StoryEditor

Chcete byť úspešný? Talent nestačí.

10.05.2007, 00:00

Vrodený talent vám úspech nezaručí. Úspech je jednoznačne výsledkom dlhodobej a tvrdej práce, aspoň tak hovoria výsledky prieskumu. Ale je to naozaj tak? Názory odborníkov sa rozchádzajú.

Cvičenie robí majstra
Nikto pri narodení nedostane do daru presne určené, čo bude v budúcnosti robiť a akým smerom sa bude vyvíjať jeho kariéra. Za každým úspechom je dlhé obdobie tvrdej práce. No nie akejkoľvek, ale práce, ktorá si vyžaduje mimoriadne nasadenie jedinca.
Odborníci prinášajú vo svojej štúdii zaujímavo logické závery z rozmanitých oblastí, napísal časopis Fortune. Pochopiť, že mať talent ešte neznamená mať inteligenciu, stimul alebo mimoriadne osobnostné vlastnosti, nie je jednoduché. Talent je len vrodená schopnosť robiť rozmanité veci lepšie než ostatní.
Britskí vedci Michael J. Howe, Jane W. Davidson a John A. Sluboda vo svojej práci uviedli, že neexistuje žiaden dôkaz o tom, že na získanie mimoriadnych schopností stačí talent aj bez dlhoročných predchádzajúcich skúseností alebo praxe. Túto tézu potvrdzuje aj fakt, že úspešní ľudia z rôznych oblastí pracovali na sebe v priemere desať rokov, kým dosiahli svoje súčasné postavenie, vedci to zvyknú označovať aj ako pravidlo desiatich rokov.
Niektorí vedci hovoria o desiatich rokoch len ako o minimálnom čase, a nie priemere. Podľa nich totiž niektoré oblasti, ako je napríklad hudobná sféra alebo literatúra, si od úspešných ľudí vyžadujú aspoň dvadsať až tridsať rokov tvrdej práce, než sa dostavia prvé úspechy.

Zázračné dieťa ešte nemá vyhraté
Najúspešnejší ľudia v rôznych oblastiach sú tí, ktorí obetovali väčšinu svojho času tomu, čo odborníci nazývajú "uvážená činnosť". Je to aktivita, ktorá je jasne zacielená na zlepšenie ich výkonnosti, súťaživosti, so spätným ohlasom vo výsledkoch.
A čo takzvané zázračné deti -- sú prirodzene nadané alebo je to výsledok vonkajších faktorov? Zázračné deti vedia v neuveriteľne nízkom veku rozprávať, čítať alebo hrať na hudobný nástroj. Výskum však ukázal, že ich schopnosti sú obrazom vysokej angažovanosti rodičov. Keď sa tento vonkajší vplyv vytratí, mnohé z nich nedosiahnu v dospelosti žiadne úspechy, zatiaľ čo v skupine, ktorá v detstve neprejavovala žiadne mimoriadne nadanie, dnes nájdeme veľa úspešných hudobníkov či podnikateľov.
Bezpochyby úspech podporujú aj sčasti zdedené vlastnosti, napríklad fyzické predpoklady alebo určitá miera inteligencie.

A ako je to v biznise?
Dá sa talent uplatniť v biznise? A je skutočne dôležitý? Schopnosť prezentovať, viesť rokovania, vykonávať rozhodnutia, vytvárať a zhodnocovať finančné správy -- to všetko sa podľa odborníkov dá naučiť a natrénovať aj bez vrodených predpokladov.
Byť úspešnejším ako ostatní si však vyžaduje schopnosť robiť správne rozhodnutia a posudky pri nedostatku informácií a v neistom prostredí, vzájomne vychádzať s neznámymi ľuďmi pri získavaní informácií -- no dajú sa aj tieto veci natrénovať? Aj to sa dá.
Základom úspechu je získavať zručnosť v práci pri stanovení si jasných nových cieľov a priorít namiesto plnenia úloh bežným štandardom.
Nachádzanie informácií, ich analyzovanie a prezentácia -- v každej tejto oblasti sa dajú zdokonaľovať. Viesť správnu radu si vyžaduje pochopenie stratégie spoločnosti tým najhlbším spôsobom, vytváranie súvislých a logických pohľadov a názorov z prichádzajúcich zmien, ku ktorým dochádza na trhu a vytváranie vysokej úrovne diskusie dokážu len tí najskúsenejší. A to sú tie pravé podnety, ktoré vedú úspešných podnikateľov k neustálemu zlepšovaniu zručnosti a odbornosti. (ge)

Tvrdá práca vytvorila legendy
Winston Churchill, jeden z najvýznamnejších rečníkov 20. storočia, si precvičoval svoje prejavy až chorobne často. Klavírny virtuóz Vladimir Horowitz údajne povedal: "Ak necvičím jeden deň, viem to ja. Ak necvičím dva dni, vie o tom moja manželka. Ak necvičím tri dni, vie o tom celý svet."
Basketbalista Michael Jordan trénoval oveľa viac než jeho kolegovia z tímu (perličkou je, že hoci mal Jordan prirodzený talent na basketbal, na strednej škole ho dokonca vylúčili zo školského družstva).
Tiger Woods je knižný príklad vplyvu rodičov na budúcu kariéru potomkov. Jeho otec ho zasvätil do golfu už v extrémne nízkom veku, mal len 18 mesiacov. Woods sa raketovou rýchlosťou prepracoval na vrchol už vo svojich 15 rokoch a stal sa najmladším víťazom amerických majstrovstiev do 18 rokov. A napriek tomuto úspechu sa neustále usiloval a usiluje zlepšovať, trénuje niekoľko hodín denne a zdokonaľuje svoje údery.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. júl 2024 11:57