StoryEditor

Šéf Dôvery: Slovenské zdravotníctvo potrebuje stabilitu, vládne v ňom však chaos

09.01.2023, 12:14
Autor:
TASRTASR

Martin Kultan poukazuje na neustále zmeny zákonov a pravidiel či na nejasné a nedostatočné financovanie. Kritizuje aj spochybňovanie prínosov súkromných investorov.

Slovenské zdravotníctvo potrebuje stabilitu, realitou však je, že v ňom vládne chaos. Uviedol to generálny riaditeľ súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan.

Poukazuje na neustále zmeny zákonov a pravidiel či na nejasné a nedostatočné financovanie. Kritizuje aj spochybňovanie prínosov súkromných investorov.

"Naše zdravotníctvo potrebuje stabilitu viac než čokoľvek iné. Pre zdravotníctvo platí, že čím horšie sa darí ekonomike, o to viac ľudí potrebuje zdravotnú starostlivosť. Aj zdravotníctvo musí ako súčasť ekonomického celku rešpektovať ekonomické cykly a má počítať s tým, že prídu horšie časy. Lenže s tým nepočíta, lebo realita je taká, že v našom zdravotníctve vládne chaos," ozrejmil.

Podotkol, že kľúčové procesy, tézy či zákony sa menia stádovitým spôsobom. "Zákony v zdravotníctve prešli stovkami novelizácií. Novelizujú sa novelizácie novelizovaných zákonov, nikto nevie, aké pravidlá budú platiť o pol roka," skonštatoval Kultan.

Ďalším znakom chaosu je podľa neho nejasný rozpočet. "Je celkom bežné, že na jeseň nevieme, koľko peňazí bude v zdravotníctve v danom roku. Ako potom môžeme pracovať aspoň v krátkodobom dvojročnom horizonte? O strednodobom či dlhodobom ani nehovorím. Pritom hovoríme o rezorte, o ktorom politici radi hovoria, že je pre nich prioritou," podotkol šéf Dôvery.

Kritizuje vyjadrenia vlády o tom, aký široký rozsah zdravotnej starostlivosti bude ľuďom k dispozícii krytý verejným zdravotným poistením.

"Balamutia ľudí, že sa skrátia čakacie lehoty k lekárom a do nemocníc, že sa rozšíri sieť ambulantných lekárov, že sa zvýši kvalita zdravotnej starostlivosti, že sa znížia doplatky pacientov, atď. A to všetko za menej peňazí zo štátneho rozpočtu," vymenoval Kultan. Podotkol, že to nie je možné a naopak, financií je potrebných viac. "Veď hneď ako nemocniční lekári stiahli výpovede, ozvali sa ambulantní," doplnil.

Spochybňovanie prínosov súkromných investorov podľa neho vedie k posilneniu postavenia zástancov etatizmu a socializmu.

"Podporovatelia pevnej ruky štátu odmietajú realitu, nepripúšťajú, že práve súkromníci držia slovenské zdravotníctvo od zmeny režimu nad vodou. Reč nie je o oligopoloch či finančných skupinách, sú to tisíce malých ambulancií a lekární, súkromných lekárov a lekárnikov, vďaka ktorým sa pacienti dostanú k liečbe a k liekom," priblížil.

Zdôraznil, že práve súkromných investorov štát nemusí na rozdiel od štátnych inštitúcií, štátnej poisťovne aj iných štátnych zariadení dookola oddlžovať. "Dokonca dokážu vytvárať hodnoty, inovovať, prinášať pokrok v mnohých oblastiach," dodal Kultan.

01 - Modified: 2023-12-28 11:21:40 - Feat.: - Title: Dôvera a Dr. Max spustili rezerváciu liekov na predpis cez mobilnú aplikáciu 02 - Modified: 2023-12-12 13:52:44 - Feat.: - Title: Koniec behania po lekárňach vďaka mobilu. Jedna z poisťovní spustila online novinku 03 - Modified: 2023-12-11 13:40:58 - Feat.: - Title: Zdravotnú poisťovnu mení vyše 146-tisíc ľudí, Dôvere pribudne takmer 41-tisíc poistencov 04 - Modified: 2023-12-13 09:10:39 - Feat.: - Title: Duševné zdravie: Ľudia pociťujú prázdno, viac ako predtým sa boja 05 - Modified: 2023-11-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Šéf Dôvery pre HN: Tvrdiť, že financovať zdravotníctvo sa dá bez spoluúčasti pacientov, je klamaním ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 06:05