StoryEditor

Greenspanov odchod otvára dvere zmenám

29.01.2006, 23:00

Prvé tohtoročné zasadnutie Komisie pre operácie na voľnom trhu (FOMC) bude pre Alana Greenspana posledným, pri ktorom si s ostatnými členmi komisie potrasie rukou ako šéf Federálneho rezervného systému (Fed). Z funkcie odchádza po osemnástich rokoch. Greenspan, ktorý v marci dovŕši 80 rokov, odovzdá svoje kreslo mladšiemu, 52-ročnému Ben Shalom Bernankemu. Rituál sa nemení. Bez osláv a v tichosti Greenspan odkráča z centrálnej banky tak, ako pred osemnástimi rokmi jeho predchodca a rovesník Paul Adolph Volcker.

Kontrolór likvidity
Keď v júni 1987 prezident Spojených štátov Ronald Regan nominoval na čelo centrálnej banky Greenspana, netušil, že o pár mesiacov bude musieť pomáhať krajine z prepadu akciových trhov. Greenspanove slová o potrebe nahrádzania stratenej likvidity sa vtedy stali pamätnými a v podstate charakterizovali činnosť centrálnej banky USA počas posledných osemnástich rokov -- odhadovanie potreby uvoľňovania kapitálu na trh a hľadanie adekvátnej výšky úrokov. Samozrejme, Greenspanove kroky sa veľakrát stretli s kritikou. Centrálnej banke napríklad vyčítajú, že so zvyšovaním úrokov otáľala príliš dlho a dovolila ďalej rásť bubline na Wall Street, ktorej spľasnutie na prelome milénia zabrzdilo hospodársky rast na celom svete. O prehnaných cenách akcií pritom Greenspan dávno vedel. Hovoril o nich už v decembri 1996, aj keď vtedy problém videl na ázijskom trhu. Následne akcie v Tokiu klesli a na zlacnený tovar sa vrhli nové nákupné príkazy. Ázia neskôr tento vývoj oľutovala a Japonsko má ešte dnes problémy vyhrabať sa z deflácie.

Iracionálne nadšenie
Termín iracionálne nadšenie (irrational exuberance), ktorým vtedy Greenspan opísal nadhodnotenie cien akcií, sa tak zapáčil Robertovi Schillerovi, profesorovi ekonómie na Yale University, že rovnako pomenoval svoju knihu. Vyšla v roku 2000 -- krátko pred spľasnutím bubliny, za ktorú podľa mnohých mohol aj Alan Greenspan. Kritikom Greenspana sa nepáči cielenie úrokových sadzieb, orientované na regulovanie likvidity trhu. Fed podľa nich nemôže objektívne odhadovať potrebu dostupnosti nového kapitálu a následne cieliť na "správnu" výšku úrokov. Namietajú, že takáto monetárna politika je málo čitateľná. Poradca pre súkromných investorov Motley Fool (autori príspevkov sa pôvodne sami označovali bláznami -- fools), jeden z prvých súkromných poradenských portálov na internete, dokonca zašiel tak ďaleko, že vyhlásil pravidelnú súťaž, v ktorej sa súťažiaci pokúšali zrozumiteľne interpretovať Greenspanove prejavy.

Inflačné cielenie
Greenspanov nástupca Ben Bernanke vlani niekoľkokrát vyjadril sympatie inflačnému cieleniu menovej politiky americkej centrálnej banky. Tvrdí, že stanovenie konkrétnej miery inflácie pri inflačnom cielení by do menovej politiky vnieslo transparentnosť. Trh by totiž aktuálne údaje o raste cien mohol porovnávať s inflačným cieľom centrálnej banky. S väčšou istotou by očakával stúpanie alebo klesanie kľúčových úrokových sadzieb, od ktorých sa odvíjajú aj úroky v komerčných bankách.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
09. júl 2024 00:36