StoryEditor

Inflácia v Japonsku vzrástla, ceny stúpali v službách enormne rýchlo

24.11.2023, 13:41
Autor:
ČTKČTK

Pozorne sledovaná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny čerstvých potravín, tak vytvára ďalší tlak na centrálnu banku.

Miera inflácie v Japonsku sa v októbri zvýšila na 3,3 percenta zo septembrových troch percent. Oznámil to dnes štatistický odbor japonskej vlády.

V raste pokračujú aj jadrové ceny, k čomu prispievajú najmä služby – rast cien v tejto kategórii bol najrýchlejší zhruba za 30 rokov. Jadrová inflácia tak oproti septembru medziročne vzrástla o desatinu bodu na 2,9 percenta.

Pozorne sledovaná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny čerstvých potravín, tak vytvára ďalší tlak na centrálnu banku. Hlavný ukazovateľ vývoja cien v Japonsku je totiž nad dvojpercentným cieľom centrálnej banky už 19 mesiacov.

image

Japonsko vynaloží dve bilióny jenov na zvýšenie domácej výroby čipov. Vláda dá miliardy startupu

Japonská vláda sa snaží dopady inflácie na obyvateľa mierniť sériou opatrení. Infláciu podporujú vyššie ceny pohonných hmôt a surovín, ktoré ešte zvyšuje slabý kurz japonského jenu voči doláru.

Ešte užší ukazovateľ vývoja inflácie, ktorý neberie do úvahy ako ceny čerstvých potravín, tak ani ceny pohonných hmôt, v medziročnom porovnaní vzrástol o štyri percentá. To je síce menej ako 4,2 percenta v septembri, aj tak je to ale podľa analytikov známkou toho, že inflačné tlaky v tretej najväčšej ekonomike sveta pretrvávajú.

Členovia bankovej rady japonskej centrálnej banky začali vyjadrovať rastúcu dôveru v dosiahnutie inflačného cieľa stabilným a udržateľným spôsobom. Silí totiž očakávania, že dynamika, ktorá je za súčasným rastom miezd, bude pokračovať aj v budúcom roku.

"Zatiaľ sme videli, že spotreba zostáva celkom stabilná tvárou v tvár nákladovej inflácii, ako sa zotavuje dopyt odkladaný kvôli obmedzeniam v súvislosti s covidom-19. Je tu ale neistota, či bude tento priaznivý trend pokračovať," povedal hlavný ekonóm spoločnosti Mitsubishi UFJ Research and Consulting Šiničiró Kobajaši.

Vyššie ceny tovaru každodenné potreby zhoršujú náladu medzi spotrebiteľmi, pretože rast miezd nedokázal držať krok s infláciou. Rast japonskej ekonomiky sa v treťom štvrťroku zastavil, najmä kvôli slabým výdavkom spotrebiteľov aj firiem.

image

V pivovarníctve sme sa v posledných rokoch naučili, že nečakáme nič. A už vôbec nie optimisticky (rozhovor)

Ceny energií v októbri klesli o 8,7 percenta, hlavne vďaka prispeniu vládnych dotácií na zníženie cien benzínu a ďalších palív v snahe podporiť domácnosti. Pokles bol však menší ako v predchádzajúcom mesiaci, keď predstavoval 11,7 percenta.

Japonská vláda sa rozhodla predĺžiť platnosť dotácií na pohonné hmoty až do jari budúceho roka. Robí tak v rámci balíčka na podporu ekonomiky, ktorý zahŕňa aj dočasné zníženie daní a výplaty nízkopríjmovým domácnostiam spolu s daňovými stimulmi pre firmy, aby mohli zvýšiť mzdy.

01 - Modified: 2024-05-17 13:10:05 - Feat.: - Title: Japonskí zákonodarcovia začali diskusiu o zmenách nástupníckych pravidiel 02 - Modified: 2024-05-16 18:00:00 - Feat.: - Title: Jednostranné snahy o podporu jenu sú drahé a zbytočné 03 - Modified: 2024-05-16 07:24:46 - Feat.: - Title: Slabý jen aj stúpajúca inflácia. Japonská ekonomika klesla nad očakávania analytikov 04 - Modified: 2024-05-15 19:51:18 - Feat.: - Title: Japonsko a USA budú spolu vyvíjať systém na zneškodňovanie hypersonických striel 05 - Modified: 2024-05-15 06:31:00 - Feat.: - Title: Až 68-tisíc seniorov v Japonsku podľahne osamelej smrti. Stojíme na hrane, obáva sa premiér Kišida
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. máj 2024 15:34