StoryEditor

Ak na lyže, tak šetrne k prírode

10.02.2008, 23:00
Autor:
AFPAFPČTKČTK

Klimatické zmeny. Mnohé lyžiarske strediská v Európe a Severnej Amerike pri týchto slovách "spozornejú". Ich majitelia si uvedomujú, že postupne si budú musieť zvykať na nové prístupy. Realita ich skôr či neskôr dovedie do konfrontácie s dôsledkami zmien v podnebí, ktoré ohrozujú základ ich zimného turistického biznisu -- zasnežených zjazdoviek a bežeckých trás. Centrá lyžovačiek sa preto čoraz častejšie púšťajú do takzvaných zelených iniciatív. Majú im pomôcť zachovať si hlavný poklad -- biele zlato. Ale nielen to.
Ako napísali Hospodářské noviny, témy ako roztápanie ľadovcov na Mont Blanku, stenčovanie ľadového príkrovu v Antarktíde či zanikanie rastlinných druhov v horách, už nie sú len problémy pretriasané na vedeckých a politických fórach, ale stali sa kľúčovými bodmi aj na nedávnom medzinárodnom fóre ľudí zo sféry cestovného ruchu. Ich stretnutie sa konalo nedávno vo francúzskom Avoriaze v Alpách.
Presvedčiví Američania
Prvé fórum tohto druhu sa uskutočnilo vlani v čase, keď sa vo Francúzsku diskutovalo o dosahoch historicky slabej zimy. Napriek tomu, že v tomto roku je opäť dostatok snehu, riziko otepľovania planéty pretrváva, zdôraznili experti. "Klíma je dlhodobou výzvou pre naše podnikanie," upozornil Matthew Hamilton, ktorý má životné prostredie na starosti v americkom letovisku Asnen v americkom Colorade.
Podľa českej tlače od roku 2000 viaceré americké lyžiarske strediská odštartovali program "udržateľná stopa" a vyzývali turistov, aby rešpektovali životné prostredie a aby emisie oxidu uhličitého spojené s rekreáciou kompenzovali prispením na ekologické projekty.
"Spojené štáty nepodpísali Kjótsky protokol, ale práve ich lyžiarske strediská dokázali presvedčiť akcionárov, že ochrana životného prostredia má prednosť," zdôraznil Bernard Cressens, riaditeľ programov francúzskej sekcie Svetového fondu na ochranu životného prostredia.
"Niektorí konkurenti nás oveľa predbehli, keď sa rozhodli lepšie sa starať o svoje prírodné zdroje," konštatoval aj Christian Mantei, generálny riaditeľ francúzskej spoločnosti zaoberajúcej sa inžinierskymi službami pre turistiku.
Európa na viacerých frontoch
Ale aj Európa sa už začína spájať. Pred dvoma rokmi sa dalo dokopy prvých šestnásť stredísk v Alpách, ktoré prišli s projektom Alpské perly presadzujúcim najmä čisté a emisiami nerušené prostredie. Do konca minulého roka sa k iniciatíve hlásilo už 21 stredísk z Francúzska, zo Švajčiarska, z Talianska, Nemecka a Rakúska a v minulých dňoch sa k nim pridal aj slovinský Bled.
Francúzske lyžiarske strediská vyzvali spoločne pred pár mesiacmi asociácie starostov horských stredísk v rôznych štátoch, aby sa zaoberali chartou v prospech trvalého rozvoja. Medzi záväzky zahrnuté v charte patrí napríklad triedenie odpadu, zachovanie tradičnej architektúry či znižovanie spotreby energie. Obce, ktoré ich prijmú, sa budú môcť uchádzať o označenie "ekologické stredisko". Ku charte sa podľa Hospodářských novín pripojilo 35 stredísk, ale iba deväť sa podriadilo dodržiavaniu zníženia emisií všetkých plynov, ktoré majú skleníkový efekt. Patrí k nim i Avoriaz, prvé stredisko vo Francúzsku, ktoré zakázalo vjazd automobilom. Doprava ako hlavný zdroj znečistenia tvorí podľa štúdie asociácie Mountain Riders až 78 percent emisií v strediskách.
Čiastkové iniciatívy sú aj inde. Desať obcí v Bavorsku a Tirolsku sa napríklad snaží zachovať Achenské údolie. Väčšina majiteľov zimných stredísk v Európe a Spojených štátoch však stále používa snehové delá, ktoré nie sú zlučiteľné s ekologickým krédom, pretože spotrebujú veľké množstvo vody.
Rad aj na nás
Pre slovenské strediská je to zatiaľ hudba budúcnosti. Podľa šéfa odboru cestovného ruchu na ministerstve hospodárstva Gabriela Kulifaja "naša klientela ešte nie je pripravená na také prístupy. Ani zahraničná, a už vôbec nie domáca. Každý je tu zvyknutý vziať si doma kufor a vyložiť ho až tesne pred hotelom z auta." Je však presvedčený, že skôr či neskôr potreba šetrných prístupov k prostrediu príde aj k nám. "Donúti nás na to celková situácia." K časovej perspektíve -- kedy približne -- sa však nechcel vyjadriť.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
01. júl 2024 12:57