StoryEditor

Pediatri chcú menej byrokracie, Lengvarského rezort prijme riešenie po dohode zainteresovaných

22.02.2023, 11:48
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že situáciou sa dlhodobo zaoberá. K zmene možno podľa neho pristúpiť až po dohode zainteresovaných strán. Komunikácii o znížení byrokracie v prípade lekárskych potvrdení je otvorený aj rezort školstva.

Primárni pediatri žiadajú odbremeniť od byrokracie. V otvorenom liste, pod ktorý sa ich podpísalo 118, upozorňujú na potrebu prehodnotenia legislatívy.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že situáciou sa dlhodobo zaoberá. K zmene možno podľa neho pristúpiť až po dohode zainteresovaných strán. Komunikácii o znížení byrokracie v prípade lekárskych potvrdení je otvorený aj rezort školstva.

"Vzhľadom na kritický nedostatok primárnych pediatrov a zlé vyhliadky na zvýšenie ich stavu v blízkej, ale aj ďalekej budúcnosti je absolútne nevyhnutné v záujme zachovania základnej zdravotnej starostlivosti o deti odbremeniť naše ambulancie o agendu, ktorá nám neprináleží a ostáva v našej kompetencii z historických dôvodov," uviedli pediatri v liste, ktorý poskytla lekárka Tatiana Speváková.

Lekári zdôraznili, že ich zapájanie do činností, ktoré by mali byť v kompetencii rodiča alebo sociálnych pracovníkov, je finančne neefektívne a pôsobí neatraktívne pre mladých lekárov. "Najviac však týmto mrhaním trpí pacient, pretože prichádzame do stavu, keď sa nemáme čas postarať o choré deti v dôsledky samoúčelného papierovania," vyhlásili.

Pediatri okrem iného navrhujú, aby neprítomnosť žiaka ospravedlňoval jeho zákonný zástupca alebo zástupca zariadenia. Chcú, aby škola mohla vyžadovať lekárske potvrdenie iba vo výnimočných a osobitne odôvodnených prípadoch. Žiadajú tiež, aby nemuseli vystatovať potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti absolvovať športový výcvik.

Rezort zdravotníctva uviedol, že situáciu dlhodobo rieši spoločne s jeho hlavnou odborníčkou pre oblasť pediatrie Elenou Prokopovou. Ustanovenie o ospravedlňovaní dieťaťa alebo žiaka rodičom na dobu troch dní vníma z pohľadu aplikačnej praxe ako neuspokojivé. Pripomenul, že minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) už vlani žiadal, aby sa ospravedlňovanie žiakov dlhodobo upravilo ako počas mimoriadnej situácie súvisiacej s COVID-19.

Téma je podľa neho nadrezortnou a k dohode možno pristúpiť až po dohode všetkých strán. "Spoločným cieľom je totiž nielen zmena aktuálneho stavu, ale vyriešenie otázky komplexne, teda takou úpravou, ktorá bude vyhovovať všetkým stranám - deťom, rodičom, pediatrom aj školám," priblížil.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu potvrdilo, že je otvorené komunikácii o znížení byrokracie v prípade lekárskych potvrdení. "Vzhľadom na to, že ide o nadrezortnú tému, rezort školstva ju bude komunikovať s rezortom a hľadať riešenie, ktoré bude vhodné pre všetky strany, teda pre školy, pediatrov, ako aj pre žiakov a rodičov," dodalo.

 

01 - Modified: 2024-05-13 14:25:16 - Feat.: - Title: Analytik Zachar: Pri koncovej nemocnici v Bratislave sme teraz pri bode nula. Nápady Dolinkovej sú prekvapivé 02 - Modified: 2024-05-09 18:36:27 - Feat.: - Title: Ohrozuje plán obnovy. Dolinková nie je pripravená viesť rezort zdravotníctva, tvrdí Stachura z KDH 03 - Modified: 2024-05-09 13:25:47 - Feat.: - Title: Poslanci SaS sa rozhodli, ako budú hlasovať pri odvolávaní ministerky Dolinkovej​ 04 - Modified: 2024-05-04 22:15:01 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Ficova vláda si z EÚ spravila fackovacieho panáka, ale o peniaze ruku naťahuje, vraví Korčok 05 - Modified: 2024-05-03 09:57:57 - Feat.: - Title: Pohotovosti sa možno budú rušiť v iných mestách. Zistite, či sa to týka aj vášho
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
14. máj 2024 04:46