StoryEditor

K izraelskej vláde národnej jednoty sa exminister Lieberman nepripojí, chce vstúpiť do vojnového kabinetu

14.10.2023, 21:24
14.10.2023, 21:34
Autor:
ČTKČTK

Jeho vstup do vlády krátko predtým oznámila strana Likud premiéra Benjamina Netanjahu

Bývalý izraelský minister obrany a šéf pravicovej strany Israel Bejtejnu (Izrael je náš domov) Avigdor Lieberman poprel, že vstúpil do vlády národnej jednoty zostavenej na obdobie vojny proti islamistickému hnutiu Hamas.

Jeho vstup do vlády krátko predtým oznámila strana Likud premiéra Benjamina Netanjahu. Exminister sa ale nechal počuť, že chce do užšieho vojnového kabinetu, ktorý rozhoduje o vojne v Pásme Gazy.

"Som pripravený vstúpiť do vojnového kabinetu, aby sme čo najrýchlejšie dosiahli víťazstvo. Nemám v úmysle byť 38. ministrom vo vláde a byť využívaný ako figový list," uviedol Lieberman na sieti X.

image

Hrozba pre pásmo Gazy: Izraelská armáda oznámila, že dokončuje prípravy na pozemnú operáciu

Likud skôr uviedol, že sa Lieberman do vlády zapája s okamžitou platnosťou rovnako ako do bezpečnostného kabinetu. Spravodajský web The Times of Israel (ToI) napísal, že miesto vo vojnovom kabinete Lieberman mať nebude.

V núdzovo zostavenej vláde teraz okrem premiéra Netanjahua či ministra obrany Joava Galanta zasadá aj exminister obrany Benny Ganc z doteraz opozičnej Strany národnej jednoty.

The Times of Israel po oznámení Likudu o vstupe Liebermana do vlády národnej jednoty napísal, že by takýto krok zmiernil vplyv krajne pravicových ministrov Itamara Ben Gvira a Bezalela Smotriča. S tými Netanjahu uzavrel koalíciu po voľbách z minulého novembra.

image

Európska únia humanitárnu pomoc Palestíne strojnásobí až na 75 miliónov eur, uviedla šéfka Komisie

Šéf krajne pravicovej vládnej strany Náboženský sionizmus Smotrič je neslávne preslávený urážlivými výrokmi na adresu Palestínčanov, ale aj neortodoxných židov a tiež komunity LGBT+.

Napríklad v májovom rozhovore povedal, že Izrael "nebude mať inú možnosť ako znovu dobyť Gazu". "Pravdepodobne príde čas na návrat do Gazy, rozpustenie Hamasu a demilitarizáciu Gazy," uviedol.

Lieberman svoje zapojenie do krízovej vlády ponúkol Netanjahuovi krátko po vypuknutí vojny. Bývalý Netanjahuov spojenec sa v roku 2019 s premiérom politicky rozišiel a bol jeho zarytým odporcom.

Vládu národnej jednoty izraelský parlament schválil vo štvrtok večer.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
10. máj 2024 06:09