StoryEditor

Miliardári produkujú miliónkrát viac skleníkových plynov ako priemerní ľudia, uvádza štúdia

07.11.2022, 18:29
Autor:
ČTKČTK

Štúdia organizácie Oxfam zistila, že investície najbohatších jednotlivcov tvoria až 70 percent ich emisií. V priemere produkujú tri milióny ton oxidu uhličitého na osobu ročne

Miliardári produkujú miliónkrát viac skleníkových plynov ako ľudia s priemernými príjmami. Vyplýva to zo správy, ktorú dnes zverejnila britská organizácia Oxfam na základe podrobnej analýzy investícií 125 najbohatších miliardárov sveta.

Štúdia organizácie Oxfam zistila, že investície najbohatších jednotlivcov tvoria až 70 percent ich emisií. Investície týchto miliardárov produkujú v priemere tri milióny ton oxidu uhličitého na osobu ročne, čo je miliónkrát viac ako priemer 2,76 tony oxidu uhličitého u 90 percent bežnej populácie.

Nafkote Dabiová, ktorá v Oxfame vedie oddelenie pre zmenu klímy, uviedla, že už samotné emisie spôsobené životným štýlom miliardárov - ich súkromnými lietadlami a jachtami - sú tisíckrát vyššie ako emisie bežného človeka. Ak sa však pozrieme na emisie z ich investícií, ich produkcia uhlíka je viac ako miliónkrát vyššia.

Týchto niekoľko miliardárov produkuje dohromady ‚emisie z investícií’, ktoré sa rovnajú uhlíkovej stope celých krajín, ako je Francúzsko, Egypt alebo Argentína.

"O veľkej a rastúcej zodpovednosti bohatých ľudí za celkové emisie sa pri tvorbe klimatickej politiky málokedy hovorí alebo uvažuje. To sa musí zmeniť. Títo miliardoví investori na vrchole firemnej pyramídy nesú obrovskú zodpovednosť za to, že sa klíma rúca. Príliš dlho unikali zodpovednosti," povedala Dabiová.

Štúdia tiež zistila, že miliardári majú v priemere 14 percent investícií v odvetviach znečisťujúcich životné prostredie, ako je energetika a výroba materiálov, ako je napríklad cement. Iba jeden miliardár zo vzorky investoval do spoločnosti zaoberajúcej sa obnoviteľnými zdrojmi energie.

"Potrebujeme COP27, aby sme odhalili a zmenili úlohu, ktorú veľké spoločnosti a ich bohatí investori hrajú pri profitovaní zo znečistenia, ktoré je príčinou globálnej klimatickej krízy," dodala Dabiová.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 01:55