StoryEditor

OSN: Irán používa tresty smrti a popravy na zastrašenie demonštrantov

10.01.2023, 14:09
Autor:
ČTKČTK

V Iráne v sobotu popravili v súvislosti s demonštráciami ďalších dvoch mužov, odsúdení boli za zabitie člena provládnych milíc Basídž. V decembri boli popravy dve, z toho v jednom prípade bol odsúdený verejne obesený na stavebnom žeriave.

Irán využíva udeľovanie trestov smrti a popravy ako prostriedok na zastrašenie účastníkov protivládnych protestov, ktoré v krajine začali vlani na jeseň.

Vo vyhlásení to dnes uviedol vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. Teherán podľa neho trestá občanov za to, že uplatňujú svoje základné právo, a takýto postup sa rovná "štátom nariadenému zabíjaniu".

V Iráne v sobotu popravili v súvislosti s demonštráciami ďalších dvoch mužov, odsúdení boli za zabitie člena provládnych milíc Basídž. V decembri boli popravy dve, z toho v jednom prípade bol odsúdený verejne obesený na stavebnom žeriave. 

Kvôli popravám západné krajiny siahli k ostrým diplomatickým protestom, Európska únia i jednotlivé európske krajiny ako Nemecko, Francúzsko či Británia si tento týždeň predvolali iránskych veľvyslancov.

"Používať trestné konanie na potrestanie ľudí za to, že uplatňujú svoje základné práva - ako napríklad účasť na demonštráciách alebo ich organizovaní - sa v podstate rovná štátom nariadenému zabíjaniu," uviedol vysoký komisár. Podľa Türka má úrad informácie o tom, že sa Irán chystá v skorej dobe vykonať ďalšie dve popravy.

Úrad vysokého komisára pre ľudské práva uvádza, že podľa jeho informácií Irán u ľudí stíhaných za účasť na demonštráciách hromadne porušuje ich právo na spravodlivý proces napríklad tým, že im upiera prístup k advokátovi, vynucuje si priznanie mučením a nedáva im možnosť sa proti rozsudkom odvolať.

Demonštrácie v Iráne sa začali v polovici septembra v reakcii na smrť mladej Iránky kurdského pôvodu Mahsy Amínovej po zatknutí mravnostnou políciou. Jej zadržanie súviselo s nesprávne nasadeným hidžábom, šatkou zakrývajúcou vlasy, ktorý musia Iránky povinne nosiť.

Protesty voči príliš rigidným náboženským pravidlám ale postupne prerástli v manifestácie proti teokratickej vláde, jedny z najväčších od revolúcie z roku 1979.

01 - Modified: 2024-05-17 15:59:59 - Feat.: - Title: Iránska polícia zadržala vyše 250 ľudí, ktorí údajne propagovali satanizmus 02 - Modified: 2024-05-15 21:32:08 - Feat.: - Title: Agentúry OSN na Slovensku rázne odsudzujú útok na premiéra Roberta Fica. Nazvali ho šokujúcim 03 - Modified: 2024-05-15 11:18:20 - Feat.: - Title: Jordánsko v tieňovej vojne Iránu a Izraela bojuje proti pašovaniu zbraní, píše Reuters 04 - Modified: 2024-05-15 10:03:24 - Feat.: - Title: OSN spustila vyšetrovanie smrti zahraničného pracovníka v meste Rafah 05 - Modified: 2024-05-15 05:17:25 - Feat.: - Title: Iránsky režisér Rasúlof žiada svetových filmárov o podporu kolegov v Iráne
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. máj 2024 10:36