StoryEditor

Prímerie v pásme Gazy je naliehavejšie s každou uplynulou hodinou, zdôrazňuje šéf OSN

06.11.2023, 20:04
Autor:
TASRTASR

Bombardované palestínske územie sa podľa Guteressa stáva hrobom pre deti. Odsúdil aj zabíjanie pracovníkov médií.

Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok vyzval na okamžité prímerie v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Upozornil, že bombardované palestínske územie sa stáva "hrobom pre deti", uvádza agentúra AFP.

"Prebiehajúca katastrofa si vyžaduje humanitárne prímerie, ktoré je naliehavejšie s každou uplynulou hodinou," povedal Guterres novinárom v sídle OSN v New Yorku.

"Strany konfliktu - a vlastne aj medzinárodné spoločenstvo - majú neodkladnú a základnú povinnosť: zastaviť neľudské kolektívne utrpenie a dramaticky rozšíriť humanitárnu pomoc pásmu Gazy," vyhlásil.

image

V Gaze zomrelo už takmer 10-tisíc ľudí, uzatvorený priechod Rafah skomplikoval evakuáciu

"Hrôza v Gaze je viac než humanitárna kríza. Je to kríza ľudskosti," dodal šéf OSN.

Teroristi hnutia Hamas vtrhli 7. októbra do Izraela a zabili tam vyše 1400 ľudí, ďalšie stovky uniesli. Izrael odvtedy podniká odvetné útoky na Hamas v pásme Gazy. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom bolo zabitých už 10 222 ľudí.

Guterres odsúdil aj zabíjanie pracovníkov médií. Podľa Výboru na ochranu novinárov (VON) so sídlom v New Yorku už zomrelo najmenej 36 novinárov a pracovníkov médií.

image

Izraelská armáda postúpila k pobrežiu pásma Gazy, čím ho rozdelila na dve časti

"Počas štvortýždňového obdobia bolo podľa hlásení zabitých viac novinárov, než v akomkoľvek konflikte za najmenej tri desaťročia," spresnil Guterres.

Kamióny s humanitárnou pomocou prichádzajú z Egypta do pásma Gazy cez hraničný priechod Rafah, ale rozsah tejto pomoci veľmi zaostáva sa rozsahom spred útoku zo 7. októbra.

"Bez paliva zomrú novorodenci v inkubátoroch a pacienti na prístrojoch udržiavajúcich život," varoval Guterres.

"Je potrebné, aby všetky strany rešpektovali všetky svoje povinnosti vyplývajúce z medzinárodného humanitárneho práva," dodal.

"Poviem to jasne: Žiadna strana ozbrojeného konfliktu nestojí nad medzinárodným humanitárnym právom," zdôraznil.

Bezpečnostná rada OSN sa má v pondelok znova zaoberať vojnou v pásme Gazy. Stretne sa na žiadosť Spojených arabských emirátov  a Číny. Názorovo hlboko rozdelená Bezpečnostná rada OSN rokovala o tejto téme už niekoľkokrát, ale spoločný postoj sa doteraz nenašiel.

 

01 - Modified: 2024-05-09 20:36:16 - Feat.: - Title: Po útoku pripisovanom židovským osadníkom úrad OSN zatvára pobočku v Jeruzaleme 02 - Modified: 2024-05-09 14:43:50 - Feat.: - Title: Somálska vláda prekvapivo požiadala, aby v krajine skončila politická misia OSN 03 - Modified: 2024-05-09 09:20:08 - Feat.: - Title: Z Cypru vyplávala loď s pomocou do Pásma Gazy, využije americké mólo 04 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 05 - Modified: 2024-05-08 05:55:45 - Feat.: - Title: Americká armáda dokončila mólo pre dodávky pomoci do Pásma Gazy po mori
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 23:07