StoryEditor

Do Chersonu vyrazí večer z Kyjeva prvý vlak. Zdobiť ho budú motívy oslavujúce statočnosť Ukrajincov

18.11.2022, 15:12
Autor:
ČTKČTK

Okrem iného budú na vagónoch motívy zachytávajúce obrancov z Azovstaľu alebo lekára z Luhanskej oblasti zachraňujúceho životy ľuďom v zákopoch a pivniciach.

Do nedávno oslobodeného Chersonu na juhu Ukrajiny vyrazí dnes večer z Kyjeva prvý vlak, uvádza portál Obozrevatel. Cestovné lístky si zakúpilo asi 200 ľudí, ktorí do mesta dorazia v sobotu ráno.

Ukrajinský dopravca Ukrzaliznycja okrem toho ponúka ľuďom možnosť zakúpiť si v rámci charitatívnej akcie lístky napríklad aj do Ruskom obsadeného Mariupolu alebo Simferopolu na polostrove Krym s tým, že do nich vypraví vlak po ich oslobodení Ukrajinou.

Vlak do Chersonu má vyjsť dnes o 22:14 miestneho času (21:14 SEČ) z Kyjeva. Plánovaný príchod do Chersonu je orientačne v sobotu 9:00 miestneho času (8:00 SEČ). "Pôjde ním asi 200 cestujúcich, ktorí si kúpili takzvaný lístok k víťazstvu... Gratulujem každému, kto sa vracia domov!" napísal na Facebooku poradca šéfa správy Chersonskej oblasti Serhij Chlaň.

Ďalšie vlaky budú podľa Chlaňa vychádzať z Kyjeva do Chersonu v párne dni a z Chersonu do Kyjeva v nepárne. Vlak vyzdobili ukrajinskí umelci motívmi pripomínajúcimi ukrajinský boj za slobodu.

Pri príležitosti oslobodenia Chersonu začali ukrajinské dráhy ponúkať v spolupráci s charitatívnou nadáciou United24 aj lístky na prvé vlaky do miest, ktoré sú zatiaľ v ruských rukách.

Medzi nimi sú Mariupol, o ktorý sa tento rok na jar zvádzali úporné boje, a predtým obsadené mestá Luhansk, Doneck a Simferopol. Cena všetkých týchto cestovných lístkov začína na tisíc hrivnách. Dopravca sľubuje, že cestujúcim pošle upozornenie najneskôr 12 hodín pred odchodom.

Vlaky vypravené ukrajinskými dráhami sú pre Ukrajincov brániacich sa ruskej agresii jednou z posledných istôt, podotkla tento týždeň agentúra AP. Spoločnosť Ukrzaliznycja hrdo uvádza, že minulý mesiac vyšlo 85 percent vlakov tak, ako sa plánovalo v cestovnom poriadku.

Posádky nočných vlakov rachotiacich ukrajinskou krajinou stále vítajú cestujúcich horúcim čajom a tých, ktorí idú v spacích kupé, aj čistými obliečkami.

Vagóny vlaku, ktorý sa dnes vydá na cestu do Chersonu, zdobia výjavy oslavujúce statočnosť Ukrajincov. Okrem iného sú na ňom motívy zachytávajúce obrancov z mariupolských oceliarní Azovstaľ alebo lekára z Luhanskej oblasti zachraňujúceho životy ľuďom v zákopoch a pivniciach.

Ďalší pripomínajú poľnohospodárov z Mykolajivskej oblasti, ktorí zberali úrodu na podmínovaných poliach, alebo obyvateľov Enerhodaru, ktorí sa nebáli s holými rukami vyjsť v ústrety ruským tankom.

01 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 02 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 03 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 04 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 19:12