StoryEditor

Kaddáfího ropa

19.07.2007, 00:00
Doživotie namiesto trestu smrti pre bulharských zdravotníkov v Líbyi. Po predvčerajšom verdikte líbyjskej Najvyššej súdnej rady sa v Európe zdvihla vlna kritiky voči lídrom únie.

Napríklad podľa advokáta zdravotníkov Brusel nebol dosť dôrazný v tom, aby diplomatickou cestou zabezpečil návrat sestier do Bulharska. Európa na režim Muamara Kaddáfího nemá politické páky, tvrdí. A dôvod? Ropa.

Páky a páčky
Úvahy o tom, že za miernejší postoj Európskej únie voči Tripolisu môže práve ropa, sa objavili okamžite po tom, ako sa na verejnosť dostali informácie o takmer polmiliardovom odškodnom, ktoré zaplatil istý medzinárodný fond poškodeným líbyjským rodinám. Fond okrem únie údajne spolufinancujú Spojené štáty, Bulharsko a Líbya. To, že rozhodnutie únie ustúpiť požiadavkám Líbye mohlo byť skôr ekonomické ako politické rozhodnutie, pripúšťa aj politológ Grigorij Mesežnikov. "Súvislosť tam môže byť. Európska únia pri rozhodovaní berie viac do úvahy ekonomický profit ako hodnotový rámec," konštatuje politológ. Európa by stratou ropy z Líbye mohla prísť o vzácny zdroj ropy, ktorého dôležitosť obzvlášť rastie v čase ochladzujúcich sa vzťahov s Ruskom - dodávateľom energií, od ktorých je Európa de facto závislá.

Nepreskúmané možnosti
Líbya dnes patrí medzi najväčších producentov ropy na svete. Ropný priemysel je ťažiskom jej ekonomiky a zároveň takmer jediným zdrojom exportných príjmov krajiny. Zároveň je jedenástym najväčším exportérom ropy na svete, pričom prevažná väčšina vývozu smeruje práve do Spojených štátov a Európy. Vplyv na cenu čierneho zlata má táto africká krajina tiež ako jeden z členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).
Jej ropné rezervy sa odhadujú na 40 miliárd barelov, čo je najviac spomedzi afrických krajín. Mnohé oblasti sú však stále nepreskúmané a podľa niektorých odborníkov by zásoby mohli byť ešte podstatne vyššie. V súčasnosti sa v Líbyi vyťaží 1,7 milióna barelov ropy denne, čo je niečo vyše polovice produkcie, akú krajina dosahovala v 70. rokoch. Blízkosť Líbye je cítiť aj na pobreží západnej Afriky - maloobchodné ceny benzínu sú tu pre nízke náklady na dovoz zhruba polovičné, než u nás.

Návrat na výslnie
Krajina Kaddáfího sa po roku 2004, kedy Spojené štáty a Európska únia odvolali sankcie voči Tripolisu po tom, ako sa krajina vzdala svojho programu zbraní hromadného ničenia sa opäť dostáva do centra pozornosti medzinárodných ropných spoločností. Medzinárodné firmy majú možnosť skúmať a ťažiť ropu a zemný plyn s podmienkou, že sa na celom projekte bude podieľať aj domáca Národná ropná spoločnosť. Túto možnosť už využila napríklad spoločnosť OMV, ktorá v tomto roku objavila dve nové náleziská obsahujúce vysokokvalitnú ropu. Svoje záujmy v tejto krajine rozvíja takisto Britský koncern BP a spoločnosť Shell. Investície do prieskumu a ťažby v objeme približne 30 miliárd dolárov by do roku 2012 mali zdvihnúť dennú produkciu na tri milióny barelov.

Slovnaft rokuje
O investície do miestneho ropného priemyslu sa začiatkom roka začala zaujímať aj bratislavská rafinéria Slovnaft. S predstaviteľmi Národnej ropnej spoločnosti rokoval generálny riaditeľ Slovnaftu Oskar Világi. "Skupina MOL považuje Líbyu za krajinu s významným potenciálom a naďalej analyzuje možnosti spolupráce v oblasti ropného priemyslu, a to tak v oblasti ťažby ropy, ako aj v rafinérskom priemysle," hovorí Kristína Félová z tlačového oddelenia rafinérie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pre zväčšenie kliknite na obázok 

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 11:24