StoryEditor

Drahá ropa prehĺbila schodok obchodnej bilancie ČR

24.04.2003, 00:00

Schodok obchodnej bilancie Českej republiky sa v marci prepadol na 9,2 mld. CZK, čo je o vyše tri miliardy korún viac ako pred rokom. Príčinou vyššieho deficitu zahraničného obchodu sú vysoké ceny ropy, ktoré vyvolala iracká kríza a nízky dopyt na západoeurópskych trhoch, najmä na trhu automobilov, na ktorých klesol podiel mladoboleslavskej škodovky. V tomto obchodnom segmente zvykla mať totiž česká ekonomika významný prebytok. V predchádzajúcom mesiaci totiž vývoz automobilov klesol o 7,5 %, navyše, v marci sa zvýšil dovoz týchto vozidiel až o 10,9 %. Podľa analytikov sa vysoká cena ropy negatívne prejaví aj na aprílovom a májovom salde obchodnej bilancie. Napriek tomu, že v marci už vysoká cena ropy v marci postupne klesla, bola o 26 % vyššia ako pred rokom. Plyn bol medziročne drahší dokonca o 29 %. V ďalších mesiacoch by sa vplyv tohto fenoménu na obchodnú bilanciu mal oslabiť, pretože sa očakáva zníženie cien čierneho zlata na svetových trhoch. Podľa analytika Reiffeisenbank Iva Nejdla sa do marcovej bilancie negatívne premietli aj vyššie ceny ropy z prelomu rokov. Podľa údajov štatistikov marcová hodnota dovozenej ropy vzrástla o výrazných 38,2 % a dovezené plasty boli drahšie asi o pätinu. Oslabenie dopytu na západoeurópskych trhoch -- smeruje tam až 70 % českého vývozu -- nebude možné zanedbať ani v nasledujúcich mesiacoch. Okrem toho, vývoj zahraničného obchodu sa môže negatívne prejaviť aj na oslabení rastu hrubého domáceho produktu za prvý štvrťrok -- podľa hlavného ekonóma Patria Online Davida Marka až o dva percentuálne body. Obchodný schodok za prvý tohtoročný štvrťrok sa medziročne zvýšil o 5,7 mld. na 14,8 mld. CZK, keď vo februári dosiahol 2,9 mld. CZK. Na zmiernenie na obchodnú bilanciu pôsobilo zvýšenie exportu výrobkov telekomunikačných zariadení, strojov a zariadení pre priemysel.
Ak sa svetovej ekonomike nepodarí prekonať súčasnú stagnáciu, celoročný deficit obchodnej bilancie ČR by mohol prekonať 90 mld. CZK, mieni analytička Českej sporiteľne Helena Horská. Vlaňajší deficit dosiahol 74,5 mld. CZK. Nepriaznivo sa vyvíjala obchodná bilancia s Nemeckom, keď český prebytok klesol o 1,5 mld. CZK. Zhoršil sa aj obchod s Holandskom a Ruskom. Naproti tomu lepšie výsledky v marci dosiahla ČR v obchodnej výmene s Talianskom.
Na negatívne čísla v obchodnej bilancii reagoval devízový trh, ktorý rátal s deficitom na úrovni 7,3 mld. CZK. Česká koruna stratila oproti euru z otváracích 31,68 na 31,75 CZK/1 EUR, končila však na 31,67 CZK/1 EUR.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. september 2024 04:22