StoryEditor

Fico sľubuje prvú návštevu v Česku aj zvrchovanú zahraničnú politiku

30.10.2023, 20:17
Autor:
ČTKČTK

Premiér tak dodrží tradíciu, podľa ktorej prvá cesta novej hlavy štátu či šéfa vlády v Česku a na Slovensku vedie do susednej krajiny.

Robert Fico chce v premiérskej funkcii ako prvú krajinu navštíviť Česko. Nový slovenský ministerský predseda to dnes vyhlásil pred novinármi, keď uvádzal do úradu šéfa diplomacie Juraja Blanára.

Fico tak dodrží tradíciu, podľa ktorej prvá cesta novej hlavy štátu či šéfa vlády v Česku a na Slovensku vedie do susednej krajiny; oba štáty spája história niekdajšieho Československa. Víťaz septembrových volieb Fico ako novo menovaný premiér navštívil minulý týždeň summit Európskej únie v Bruseli.

Fico chce po Česku navštíviť Nemecko, Maďarsko a Poľsko, napísal denník Sme na svojom webe. V súvislosti s podporou slovenskej ekonomiky prejavil premiér záujem aj o návštevu Číny či Vietnamu.

image

Každý nelegálny migrant bude zadržaný, tvrdí Fico

"Bilaterálne návštevy budem vykonávať len vtedy, keď to bude mať nejaký zmysel a keď budem cítiť, že politická podpora projektu v danej krajine bude taktiež realizovaná do konkrétnych výsledkov," povedal.

Fico zdôraznil význam spolupráce v rámci Vyšehradskej štvorky. "Keď ideme robiť revíziu rozpočtu EÚ, je spolupráca V4 nadovšetko dôležitá," uviedol.

Pri uvádzaní Blanára do úradu Fico a nový šéf diplomacie zhodne vyhlasovali, že smerovanie krajiny v zahraničnej politike sa nezmení a Slovensko bude naďalej plniť všetky záväzky člena Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.

image

Z kreatívy do tieňovej vlády. Erika Kaliňáka čaká miesto u premiéra, pre HN to potvrdil bývalý Ficov poradca

"Jedno môžem určite potvrdiť, a síce zvrchovanú zahraničnú politiku, ktorá bude brať zreteľ predovšetkým na národné a štátne záujmy," povedal Blanár a uistil, že sa nestane, aby Slovensko v EÚ či NATO súhlasilo s návrhmi, ktoré by mali negatívny dopad na obyvateľov Slovenska. Blanár podľa Sme dodal, že Slovensko podporí chystaný 12. balík sankcií proti Rusku len v prípade, že mu budú predchádzať seriózne analýzy o vplyve nielen na EÚ, ale aj na Slovensko.

Fico si praje, aby zahraničná politika nebola "konzervatívna, ťažkopádna a neschopná prezentovať slovenské národné záujmy". Zdôraznil, že postoj Bratislavy k členstvu v EÚ a NATO sa nezmení.

"To neznamená, že nebudeme vyslovovať naše vlastné suverénne postoje," vyhlásil a zopakoval, že Slovensko nemá záujem vojensky podporovať Ukrajinu, ale ponúkne Kyjevu inú potrebnú pomoc.

01 - Modified: 2024-05-09 14:00:00 - Feat.: - Title: Google spustil v Česku svoj obchod. Naši susedia si tak kúpia Pixely oficiálnou cestou 02 - Modified: 2024-05-08 13:12:16 - Feat.: - Title: Na Slavíne viali vlajky krajín, ktoré sú vo vojne. Fico kritizoval Európsku úniu, Žiga vzdával česť hrdinom 03 - Modified: 2024-05-08 10:48:42 - Feat.: - Title: Fico na Slavíne ostro kritizoval Európsku úniu. Hovoril o sklamaní a veľkom prejave slabosti 04 - Modified: 2024-05-08 17:43:13 - Feat.: - Title: Prinieslo euro Slovákom lacnejšie hypotéky? Naši najbližší susedia riešia úplne iné úroky 05 - Modified: 2024-05-07 10:34:51 - Feat.: - Title: Priemyselná výroba v Česku v marci klesla a obchodný prebytok vzrástol
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 19:31