StoryEditor

Fitch zhoršil ratingový výhľad

31.01.2008, 23:00
Autor:
SITASITA

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings vo štvrtok zhoršila ratingový výhľad Bulharska, Estónska, Lotyšska a Rumunska zo stabilného na negatívny. Príčinou zhoršenia ratingových výhľadov sú nadmerné deficity na bežnom účte platobnej bilancie vo všetkých dotknutých štátoch. "Financovanie externých deficitov, ktoré bolo ľahké v časoch dostatočnej likvidity a záujmu o rizikové transakcie, môže byť z dôvodu globálnej úverovej krízy problémové," zdôvodnil úverový analytik agentúry Fitch Edward Parker.
Podľa odhadov agentúry Fitch boli schodky na bežnom účte platobnej bilancie štyroch štátov v roku 2007 najvyššie spomedzi všetkých 105 štátov, ktoré agentúra Fitch hodnotí. Najvyšší deficit na úrovni 25 % hrubého domáceho produktu malo vlani Lotyšsko, nasledované Bulharskom s 19,5 % HDP, Estónskom so 16 % HDP a Rumunskom s 13 % HDP. Agentúra Fitch súčasne potvrdila dlhodobé ratingy záväzkov všetkých štyroch štátov v zahraničnej a domácej mene, krátkodobé ratingy záväzkov v zahraničnej mene a stropné ratingy na ich súčasnej úrovni.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
10. máj 2024 23:20