StoryEditor

Pápež v Sixtínskej kaplnke vyzval umelcov, aby nezabúdali na chudobných

23.06.2023, 17:52
Autor:
TASRTASR

Umelcov označil za "spojencov božieho sna", ktorí ľuďom umožňujú vidieť a snívať.

Pápež František v piatok v Sixtínskej kaplnke vo Vatikáne privítal približne 200 umelcov z celého sveta. Vyzval ich, aby nikdy nezabúdali na chudobných. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webu Vatican News.

Chudobní podľa Františka tiež potrebujú umenie a krásu. "Niektorí z nich sú vo svojom živote vystavovaný veľmi ťažkým formám deprivácie. Preto vás potrebujú najviac," povedal umelcom 86-ročný pápež. Prostredníctvom svojej tvorby podľa neho môžu vyjadriť tiché výkriky týchto osôb.

Tiež uviedol, že cirkev vždy mala k umelcom prirodzený a zároveň špecifický vzťah. Označil ich za "spojencov božieho sna", ktorí ľuďom umožňujú vidieť a snívať. 

Pozvaní umelci pochádzajä z viac než 30 krajín. Bol medzi nimi britský režisér Ken Loach, švajčiarsky architekt Mario Botta, holandský architekt Rem Koolhaas, taliansky spisovateľ  a autor knihy o mafii Roberto Saviano.

František ich privítal pri príležitosti 50. výročia otvorenia zbierky súčasného umenia vo Vatikánskych múzeách. Pápež Pavol VI. v roku 1964 ako prvý zorganizoval stretnutie s maliarmi, sochármi, architektmi, spisovateľmi, hudobníkmi a ďalšími umelcami s cieľom obnoviť priateľstvo medzi cirkvou a umením.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. máj 2024 18:36