StoryEditor

Ruská prokuratúra žiada deväť rokov väzenia pre opozičného politika Jašina

05.12.2022, 16:59
Autor:
ČTKČTK

Iľja Jašin bol postavený pred súd, pretože na internete upozorňoval na zabíjanie civilistov počas ruskej okupácie ukrajinského mesta Buča.

Ruská prokuratúra dnes požiadala o deväťročný trest odňatia slobody pre opozičného politika Iľju Jašina, ktorý bol postavený pred súd, pretože na internete upozorňoval na zabíjanie civilistov počas ruskej okupácie ukrajinského mesta Buča. Informoval o tom spravodajský portál Meduza. Súd s Jašinom dnes trvá už štvrtý deň.

Tridsaťdeväťročný Jašin pôsobil v moskovskej komunálnej politike a do svojho zatknutia v auguste bol jedným z posledných opozičných politikov, ktorý zostali v Rusku a otvorene kritizovali vojnu na Ukrajine. Zatknutý bol v súvislosti so svojím videostreamom na platforme YouTube, kde hovoril o vraždení civilistov ruskými vojakmi v Buči pri Kyjeve.

Úrady ho obviňujú, že o pôsobení ruskej armády vedome šíril nepravdivé informácie, hoci vedel, že „Rusko podniká opatrenia na podporu mieru a bezpečnosti“, citoval portál Meduza obvinenie.

Jašin tvrdí, že je nevinný a že vo zverejnenom videozázname hovoril v kontexte udalostí v Buči o pozícii všetkých strán, vrátane Ruska. Bod trestného zákonníka, ktorý Jašin údajne porušil, predpokladá uväznenie až na desať rokov.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 19:02