StoryEditor

Inaugurácia Pavla sa skončila ekumenickou modlitbou v Katedrále svätého Víta

09.03.2023, 20:15
Autor:
TASRTASR

Prvá časť programu v katedrále sa odohrávala v Kaplnke svätého Václava. Práve z nej sa vchádza do priestoru, kde sú uložené české korunovačné klenoty.

Inauguračný deň novej českej hlavy štátu Petra Pavla sa skončil v priestoroch Katedrály svätého Víta na Pražskom hrade ekumenickou modlitbou za vlasť a prezidenta. Počas necelej hodiny zaznela aj skladba Te Deum od Antonína Dvořáka, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Prvá časť programu v katedrále sa odohrávala v Kaplnke svätého Václava. Práve z nej sa vchádza do priestoru, kde sú uložené české korunovačné klenoty. Českí a moravskí biskupi sa tam spoločne s prímasom Janom Graubnerom a jeho predchodcom kardinálom Dominikom Dukom zišli k modlitbe. Prítomné bolo aj predsedníctvo ekumenickej rady cirkví, zástupcovia českých evanjelikov aj vrchný židovský rabín.

Jedným z duchovných bol aj slovenský biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania ECAV v Česku a farár slovenského zboru ECAV v Prahe Marián Čop. Je tiež podpredsedom Ekumenickej rady cirkví.

Zaznel svätováclavský chorál a Pavlova rodina si uctila ostatky svätého Václava položením kvetov k jeho lebke. Svätec je označovaný za symbol českej štátnosti. Potom sa presunuli do priečnej lode chrámu, kde zaznela štátna hymna.

V druhej časti programu členovia Českej filharmónie a Pražského filharmonického zboru pod vedením dirigenta Jakuba Hrůšu zahrali a zaspievali latinský ďakovný hymnus Te Deum v podobe, ako ho zhudobnil skladateľ Antonín Dvořák.

Okrem toho zazneli aj iné skladby, napríklad Meditace na staročeský chorál Svatý Václave od Josefa Suka alebo časť z oratória Svatá Ludmila od Antonína Dvořáka.

Hoci Pavel nie je veriaci, zahrnutím programu v katedrále do svojho inauguračného dňa chcel vyjadriť, že je prezidentom pre všetkých. V Kaplnke svätého Václava sa tiež s manželkou Evou pripojil k odriekaniu modlitby Otčenáš. Do podujatie v katedrále mala prístup aj verejnosť, ktorá mohla zaplniť jej bočné chodby.

01 - Modified: 2024-05-16 15:33:55 - Feat.: - Title: Španielska vládna strana chce zablokovať zbrane pre Česko. Tvrdí, že ich získa Izrael 02 - Modified: 2024-05-16 14:11:13 - Feat.: - Title: Česká polícia reaguje na útok na Fica: Zvyšuje ostražitosť na MS v hokeji, politikov preškoľuje o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-05-16 13:35:43 - Feat.: - Title: Tínedžer v Česku sa vyhrážal, že vystrieľa školu. Išlo o žart, povedal pri výsluchu 04 - Modified: 2024-05-16 12:09:15 - Feat.: - Title: Agresívny muž vraj jej matku zbil tak, že zomrela. Príbeh českej finalistky Miss obletel celý Instagram 05 - Modified: 2024-05-16 11:03:01 - Feat.: - Title: Ôsma zmena vo Fialovej vláde: Kabinet má nového ministra pre vedu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. máj 2024 17:52