StoryEditor

Kvety - ozdoba vašej kancelárie

12.05.2006, 00:00


Pracovisko je miestom, kde viacerí z nás trávia väčšinu dňa. Preto je dôležité, aké prostredie si pre seba vytvoríte. Zariadenie kancelárie by nemal tvoriť len nábytok. Dôležité sú aj doplnky, ktoré dotvárajú priestor okolo vás. Tými rozumieme lampy, obrazy, drobné umelecké diela a v neposlednom rade okrasné izbové rastliny.
Bez kvetov priestor okolo vás nikdy nebude pôsobiť úplne. Rastlinami rozličnej výšky a šírky môžete priestor vyplniť, rozčleniť, pritieniť či farebne rozžiariť. Okrem praktických a estetických funkcií má zeleň aj biologickú funkciu. Izbové kvety okysličujú prostredie, zvlhčujú ovzdušie, zachytávajú prach a niektoré druhy, ako napríklad paprade, filodendron, aloa a brečtan, sú schopné pohlcovať negatívne žiarenie alebo výpary škodlivých látok ako je formaldehyd, benzol a trichlóretylén z náterov či lepidiel.
Pri výbere rastlín do interiéru pracovne sa riaďte v prvom rade podľa miesta, na ktoré chcete rastlinu umiestniť. Na základe toho si určíte veľkosť a farbu kvetiny. Ak chcete priestor rozčleniť, môžete vytvoriť skupinu niekoľkých kvetov rôznej výšky a farby v jednotlivých nádobách. Zaujímavé je tiež zasadiť niekoľko kvetov do väčšej nádoby, avšak vtedy treba dôsledne dbať na výber druhov -- podľa nárokov na svetlo a vlahu. Nevhodné by bolo vsadiť do jedného kvetináča suchomilné a vlhkomilné druhy, pretože vždy by jeden druh trpel na úkor druhého.
Dôležitým kritériom výberu sú aj nároky na údržbu. Ak nie ste vášnivý "kvetomil" a láska k nim je u vás obmedzená len na pozeranie, vyberte si druhy, ktorým nedostatok starostlivosti až tak neublíži.
Izbové rastliny, ktoré sú nenáročné, skutočne existujú. Patria medzi ne napríklad rôzne tučnolisté alebo sukulentné rastliny, ale aj nezničiteľná Aspidistra.
Medzi izbovými rastlinami je možné nájsť viac druhov, ktoré sú nenáročné. K osvedčeným druhom patrí napríklad Dracaena, Philodendron, Monstera, Epipremnum, Peperomia, Yucca, Ficus, Spathiphyllum, Hedera a iné.
V poslednom čase sa do kvetinárstiev vracajú druhy, ktoré boli populárne v šesťdesiatych rokoch -- napr. Sansevieria -- "svokrine jazyky", alebo Ficus elastica, ktoré sa objavujú v nových, kompaktných odrodách.
Novým prvkom medzi nenáročnými interiérovými rastlinami je exotický Zamioculcas. Táto asi 80 cm vysoká rastlina svojimi sperenými listami na silných stopkách trochu pripomína vejárovité listy paliem. V miestnosti bude stredom pozornosti a navyše je celkom bezproblémová. Keď zostane dlhší čas bez vody, zhodí síce lístky, ale rýchlo znovu obrazí (vyženie nové výhonky).
Ak máte naozaj málo času, vyberte si sukulentné rastliny, ktoré v svojom tele zhromažďujú zásoby vody. Echeveria, Aloe, Noline, Crassula a mnoho ďalších sa uspokoja aj so striedmou zálievkou v intervale jedného až dvoch týždňov. Pritom sú to veľmi estetické, neprehliadnuteľné, zaujímavé a mnohokrát bizarne tvarované rastliny. Neurobíte chybu, keď ich postavíte na slnečné miesto pri južnom okne.
I keď nenáročnosť uvedených druhov rastlín uľahčuje údržbu, určitá starostlivosť je predsa len potrebná. Vždy si dopredu overte, aké nároky vybratá rastlina vyžaduje. Iné kvety si zvolíte do slnečných miestností , iné do kancelárií, kde je minimum slnka.
Keď si vyberiete vhodnú rastlinu, ktorá spĺňa nároky na priestor, svetlo a vlahu, podčiarknite jej krásu výberom vhodnej nádoby, do ktorej ju posadíte. Farebne ju prispôsobte zariadeniu miestnosti. Kvetináč musí mať otvor na odtekanie prebytočnej vody. Podložte ho miskou, aby ste zachytávali prebytočnú vodu, alebo ho položte do ozdobnej žardiniéry bez dierky.
Iným spôsobom pestovania izbových rastlín, ktorý nie je náročný na čas, je hydropónia. Je to vysoko dekoratívny, čistý a hlavne hygienický spôsob. Princípom je pestovanie rastlín vo vode bez použitia zeminy. Pri tomto spôsobe rastliny rastú bez zeminy, v živných roztokoch, kde sa koncentrácia rozpustených živín kontroluje a pravidelne dopĺňa. Hydropónia sa používa často vo verejných priestoroch. Môžete ju však s úspechom použiť aj v byte. Odporúča sa najmä tam, kde sa zdržujú alergici.
Najväčšou prednosťou hydropónie je ľahká starostlivosť o rastlinky a ich optimálny vývoj v živnom roztoku. Na pestovanie hydrorastlín v interiéroch sa najčastejšie využíva systém nádoby v nádobe, pričom rastlina je zakorenená vo vodopriepustnej vnútornej nádobe, ktorá stojí vo vodotesnej vonkajšej nádobe. Veľmi dôležitou pomôckou je hladinomer. Tento ukazuje stav hladiny živného roztoku v nádobe. Hydrorastliny vytvárajú v živnom roztoku korene iného druhu, ako rastliny v zemine. V tejto podobe sa dajú pestovať ktorékoľvek rastliny.
Podstatná výhoda hydrorastlín spočíva v zásobe vody, ktorú má rastlina k dispozícii, čím sa predĺži interval medzi polievaním a možné preliatie je zriedkavejšie. Hydrorastlina optimálne zásobená živinami je robustná, pevná a menej náchylná na choroby. Čo sa týka nárokov na svetlo, teplo a ostatné nároky nie je medzi pestovaním v hydropónii, alebo v zemine žiadny rozdiel.
Keď je niekto lenivý a nechce sa mu pravidelne zalievať a ošetrovať kvetiny v kancelárii alebo v nej má len umele osvetlenie, môže použiť aj umelé kvety. Na trhu je pomerne široký výber. Efekt je však len na oko.
Zostáva teda len na vás, ako si svoje pracovné prostredie skrášlite kvetinami. V každom prípade prispejú k tomu, že sa na svojom
pracovisku budete cítiť príjemnejšie.
Ing. Eva Čevelová
záhradný architekt
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita, menuAlias = kvalita, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. september 2024 09:27