StoryEditor

Google sa bude brániť pokusom Európskej únie prinútiť ho predať reklamný biznis, píše Bloomberg

12.10.2023, 16:52
Autor:
ČTKČTK

Schyľuje sa k protimonopolnej bitke. Google vedie boj už aj v USA s americkým ministerstvom spravodlivosti.

Americký internetový gigant Google sa bude brániť pokusom Európskej únie prinútiť ho predať jeho reklamný biznis. Podľa zdrojov agentúry Bloomberg firma zo skupiny Alphabet vyjadrí do konca roka formálny nesúhlas s hrozbou Európskej komisie, ktorá odpredaj jej technologickej divízie považuje za jediný možný spôsob, ako obnoviť hospodársku súťaž. Podľa Bloombergu sa tak schyľuje k protimonopolnej bitke, ktorá by sa mohla podobať boju, aký Google už vedie doma v USA s americkým ministerstvom spravodlivosti.

Regulačné orgány EÚ obvinili Google z uprednostňovania vlastného programu výmeny reklám pred konkurentmi, čo podľa nich posilňuje ústrednú úlohu spoločnosti v dodávateľskom reťazci reklamných technológií.

image

Google bude platiť nemeckej Corint Media 3,2 milióna eur ročne za tlačový obsah

V júni EÚ uviedla, je znepokojená tým, že správanie spoločnosti Google v dodávateľskom reťazci a dátach poskytuje jej burze AdX konkurenčnú výhodu, ktorá môže vylúčiť konkurenčné reklamné burzy na úkor spravodlivej hospodárskej súťaže.

Za sťažnosťou Komisie stojí jej podpredsedníčka Margrethe Vestagerová, ktorá má na starosti hospodársku súťaž. Teraz si ale vzala v Komisii neplatené voľno, aby mohla kandidovať na prezidentku Európskej investičnej banky.

Google je v hľadáčiku EÚ už niekoľko rokov. Tím Vestagerovej firme udelil pokuty v celkovej výške 8,3 miliardy eur, okrem iného za zneužívanie dominantného postavenia v oblasti mobilného operačného systému a za zobrazovanie reklamy. Spoločnosť sa proti pokutám odvolala.

Spory Googlu s EÚ ale zostávajú v tieni udalosti v Spojených štátoch, kde firmu žaluje americké ministerstvo spravodlivosti a prokuratúry v prípade, ktorý by podľa Bloombergu mohol vyústiť až v rozpad tejto 25 rokov starej spoločnosti.

Spor v USA sa sústredí na dohody medzi Googlom a ďalšími spoločnosťami o tom, že vyhľadávač Google bude v prehliadačoch av mobilných zariadeniach predvolenou alebo východiskovou voľbou.

01 - Modified: 2024-05-16 05:13:19 - Feat.: - Title: Spojené štáty vyradili Kubu zo zoznamu krajín nedostatočne spolupracujúcich voči terorizmu 02 - Modified: 2024-05-15 22:46:46 - Feat.: - Title: USA a Čína prvýkrát viedli rozhovory o umelej inteligencii. Washington kritizuje ako Peking pracuje s AI 03 - Modified: 2024-05-15 20:45:42 - Feat.: - Title: Európska únia zaradí štyri ruské propagandistické médiá na sankčný zoznam, zakážu im financovanie 04 - Modified: 2024-05-15 20:32:05 - Feat.: - Title: Akcie USA po správe o inflácii stúpli na nové rekordy, dolár oslabil 05 - Modified: 2024-05-15 20:01:31 - Feat.: - Title: V Ženeve prebehli prvé rokovania o umelej inteligencii medzi USA a Čínou, Washington má obavy zo zneužitia
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. máj 2024 09:57