StoryEditor

V dôchodkových fondoch je 10,9 miliardy

21.02.2006, 23:00
Na účtoch dôchodkových fondov bolo ku koncu minulého týždňa takmer 10,9 miliardy korún. Oproti predchádzajúcemu týždňu vzrástol majetok spravovaný dôchodkovými správcovskými spoločnosťami (DSS) približne o 280 miliónov korún. V rastových dôchodkových fondoch bolo k minulému piatku niečo vyše sedem miliárd korún, vo vyvážených fondoch takmer 3,4 miliardy korún a v konzervatívnych fondoch viac ako 480 miliónov korún.

Dôchodková správcovská spoločnosť Winterthur ostáva na trhu najväčšou spoločnosťou - majetok v jej fondoch prevýšil ku koncu uplynulého týždňa 3,245 miliardy korún. Druhá priečka zatiaľ patrí spoločnosti Allianz-Slovenská d. s. s. - čistá hodnota majetku vo fondoch tejto správcovskej spoločnosti bola takmer 2,894 miliardy korún. Po fúzii Allianz a Prvej dôchodkovej sporiteľne, ku ktorej by malo dôjsť v najbližších týždňoch, bude mať trh starobného sporenia nového lídra medzi spoločnosťami. Zatiaľ najmenšími spoločnosťami na trhu podľa objemu majetku zostávajú Aegon a Prvá dôchodková sporiteľňa. Ešte nemajú v správe viac ako 500 miliónov korún.

Okrem doterajších zásielok peňazí zo Sociálnej poisťovne, ktoré tam každý mesiac pravidelne odvádzajú zamestnávatelia a živnostníci, by od začiatku marca mali na účty dôchodkových fondov zo Sociálnej poisťovne prichádzať aj penále za omeškané platby. Presný počet sporiteľov, ktorým poisťovňa zaplatí aj penále, by mal byť známy ešte pred zasielaním týchto peňazí na účty fondov.

Najvýkonnejšími fondmi od začiatku sporenia sú vyvážený a rastový fond spoločnosti Aegon, keď nominálna výkonnosť vo vyváženom fonde dosiahla ku koncu minulého týždňa 4,46 percenta. Rovnakú výkonnosť vykázal k piatku aj rastový fond tejto spoločnosti.

Prehľad údajov o dôchodkových fondoch - stav k 17.02.2006
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
16. jún 2024 22:57