StoryEditor

Problémy lekárskej komory nezmiznú tým, že o nich zakážeme hovoriť, tvrdí Pavel Oravec

10.10.2023, 10:48
Autor:
redred

Kľúčové podľa Pavla Oravca je, či sa Slovenská lekárska komora dokáže vysporiadať s problémami, ktoré sa okolo nej nahromadili za dlhé roky dozadu.

Pavel Oravec, ktorého minulý týždeň odvolal z funkcie prezidenta Slovenskej lekárskej komory (SLK) mimoriadny snem vo Zvolene, má vážne pochybnosti o platnosti svojho odvolania. Uviedol to vo svojom stanovisku pre médiá s tým, že skupina delegátov bola odhodlaná za každú cenu nepripustiť, aby na sneme prečítal kritickú správu o stave komory.

„Správa je obsiahla a pre mnohých nepríjemná. Väčšina vedenia SLK ju nechcela počuť. Pritom ide o vážne veci, ktoré priamo súvisia s fungovaním komory, ako orgánu preneseného výkonu štátnej správy. A bohužiaľ aj veci, ktoré zasahujú do osobných záujmov viacerých dlhoročných funkcionárov SLK“, vyhlásil Pavel Oravec a dodal, že teraz je už vecou lekárskej verejnosti, či pripustí, aby skupina dlhoročných funkcionárov SLK ovládala celú komoru na úkor lekárov.

Otázku, či bol odvolaný v súlade s pravidlami komory, považuje Oravec za druhoradú s tým, že to musia vyriešiť právnici a príslušné inštitúcie. Kľúčové podľa jeho slov je, či sa komora dokáže vysporiadať s problémami, ktoré sa okolo nej nahromadili za dlhé roky dozadu.

„Máme tu problémy s registrom lekárov, licenciami, ochranou osobných údajov, kybernetickou bezpečnosťou, alebo sťažnostnou agendou. Máme tu firmu Lekár, a.s., ktorej podnikanie je netransparentné. Chcel som o tom na sneme hovoriť a navrhnúť riešenia. Delegáti – zjavne pod tlakom úzkej skupiny dlhoročných funkcionárov komory - ale rozhodli inak“, povedal Oravec a zdôraznil, že komora takto pred problémami neutečie.

„Zákazom hovorenia o problémoch sa tieto nevytratia“ povedal Pavel Oravec a ako príklad uviedol aktuálnu situáciu v spoločnosti Lekár a.s.. Nedávno v nej odvolal celé predstavenstvo a nového predsedu predstavenstva JUDr. Petra Baka poveril urýchleným vykonaním forenzného auditu.

„Mám k dispozícii prvú jeho správu a tá konštatuje, že v Lekár, a.s. nefungovalo normálne takmer nič. Dajte si to do súvisu s tým, že tí, ktorí organizovali mimoriadny snem, sa okamžite pokúšajú tento audit zastaviť. Chcú tak zabrániť aby sme sa o činnosti tejto firmy dozvedeli konkrétne veci“, pripomenul Pavel Oravec a na záver dodal, že delegáti snemu ho mohli kľudne odvolať aj na normálnom sneme SLK a bez akýchkoľvek pochybností..

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
15. máj 2024 04:14