StoryEditor

Akciové fondy pokračovali v raste

29.11.2005, 23:00
Stredoeurópske akciové fondy hrali aj uplynulý týždeň prím, keď si v priemere pripísali 0,7 percenta. Stredoeurópsky akciový trh sa počas týždňa obchodoval zmiešane. "Straty zaznamenali poľské a slovenské tituly, maďarské a české akcie sa dokázali zhodnotiť," konštatuje analytička Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová.
Aj západoeurópske akcie si polepšili
Západoeurópske akciové fondy majú na konte za minulý týždeň pol percenta. Akcie západoeurópskeho regiónu pokračovali v pozitívnom trende a opäť tak rozšírili svoje tohtoročné zisky, ktoré sa už podľa analytičky pohybujú od 15 do 22 percent. Najlepšie správy zverejnila Veľká Británia, pozitívny bol však aj pokles nemeckých spotrebiteľských cien. "Diskusia o zvyšovaní sadzieb v eurozóne čiastočne brala európskym trhom vietor z plachiet, keď v priebehu minulého týždňa zaostali za americkými," myslí si portfóliový manažér Tatra Asset Managementu Marek Prokopec. Európske indexy však podľa neho zostávajú naďalej v porovnaní s americkými priaznivejšie ocenené.
Americké akcie znehodnotila koruna
Americké akciové trhy získali v priemere 1,3 až 1,6 percenta. Americké akciové fondy si však po prepočte na koruny pripísali len polpercentný prírastok. Mierne ich totiž poškodil nepriaznivý kurzový vývoj. "Trhy pozitívne ovplyvnil optimizmus, že americký Fed by mohol v blízkej budúcnosti ukončiť sériu zvyšovania kľúčových úrokových sadzieb," vysvetľuje portfóliový manažér VÚB Asset Managementu Jaroslav Kardoš. Okrem toho trhy podporila aj klesajúca cena ropy. Darilo sa maloobchodným reťazcom ako Best Buy a akcie finančného sektora ťažili zo zverejneného záznamu z ostatného rokovania Federálnej komisie pre operácie na voľnom trhu, ktorý ukázal, že niektorí členovia komisie sa obávajú, aby sa úrokové miery nedostali príliš vysoko. Akcie technologických firiem viedol nahor predovšetkým Intel, ktorý vytvoril spoločný podnik s Micron Technology. "Americké akciové trhy by mohli v prípade stabilných cien ropy do konca roka ešte zaznamenať zisky, aj na základe možného prílevu koncoročných bonusov a príspevkov penzijných fondov na trh," myslí si Kardoš.
Zahraničné dlhopisové fondy strácali
Dlhopisové fondy denominované v eurách a dolároch patrili minulý týždeň k najslabším skupinám fondov - stratili 0,2 a 1,1 percenta, spôsobilo to oslabenie eura, ale najmä dolára oproti korune. Ceny amerických štátnych dlhopisov pokračovali v raste, čo sa prejavilo poklesom ich výnosov. "Nielen na akciovom, ale aj na dlhopisovom trhu sa prejavila úľava z toho, že zvyšovanie sadzieb centrálnou bankou je už zrejme v konečnom štádiu, takže výnosy do splatnosti klesli v rozpätí troch až deviatich bázických bodov," vysvetľuje Antoničová.
Aj európske bondy majú za sebou rastový týždeň, ich výnosy do splatnosti sa však do mínusu posunuli výraznejšie. V priemere až o dvanásť bodov. Stojí za tým podľa analytičky najmä štvrtková slabá nemecká podnikateľská klíma skúmaná inštitútom Ifo, ktorá vyvolala špekulácie, že ECB na zasadnutí prvého decembra nakoniec nepristúpi k zvýšeniu dlhodobo nízkej základnej úrokovej sadzby.
Korunové fondy takmer bez zmeny
Dlhopisové korunové fondy sa posilnili o 0,1 percenta a peňažné korunové zostali takmer bez zmeny. Po niekoľkotýždňovom výraznom poklese trh slovenských štátnych dlhopisov zaznamenal zmiešaný výsledok. Negatívna nálada spôsobená očakávaným zvyšovaním úrokovej sadzby centrálnou bankou opadla a v investoroch vzrástlo presvedčenie, že NBS bude svoju politiku sprísňovať len minimálne. "Keďže nárast sadzieb peňažného trhu, ako aj výnosov dlhopisov bol v uplynulých týždňoch determinovaný očakávaniami trhu o raste základných úrokových sadzieb, rozhodnutie NBS ponechať sadzby na nezmenenej úrovni by mohlo zastaviť rastový trend výnosov a medzibankových sadzieb," myslí si portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Peter Herman. Ak by prípadne klesli výnosy a medzibankové sadzby, bolo by to pozitívne pre vývoj korunových peňažných aj dlhopisových fondov.

Priemerné týždenné zhodnotenie vybraných skupín fondov po prepočte na slovenské koruny k 25. 11. 2005
Skupina fondov %
Peňažné korunové 0,04
Peňažné v cudzej mene -0,56
Dlhopisové korunové 0,10
Euro dlhopisové -0,19
Dolárové dlhopisové -1,14
CEE dlhopisové 0,27
Európske akciové 0,53
Americké akciové 0,50
Globálne akciové 0,28
Technologické akciové -0,06
CEE akciové 0,73
Zmiešané 0,17
Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol., a.s., SASS
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. júl 2024 09:44