročného zúčtovania, aby bolo možné od 1. 7. 2006 stanoviť vašu výšku preddavku z príjmu za rok 2005. Toto tlačivo je k dispozícii na každej pobočke VšZP.

Započítanie odstupného

Započítava sa do ročného zúčtovania odstupné?
- V zmysle zákona c. 580/2004 o zdravotnom poistení podľa § 13 ods. 4 písmeno a) do vymeriavacieho základu sa odstupné nezapočítava, t. j. neuvádza sa do ročného zúčtovania.

Študent a zúčtovanie

Kedy majú študenti a dôchodcovia robiť ročné zúčtovanie?
- Študenti a dôchodcovia ako poistenci štátu robia ročné zúčtovanie iba za podmienky, že v priebehu obdobia od 1. 9. 2005 do 31. 12. 2005 úhrn ich príjmov zdaniteľných podľa § 5 alebo § 6 zákona č. 395/2003 Z. z. o daniach z príjmov (napr. príjmy z dohôd alebo príjmy z autorských honorárov) presiahol polovicu úhrnu minimálnych miezd.

Zamestnanec

Zamestnávateľ platí zamestnancom nadštandardnú poistku (mestskí policajti), ktorá je zdaňovaná podľa § 5 zákona o daniach z príjmov. Má túto nadštandardnú poistku zahrnúť do vymeriavacieho základu? - Ak problém budeme riešiť podľa § 13 ods. 1 - 4 zákona o zdravotnom poistení, zistíme, že poistka je vlastne riadnym zdaniteľným príjmom zamestnanca a treba ho do vymeriavacieho základu zahrnúť. Je potrebné si overiť, či tento príjem nie je vyplácaný ako príspevok zo Sociálneho fondu (v tom prípade by sa nezapočítaval - § 13 ods. 4).

Keď zanikol zamestnávateľ

Samostatne zárobkovo činná osoba bola v roku 2005 aj zamestnancom. Zamestnávateľ v priebehu roka zanikol bez likvidácie. Poistenec bude podávať zúčtovanie, len nebude mať doklad od zamestnávateľa, keďže si tento svoje povinnosti nesplnil a jeho zamestnanci nedostali od neho potvrdenie o príjme a preddavkoch (od zamestnávateľa nemá ani výplatné pásky). Aký doklad má predložiť k prílohe zúčtovania?
- Ak zaniknutý zamestnávateľ vykazoval preddavky, môže tomuto poistencovi pomôcť zdravotná poisťovňa, a teda údaje potrebné k ročnému zúčtovaniu mu poskytne z druhej časti výkazov preddavkov. Ak výkazy neexistujú, pretože ich zamestnávateľ neodovzdával, poistenec musí svoju výšku príjmov zistiť iným spôsobom (napríklad na Sociálnej poisťovni, v archíve a pod.). Ak predloží napríklad od Sociálnej poisťovne alebo z archívu vyjadrenie, že mu neposkytnú požadované údaje, musíme sa uspokojiť s tým, že bude robiť zúčtovanie len z príjmu SZČO.

Príjem zo sprostredkovania obchodu

Zamestnanec mal celý rok príjem nad 43 095 Sk, z toho vyplýva, že nie je povinný robiť zúčtovanie. Okrem tohto príjmu podával aj daňové priznanie za rok 2005, kde mal v § 8 daňového zákona č. 595/2003 zo sprostredkovania obchodu príjem 1 000 000 SK. Musí robiť ročné zúčtovanie, keď už príjem zo zamestnania je väčší ako 517 000 Sk?
- Príjmy zdaňované podľa § 8 zákona o daniach z príjmu do žiadneho vymeriavacieho základu nezapočítavame. Ide o príjmy z príležitostných činností, príjmy z prevodu vlastníctva, príjmy z predaja hnuteľných vecí.

Príjmy z príkaznej zmluvy

Zamestnanec má v inej spoločnosti (nie u vlastného zamestnávateľa) uzatvorenú príkaznú zmluvu na práce kuriča domovníka. Zamestnanec nevie posúdiť, či príjmy z príkaznej zmluvy (zdaňované ako príjmy zo závislej činnosti) sú príjmami, ktoré sa započítavajú do vymeriavacieho základu zamestnanca v ročnom zúčtovaní a či sa vlastne zúčtovanie robí za zamestnanca a dvoch zamestnávateľov.
- Príjmy z príkaznej zmluvy u zamestnanca môžeme považovať aj za tzv. príležitostné príjmy, aj keď sú zdaňované podľa § 5. Poberaním týchto príjmov sa fyzická osoba nestáva zamestnancom, a preto ak skutočne ide o zamestnanca s poberaním riadnej mzdy v jednej spoločnosti a príjmov z príkaznej zmluvy v druhej spoločnosti, príjmy z príkaznej zmluvy sa do ročného zúčtovania nezaratúvajú. Príkazná zmluva nie je zmluva, na základe ktorej vzniká pracovnoprávny vzťah medzi zamestnancom a zamestnávateľom a v prípade uzatvorenia pracovnej zmluvy.

Zamestnanec a dôchodca

Zamestnanec bol celý rok 2005 v pracovnom pomere, zarobil mesačne 10 000 Sk a súčasne je poberateľom starobného dôchodku taktiež celý rok. Je povinný robiť si zúčtovanie bez ohľadu na to, aký príjem dosiahol za obdobie od 1. 9. do 31. 12. 2005?
- Ide o zamestnanca, ktorý nepresiahol svojím príjmom v ani jednom mesiaci roka 2005 maximálny vymeriavací základ 43 095 Sk, a preto nie je povinný podávať ročné zúčtovanie. To, že je zároveň poberateľom starobného dôchodku, v tomto momente nie je rozhodujúce. Ak by však jeho príjem za mesiace september až december 2005 bol nižší ako 13 000 Sk (polovica úhrnu minimálnych miezd), splnil by podmienku § 11 ods. 9 zákona o zdravotnom poistení a mohol by si urobiť ročné zúčtovanie.

Žiadosť aj poštou

Chcel by som sa spýtať, či je možné žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania na verejné poistenie za rok 2005 poslať môjmu bývalému zamestnávateľovi poštou - doporučene, keďže nemám možnosť stretnúť sa s ním osobne. Celý rok 2005 som bol u neho zamestnaný. V septembri 2005 sa však zmenila firma na s. r. o. (nové pracovné zmluvy a pod.). Mám aj tak nárok, aby za mňa urobil toto zúčtovanie, alebo si ho mám robiť sám? V súčasnosti som s ním rozviazal pracovný pomer.
- Mali ste nárok požiadať zamestnávateľa o zúčtovania do 15. mája. O vykonanie ročného zúčtovania môže totiž požiadať zamestnanec svojho posledného zamestnávateľa, ak má súčasne viacerých posledných zamestnávateľov, tak ktoréhokoľvek z nich. Žiadosť ste mohli doručiť aj poštou.

Osobný asistent

Poistenec je celý rok zamestnanec, ale v mesiacoch február, apríl, máj dostal príjem osobného asistenta. Úhrn tohto príjmu je do výšky 3 800 Sk. V podanom daňovom priznaní je to zdanené podľa § 6. Má si podať zúčtovanie? Aké tlačivá vyplní?
- Príjmy z osobnej asistencie dosiahnuté v období od 1. 1. 2005 do 31. 8. 2005 zamestnanec nezahŕňa do ročného zúčtovania. U tohto zamestnanca je potrebné posúdiť, či má alebo nemá povinnosť urobiť ročné zúčtovanie, len z príjmov dosiahnutých zo zamestnania.

Práca v zahraničí

Ako urobiť ročné zúčtovanie takým zamestnancom, ktorí pracovali v zahraničí a potom sa zamestnali na Slovensku a majú kolísavé príjmy?
- Takýmto zamestnancom sa bude započítavať do ročného zúčtovania iba príjem dosiahnutý zo zamestnania v SR.

Zamestnanec a štatutár

Aké tlačivo má použiť na podanie ročného zúčtovania zamestnanec a štatutár?
- V prípade zamestnanca a štatutára je pre použitie konkrétneho tlačiva pre ročné zúčtovanie dôležité, či činnosť štatutára vykonáva u toho istého zamestnávateľa, u ktorého aj pracuje na pracovnú zmluvu, alebo činnosť štatutára vykonáva u iného zamestnávateľa.
Ak činnosť štatutára vykonáva u toho istého zamestnávateľa, u ktorého je zamestnaný aj na pracovnú zmluvu (a v priebehu roka sa mu nemenila sadzba poistného), použije tlačivo typu A. Ak je štatutárom a zamestnancom na pracovnú zmluvu u dvoch rôznych zamestnávateľov (a nemenila sa mu sadzba poistného), požije tlačivo typu S s dvomi listami SA.

Starobný dôchodca a zamestnanec

Kto platí za pracujúceho starobného dôchodcu (poberá riadny starobný dôchodok a zároveň je zamestnancom) zdravotné poistné odvody - štát a aj jeho zamestnávateľ?
Za pracujúceho invalidného dôchodcu (poberá invalidný dôchodok a zároveň je zamestnancom) platí zdravotné poistné odvody štát a aj jeho zamestnávateľ?
- Za dôchodcu (a je to jedno, či ide o poberateľa starobného dôchodku, predčasného alebo invalidného dôchodku), ktorý je zároveň zamestnancom, platí preddavky len zamestnávateľ z príjmu zamestnanca a v súlade s § 16 ods. 2 písm. a) a c) zákona o zdravotnom poistení. Na rok 2005 platí, v súvislosti s ročným zúčtovaním poistného, že ak za mesiace september až december 2005 takýto zamestnanec nepresiahol úhrnom svojich príjmov polovicu úhrnu minimálnych miezd (13 000 Sk) a odovzdá zdravotnej poisťovni ročné zúčtovanie, preddavky za obdobie od 1. 9. 2005 do 31. 12. 2005 budú jemu aj jeho zamestnávateľovi vrátené a zdravotná poisťovňa si ich vyžiada od štátu. Dôvodom tohto konania je § 13 ods. 9 zákona o zdravotnom poistení.
Petra Kafúnová

Na otázky odpovedali odborníci z poisťovne VšZP


Starobná dôchodkyňa

Som starobná dôchodkyňa od 1. 1. do 31. 12. 2005. Od 1. 1. 2005 do 31. 10. 2005 som pracovala na trvalý pracovný pomer. Od 15. 11. 2005 do 30. 11. 2005 som pracovala na Dohodu o vykonaní práce s príjmom vyšším ako 13 tis. Sk. Mám vôbec podať ročné zúčtovanie zdravotného poistenia, keď som si bola sama v decembri 2005 spolu s kópiou Dohody o vykonaní práce a kópiou výplatnej listiny vysporiadať 14-percentnú daň na zdravotné poistenie priamo vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni? To znamená, že som sa na to obdobie (od 15. 11. do 30. 11. 2005) prihlásila a ihneď zaplatila poistné podľa výpočtu pracovníčky Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Na akom tlačive mám podať zúčtovanie?
- Ročné zúčtovanie ste povinná podať sama na type tlačiva S s listami SA a SC ako poistenec, ktorý bol v roku 2005 zamestnanec a samoplatiteľ. Na liste SA uvediete sumy z Dokladu o výške príjmu a o preddavkoch na poistné za rok 2005, ktorý vám na vašu žiadosť vystaví zamestnávateľ, u ktorého ste pracovali na základe pracovnej zmluvy. Na liste SC uvediete príjem z dohody dosiahnutý v období 11 až 12/2005. Keďže tento váš príjem presiahol 13-tisíc, v tomto období za vás štát poistné nezaplatí, stali ste sa samoplatiteľom. Ak ste aj z dôvodu vyplatenia odmeny na základe dohody o vykonaní práce zaplatili preddavky na poistné na zdravotné poistenie v roku 2005, tak pri ročnom zúčtovaní porovnáte zaplatené preddavky na poistné (zaplatené z príjmu podľa pracovnej zmluvy aj z odmeny podľa dohody o vykonaní práce) a vypočítané poistné. Prípadný preplatok alebo nedoplatok vyrovnáte so zdravotnou poisťovňou do 30. 9. 2006.

Bývalý zamestnanec

Firma zamestnávala vlani zamestnanca do 31. mája. Zrušila z organizačných dôvodov jeho miesto k 31. máju. Bývalý zamestnanec bol nezamestnaný od 1. júna do 12. júna. Od 13. júna mu priznali predčasný starobný dôchodok. Teraz požiadal svojho bývalého zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania. Musí mu ho zamestnávateľ urobiť, keď nebol zamestnancom firmy v rozhodujúcom období od 9. do 12. decembra? Vychádza mu nedoplatok na zdravotnom zúčtovaní. Ako má zamestnávateľ túto situáciu riešiť, ako ho donúti zaplatiť nedoplatok?
- Ak zamestnanec požiadal do 15. mája o vykonanie ročného zúčtovania svojho posledného zamestnávateľa v roku 2005 a splnil podmienky ustanovené v zákone o zdravotnom poistení (bol len zamestnancom, nebol SZČO a samoplatiteľom), tak tento zamestnávateľ je povinný ročné zúčtovanie poistného vykonať aj v tom prípade, že ho požiadal zamestnanec, ktorý v čase vykonania ročného zúčtovania poistného už jeho zamestnancom nie je.
Zákon o zdravotnom poistení nerieši situáciu, keď bývalého zamestnanca zamestnávateľ vyzve, aby zistený nedoplatok na poistnom zaplatil a on na výzvu zamestnávateľa nebude reagovať. Odporúčame ďalší postup konzultovať s príslušnou zdravotnou poisťovňou. Je to spor medzi zamestnancom a zamestnávateľom, ktorý v prípade, ak nedôjde k dohode, rozhodne súd.

Nedoplatok na poistnom

Manžel vykonáva od apríla 2004 ako starobný dôchodca na základe osvedčenia posudkovú činnosť vo veciach ochrany ovzdušia podľa vyhlášky 202/2003, podľa zákona 478/2002 o ovzduší. V roku 2005 platil do júna preddavok do zdravotnej poisťovne z minimálneho vymeriavacieho základu 910 korún. Od júla 2005 vzhľadom na daňové priznanie za rok 2004 platil preddavok 3 557 korún. V roku 2005 má podľa daňového priznania základ dane z príjmov 800 036 korún a vymeriavací základ za celý rok 386 429 korún, čím mu vychádza nedoplatok 27 178 korún. Robí správne zúčtovanie?
Je správne, keď sa mení v polovici roka výška odvodov a ročné zúčtovanie sa robí za celý rok? Prvý polrok nemohol platiť iné preddavky ako z minimálneho základu, keďže začal s činnosťou až v apríli 2004 a nemal ešte daňové priznanie za rok 2004. Nemá počítať príjmy a vymeriavací základ len od júla 2005?
- Predpokladám, že základ dane a vymeriavací základ uvádzate správne, neviem ich správnosť posúdiť. Ak je vymeriavací základ 386 429 korún, tak poistné je 54 101 korún. Ak boli preddavky na poistné za rok zaplatené za všetky mesiace, tak suma zaplatených preddavkov by mala byť 6 x 910 + 6 x 3 557 = 5 460 + 21 342 = 26 802 Sk
54 101 - 26 802 = 27 299 Sk.
V ročnom zúčtovaní poistného na zdravotné poistenie sa zúčtovávajú príjmy dosiahnuté za celý rok 2005. Práve to je podstatou ročného zúčtovania, že sa zaplatí poistné zo skutočných príjmov za zúčtovávaný rok. Od poistného sa odpočítajú preddavky zaplatené za rok 2005 do dňa vykonania ročného zúčtovania. V tomto prípade sa zistil nedoplatok.
Na otázky odpovedala Jolana Strýčková


Evidovaná na úrade práce

Bola som zamestnaná do 8. 8. 2005, potom evidovaná na úrade práce a od 1. 11. 2005 som v zahraničí, nakoľko manžel bol poverený prácou v zahraničí (za SR). Poistné za uvedené obdobie platí za mňa štát. Ako sa ma týka ročné zúčtovanie? Aký typ tlačiva potrebujem?
- Ročné zúčtovanie poistného budete povinná urobiť (resp. váš zamestnávateľ, ak ho o to požiadate), a to iba vtedy, ak ste v roku 2005 (od 1. januára do 8. augusta) dosahovali ako zamestnanec tzv. kolísavé príjmy do 43 095 Sk mesačne a aspoň v jednom mesiaci nad 43 095 Sk. Ak to tak nebolo, zúčtovanie sa vás netýka.

Zamestnávateľ doplatí poistné

Zamestnanec v trvalom pracovnom pomere od januára do novembra mal príjem 7 000 Sk, t. j. z tohto príjmu bude platiť odvod do zdravotnej poisťovne a dňom 1. 12 . 2005 zmenil zamestnávateľa, nastúpil do nového zamestnania, kde dostal mzdu 100 000 Sk a zaplatí za mesiac december odvod do zdravotnej poisťovne z maximálneho vymeriavacieho základu 43 095 Sk. Ako to bude pri ročnom vyúčtovaní? Zaplatí z rozdielu odvod len druhý zamestnávateľ, alebo sa časť prenesie aj na prvého? (100 000 - 43 095 = 56 905 ). Druhý zamestnávateľ by tým pádom zaplatil odvod zo 100 000 Sk za jeden mesiac.
- Presne ako uvádzate v poslednej vete vašej otázky, druhý zamestnávateľ bude musieť v rámci ročného zúčtovania doplatiť poistné zo 100 00 Sk. Zúčtovanie sa v tomto prípade podá na tlačive typu S s 2 listmi SA (1 list pre jedného a 1 list pre druhého zamestnávateľa).

Vrátenie odvodov

Zamestnanec v hlavnom pracovnom pomere má mzdu 40 000 Sk a z tejto bude každý mesiac celý rok platiť odvod, u iného zamestnávateľa na skrátený pracovný pomer má príjem 30 000 Sk a bude platiť odvod u druhého z týchto 3 000 Sk mesačne. Keď sa urobí ročné vyúčtovanie, bude potrebné za rok vrátiť poistné 40 000 + 3 000 = 70 000, t. j. 70 000 - 43 095 = 26 905 x 12 mesiacov = 322 860 Sk. Akým podielom ktorý zamestnávateľ dostane vrátené poistné, z akej sumy základu?
- Pokiaľ ide o 40-tisíc a 30-tisíc Sk ako o mesačné príjmy dosahované po celý rok 2005, tak ani tento zamestnanec nemusí robiť ročné zúčtovanie, avšak zúčtovanie urobiť môže, pretože sa mu ho urobiť oplatí, keďže bude mať na poistnom preplatok. Zúčtovanie podá na tlačive typu S s dvomi listmi SA.

Kto urobí zúčtovanie

Pracovníčka (54-ročná) dostávala mesačnú mzdu 60-tisíc korún. Vlani od apríla do augusta (štyri mesiace) bola na neplatenom voľne, pracovať začala v auguste. K 1. decembru 2005 však ukončila dohodou pracovný pomer.
Dala si žiadosť o predčasný dôchodok, ktorý poberá od 1. januára 2006. Má si robiť ročné zúčtovanie, alebo jej ho urobí posledný zamestnávateľ?
- Takáto osoba je povinná urobiť zúčtovanie, nakoľko hoci jej mesačný príjem presahoval 43 095 Sk v každom kalendárnom mesiaci, ale zamestnancom nebola počas všetkých 12 mesiacov. O vykonanie zúčtovania môže požiadať svojho posledného zamestnávateľa.

Vzor tlačiva

Rada by som získala odpovede k nasledujúcemu príkladu :
1. ktorý vzor tlačiva pre ročné zúčtovanie má nižšie uvedená osoba použiť, a ako ho vyplniť?
2. ktoré tlačivá má priložiť k ročnému zúčtovaniu a ako majú byť vyplnené?
Fyzická osoba (študentka diaľkového štúdia vysokej školy) mala v priebehu roka 2005 tieto príjmy a odvody zdravotného poistenia :

3. Od 1. 11. 2005 do 2. 11. 2005, tzv. dobrovoľne poistená osoba ( lebo 1. 11. 2005 bol sviatok, 2. 11. 2005 sa síce prihlásila na úrade práce, ale dali jej domov vyplniť tlačivá, a až keď ich priniesla vyplnené, na druhý deň ju zaregistrovali ako uchádzača o zamestnanie) - zaplatené zdravotné poistenie vo výške 39 Sk.
4. Od 3. 11. 2005 do 31. 12. 2005 osoba zaradená v evidencii uchádzačov o zamestnanie a zároveň od 23. 11. 2005 do 31. 12. 2005 pracovala na dohodu o vykonaní práce vo firme C :
- za november 2005 (zúčtovala firma C vo výplatách za 12/2005 a vyplatila v 1/2006) 1 920 Sk
- za december 2005 (zúčtovala firma C vo výplatách za 1/2006 a vyplatila v 2/2006) 1 800 Sk
- Uvedená osoba je povinná si urobiť ročné zúčtovanie sama, nakoľko za mesiace september a október 2005 ako poistenec štátu mala príjem z dohôd vyšší ako polovica úhrnu minimálnych miezd (18 000 + 18 000). Ostatné príjmy dosiahnuté danou osobou v roku 2005 sú pre podanie zúčtovania irelevantné.
Na otázky odpovedal Dušan Kopecký


Dôchodca - poberateľ starobného dôchodku - pracoval v roku 2005 na dohodu o vykonaní práce, ktorá bola uzavretá od 20. 9. 2005 do 26. 9. 2005, 15 hodín a bola mu vyplatená odmena 3 000 Sk, a potom ten istý dôchodca od 5. 12. 2005 do 23. 12. 2005 45 hodín a bola mu vyplatená odmena 9 000 Sk. Musí požiadať o ročné zúčtovanie zdravotného? Ako sa počíta jeho príjem - 3 250 x 4 mesiace, t. j. 13 000 Sk, alebo 2 x 3 250 = 6 500 Sk?
- Za poistenca podľa § 11 od. 8 písm. b/ (poberateľa dôchodku) platí poistné štát. Podľa § 11 ods. 9 písm. c/ štát je platiteľom poistného za takúto osobu aj vtedy, keď nie je zamestnancom, ani SZČO a v období, v ktorom sa považuje za poistenca podľa § 11 ods. 8 písm. b/ jej príjem podliehajúci dani z príjmu (podľa § 5 a 6 zákona o daniach z príjmu) nepresahuje 1/2 úhrnu minimálnych miezd. Toľko zákon 580/2004 Z. z.
Konkrétne k danému príkladu: ak takýto poistenec mal v období od 1. 9. 2005 do 31. 12. 2009 úhrn príjmov 12 000 Sk, je jasné, že polovicu úhrnu minimálnych miezd za obdobie 9 - 12/2005 (6 500 x 4 : 2 = 13 000) nepresiahol, ročné zúčtovanie robiť nemusí a poistné naďalej za neho platí štát.
Posudzovať treba nie mesiace, v ktorých bol príjem vyplácaný, ale úhrn príjmov za obdobie, keď bol poistenec poistencom podľa § 11 ods. 8 písm. b/ (pre rok 2005 je to obdobie od 1. 9. 2005 do 31. 12. 2005).
Ak budeme robiť ročné zúčtovanie za rok 2006 (samozrejme, ak sa nezmenia podmienky zákona), budeme posudzovať sumu 12 x 6 900 : 2 = 41 400. A pri posudzovaní poberateľa dôchodku, ktorý ním bol celý rok, budeme pracovať s úhrnom jeho príjmov za celý rok. Nielen za mesiace, v ktorých bol tento príjem vyplatený.
Na otázky odpovedala Dana Alapiová

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. máj 2024 19:49