StoryEditor

Ceny ropy v priebehu dneška klesajú, nákupcov odrádza silný dolár

27.02.2023, 18:50
Autor:
ČTKČTK

Okolo 17:30 SEČ cena severomorskej ropy Brent strácala zhruba 0,7 percenta na 82,60 dolára za barel.

Ceny ropy dnes mierne klesajú, nákupcov odrádza silný dolár. Straty však obmedzujú obavy z nedostatku dodávok po tom, čo Rusko zastavilo vývoz kľúčovým ropovodom do Poľska.

Okolo 17:30 SEČ cena severomorskej ropy Brent strácala zhruba 0,7 percenta na 82,60 dolára za barel. Americká ľahká ropa WTI v rovnakom čase odpisovala 0,6 percenta a obchodovala sa za 75,87 dolára za barel. V piatok Brent aj WTI uzavreli o viac ako 90 centov vyššie.

Dolár sa dnes pohybuje blízko sedemtýždňového maxima po tom, ako viacero silných ekonomických dát v USA posilnilo názor, že americká centrálna banka Fed bude musieť ďalej a dlhšie zvyšovať úrokové sadzby. Silný dolár zdražuje komodity držiteľom iných mien.

Poľská rafinéria PKN Orlen v sobotu uviedla, že Rusko zastavilo dodávky ropy do Poľska cez ropovod Družba. Moskva tak urobila deň po tom, ako Poľsko oznámilo, že na Ukrajinu dodalo prvé tanky Leopard.

Tlačová agentúra TASS citovala ruského prevádzkovateľa ropovodov Transnefť, podľa ktorého neboli dokončené formality pre dodávky ropy do Poľska v druhej polovici februára. Preto podľa nej boli poľskí zákazníci od dodávok ropy z Ruska odrezaní.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 01:29