StoryEditor

Kremeľ dôrazne odmietol zodpovednosť ruských jednotiek za zničenie Kachovskej priehrady

06.06.2023, 21:09
Autor:
ČTKČTK

O výbuchu na Kachovskej priehrade dnes skoro ráno informovala ukrajinská armáda, podľa Kyjeva hrádzu Rusko odpálilo na diaľku.

Moskva dnes dôrazne odmietla obvinenia, podľa ktorých vyhodila do povetria Kachovskú priehradu na juhu Ukrajiny. Všetka zodpovednosť za skutok podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova padá na Ukrajinu. Táto "úmyselná sabotáž" podľa neho súvisí s neúspešnou protiofenzívou, o ktorú sa ukrajinské sily podľa Ruska pokúšali pred niekoľkými dňami, napísala agentúra TASS.

O výbuchu na Kachovskej priehrade dnes skoro ráno informovala ukrajinská armáda, podľa Kyjeva hrádzu Rusko odpálilo na diaľku.

Ruská okupačná správa pôvodné správy na sociálnych sieťach o deštrukcii najprv odmietala, následne ale zničenie priehrady prisúdila ukrajinským silám, ktoré podľa nej priehradnú hrádzu opakovane ostreľovali.

Ruský prezident Vladimir Putin "dostáva správy od ministerstva obrany a od ďalších úradov o tom, čo sa deje okolo Kachovskej vodnej elektrárne. V tejto chvíli môžeme jednoznačne povedať, že ide o zámernú sabotáž zo strany Ukrajiny," povedal Peskov novinárom.

"(Obvinenie) môžeme dôrazne odmietnuť. (...) 2000.) Všetku zodpovednosť za následky musí niesť kyjevský režim, "uviedol k obvineniam na adresu Ruska.

"Sabotáž" podľa Peskova priamo súvisí s tým, že Ukrajina "pred dvoma dňami spustila rozsiahle útočné operácie," pri ktorých sa jej nedarí dosiahnuť dané ciele.

Rozpory vo vyhlásení ruských predstaviteľov komentoval na sociálnych sieťach chersonský novinár Kosťantin Ryženko, ktorý pripisuje zodpovednosť za zničenie priehrady práve okupačným silám.

Spočiatku si podľa neho Rusi mohli myslieť, že zničili len malú časť areálu vodnej elektrárne, vďaka čomu zaplavili neďaleké ukrajinské pozície. Ryženko si všimol, že ruskí provojnoví blogeri v jednej chvíli jasali, že voda zatopila pozície ukrajinských vojakov na ostrovoch pri Chersone.

Vo chvíli, keď si podľa neho Rusko uvedomilo závažnosť katastrofy, ostro zmenilo tón a začalo klásť deštrukciu vodného diela za vinu Ukrajine.

01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 04 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 05 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 15:46