StoryEditor

Írsky model vzorom pre Slovensko

23.05.2003, 00:00

Írsko je členom EÚ od januára 1973 a jeho tridsaťročné skúsenosti s následným rozvojom zaostalých regiónov by boli pre Slovensko vhodnou pomôckou pri zvyšovaní životnej úrovne obyvateľov najmä v kritických regiónoch východného Slovenska, kde nezamestnanosť prevyšuje aj 35-percentnú mieru. Írske regióny boli pred vstupom do EÚ v podobnej situácii ako východ Slovenska a dnes je v tejto krajine len 4-percentná nezamestnanosť. Preto chce štátna správa v Košickom kraji v spolupráci s regionálnou samosprávou využiť írsky model a skúsenosti z regionálneho rozvoja, povedal prednosta Krajského úradu v Košiciach Ján Dolný po návrate z Írska, kde sa v polovici apríla spolu s ďalšími prednostami krajských a okresných úradov zúčastnil na pracovnej ceste.
Prípravu a realizáciu europrojektov majú v Írsku na starosti štátne agentúry a štátni manažéri, ktorí de facto fungujú ako správcovia štátnych finančných prostriedkov, spolupracujú s regionálnou samosprávou, podnikateľským prostredím, školstvom a dohliadajú na realizáciu štátnych zámerov v oblasti regionálneho rozvoja. Táto ich činnosť má oporu v anglosaskom právnom systéme. Štátni manažéri musia podstúpiť tvrdý a náročný konkurz a vyhovieť odborným kritériám. Na splnenie predkladaných zámerov pri rozvoji regiónu majú sedemročné obdobie. Potom majú ďalšiu šancu uspieť v konkurze. Sústredenie síl do jednej agentúry hodnotí Dolný ako vysoko efektívne. Do protikladu pritom dáva slovenskú cestu, v ktorej zatiaľ prevláda viackoľajnosť bez očakávaného výsledku.
Íri využili predvstupové fondy najmä pri rozvoji chovu oviec, v agropodnikaní, rozvoji dopravnej infraštruktúry a pri budovaní priemyselných parkov. Štát v Írsku zakladal agentúry -- vo forme spoločností s ručením obmedzeným alebo akciových spoločností, ktoré zodpovedali za prípravu projektov na rozvoj regiónov. Úzko pritom spolupracovali s miestnymi či regionálnymi samosprávami a priemyselnými podnikmi. "Íri nám tvrdili, že nie sú žiadnym tigrom, ale že museli tvrdo pracovať, aby sa dostali na tú úroveň, kde sú teraz," povedal prednosta.
Írsko podľa Dolného veľmi rýchlo a efektívne dokázalo využiť príležitosť, ktorú mu integrácia ponúkla a za pomoci eurofondov sa stalo jednou z najúspešnejších krajín únie. Preto je podľa neho pochopiteľné, že jeho model úspechu by mohol byť dobrou inšpiráciou pre Slovensko. Je presvedčený, že írske skúsenosti by sa mohli aplikovať aj v Košickom kraji. Do spolupráce vyzýva všetky sily v rámci samosprávy a štátnej správy a volá po zjednotení zámerov a postupov verejnej správy i po koncentrácii síl i schopností ľudského potenciálu do efektívnej inštitúcie.
Pomoc pri príprave programov
O vytvorenie Agentúry na podporu regionálneho rozvoja Košice, možno podobnej írskym agentúram, sa usiluje Košický samosprávny kraj (KSK). Mandát dostal od zastupiteľstva KSK, ktoré v polovici apríla tohto roka na svojom riadnom zasadnutí schválilo založenie tejto agentúry. Vzniknúť by mala do dvoch mesiacov a fungovať bude ako nezisková organizácia. Päťčlenná rada agentúry už schválila podmienky výberového konania na riaditeľa agentúry a zverejnila ich formou inzerátu. Cieľom agentúry bude poskytovať technickú pomoc pri príprave programov pre čerpanie prostriedkov z fondov EÚ, poskytovať poradenskú a odbornú pomoc, vyvíjať tréningové aktivity a zbierať informácie, ktoré budú databázou projektových zámerov. A ako dodala hovorkyňa KSK Soňa Jakešová, na financovaní chodu agentúry by sa mali podieľať aj centrálne orgány -- príslušné ministerstvá, ktoré potrebujú mať v regióne partnera.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
21. september 2024 01:01